Madonnina posvojitev deklic dobiva nove razsežnosti

Madonnina posvojitev deklic dobiva nove razsežnosti (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
1. 3. 2017

Medtem ko številni navdušeno vzdihujejo nad (še eno) velikodušno potezo pop ikone, se za soji žarometov stvar zavija v meglico skrivnosti in dobiva razsežnost kakšne dobre kriminalke. Je Madonna resnično izkoristila svojo slavo, očeta posvojenih dvojčic pa pustila na cedilu?

Nesrečni oče, gospod Mwale, se je z željo ameriške pevke, ki je že v zgodnjih 80. letih prejemala odobravanje v krogih mainstreamovske pop glasbe, seznanil že maja minulo leto, ko je bil povabljen v sirotišnico Home of Hope zunaj malavijske prestolnice Lilongwe. V njegovo domačo vasico Kayembo je namreč prispela informacija o pevkini naklonjenosti do deklic in nad zamislijo o priložnosti, ki doleti le rojene pod srečno zvezdo, je bil vse prej kot ra­zočaran. Takrat naj bi 58-letna pevka že imela pisno potrdilo, s katerim je imela vso pravico odpeljati Esther in Stello v svoj newyorški dom, a datum uradne posvojitve, po tem, ko so ju 40-letnemu kmetovalcu odvzeli zaradi domnevnega zanemarjanja po poporodni smrti njune mame (družino je po smrti Patricie, s katero je imel poleg dvojčic še pet otrok, starih med osem in 20 let, zapustil zaradi poroke z drugo žensko), je bil letošnji 8. februar.

Eden izmed argumentov, zakaj sta sploh pristali v sirotišnici, se je (kot je zabeležil sodnik) namreč glasil: "Vse je zapravil za drugo žensko in pustil otroke, ne da bi jim priskrbel najnujnejšo oskrbo." A Mwale je brez dlake na jeziku: "S Patricio sva bila srečno poročena mnogo let, ustvarila sva dobro družinsko vzdušje. Jaz sem bil tisti, ki je deklici pripeljal v sirotišnico, po tem, ko mi je to svetovala porodnišnica. Vsi v domači vasi vedo, da otrokom želim le najboljše."

  • Madonna ima poleg dveh bioloških otrok, Lourdes in Rocca, iz preteklosti že dvojno posvojitveno izkušnjo otrok iz Malavija – 11-letnega Davida Bando in 10-letno Mercy James

Želi ju nazaj

Verjeli ali ne, njena poteza naj bi bila zelo velikodušna, celo preveč, da bi bila sploh lahko resnična. Vsaj tako zdaj, po posvojitvi, trdi oče afriških dvojčic, ki pravi, da ga je pevka pravzaprav zavedla z informacijami in mu manipulativno odvzela otroka, čeprav je bil nenehno priča sodnim obravnavam: "Direktor sirotišnice mi je prigovarjal, naj izkoristim priložnost, ki si jo bodo zapomnili vsi v domačem okolju. Dejali so, naj se strinjam z vsem na sodišču." Vsaj tako pišejo ameriški časniki po povzetku intervjuja z Adamom Mwalejem. Obljubljen naj bi mu bil le začasen odvzem štiriletnih Esther in Stelle. "To ne more biti res," ogorčeno pripoveduje Mwale prvič javno po tem, ko je Madonna uradno začela posvojitev: "Od začetka so za dvojčici obljubljali skrb v tujini, v domu neke bogatašinje, ki jima bo omogočila izvrstno izobrazbo, pozneje pa bi ju vrnila meni za pomoč pri naših poslih." Kakorkoli že, posvojitev deklic je trajna in oče Adam se, razumljivo, s tem nikakor ne more sprijazniti: "Ne želim, da je tako. Ne želim, da ju nikoli več ne vidim. Še vedno sem in bom njun oče!"

  • Župan majhne vasice Kayembe, gospod Khwele, je dejal, da kljub revščini in slabim razmeram lokalna skupščina niti za trenutek ni odklonila pomoči nesrečnemu očetu: "Adam je ob izgubi preživljal temačno obdobje, a vse prej kot to, da bi otroke zanemarjal. Trdo je garal, jih bodril v šoli in deklici redno obiskoval."

V velikem slogu

Priprave na Madonnin obisk in posvojitev so potekale že tedne prej, preden je z zasebnim letalom prejšnji teden pristala v malavijski prestolnici in dvignila veliko prahu. V velikem slogu, kot se zanjo spodobi. V najbolj priznanem tamkajšnjem turističnem resortu so zanjo odklenili eno najlepših soban in ji zagotovili popolno zasebnost. Je pa njena naglica šla v nos številnim družbenopolitičnim kritikom, saj tamkajšnja vlada zapoveduje pravilo 18-mesečnega bivanja v državi kot pogoj za posvojitev otroka. Kako ji je uspelo obiti stroge državljanske zakone, ni znano. Časnikom se porajajo vprašanja: "Kako ji je kot ameriški, in ne malavijski državljanki pod temi pogoji uspelo posvojiti še dva otroka iz najrevnejše države na svetu ..."

Dvojčici se pridružujeta ...

  • Lourdes (20 let) – hčerki iz razmerja s kubanskim igralcem Carlosom Leoneom,
  • Roccu (16 let) – sinu iz zakona z režiserjem Guyem Ritchiejem, s katerim trenutno prebiva v Londonu (javno je namreč razglasil, da mu ustreza bivanje stran od mame),
  • Davidu (11 let) – posvojila ga je leta 2006 iz Malavija, kar je povzročilo prve polemike glede njenega posvajanja in dvome o verodostojnosti njenih pogodb,
  • Mercy James (10 let) – posvojila jo je leta 2009 iz Malavija, po tem, ko so ji prošnjo po nakazilu 12 milijonov državi končno uresničili.