Maksim Mrvica je med vojno uteho našel v klavirju

22. 2. 2019 | Vir: Lady
Deli
Vsakič je nadvse vesel tudi obiska Ljubljane. (foto: SIMONE DI LUCA)
SIMONE DI LUCA

Pianist svetovnega kova Maksim Mrvica se po treh letih vrača v Ljubljano. 

Na novinarski konferenci, ki je potekala v hotelu Intercontinental Ljubljana, je z navdušenjem pripovedoval o vznemirljivi glasbeni poti v času od svojega zadnjega obiska naše prestolnice. Na oder Cankarjevega doma bo spet stopil 17. marca. Maksim je nedvomno eden najbolj priljubljenih crossover pianistov na svetu. Zadnja leta je njegova kariera dobila povsem novo dimenzijo, pravi razcvet pa je doživela na azijskih tleh, kjer ga povsod pričakajo s stoječimi ovacijami.

Maksim pa jim ne ostaja dolžan, zato je tudi na svoji največji kitajski turneji doslej, ki je sledila izidu njegovega najnovejšega albuma New Silk Road v minulem letu, vključil več tradicionalnih azijskih instrumentov in melodij v želji, da bi koncerti poslušalce odpeljali na veličastno glasbeno potovanje starodavne trgovske poti, ki spaja dva svetova. Z aktualnim singlom se je Maksim predstavil na Spring Gala Showu, ki ga je v namen proslave kitajskega novega leta prenašala televizijska postaja CCTV.

Za omenjeni televizijski spektakel, ki ga je spremljala skoraj milijarda gledalcev, mu je pripadla posebna čast, saj je bil izbran med le peščico svetovno znanih glasbenikov. Virtuoz, ki je v veliki meri zaslužen, da so klavirske koncerte začele obiskovati tudi mlajše generacije, saj z združevanjem popularne in klasične, filmske ter elektronske glasbe in ekstravagantnimi nastopi očara tudi najbolj zahtevne obiskovalce, je v pogovoru z voditeljico Ivano Šundov zaupal tudi kar nekaj zanimivosti. Tako smo izvedeli, da nihče v njegovi družini ne samo ni imel glasbene izobrazbe, ampak tudi nikoli ni poslušal klasične glasbe.

“Še toliko bolj je bilo zato nenavadno, da sem sam imel povsem jasno glasbeno vizijo,” je pojasnil Maksim. V zgodnjem otroštvu je z družino doživel tudi vojno v rodnem Šibeniku in v tistih težkih časih je bil klavir njegova edina svetla točka, zato sta z učiteljico vadila kar v kletnih prostorih. Prav zaradi teh težkih razmer je bila še toliko bolj presenetljiva njegova zmaga na prvem tekmovanju, ki se ga je udeležil v Zagrebu. “To je bilo prvo priznanje, ki sem ga dobil od stroke, in mi zato še danes največ pomeni.”

Zadnja leta poleg Zagreba in rodnega Šibenika dva do tri mesece na leto njegova baza postaja tudi Kitajska, kjer največ ustvarja in nastopa. Osebno sta mu zelo ljuba Singapur in Hongkong, zelo rad pa obišče tudi Rio de Janeiro in Pariz, kjer je v mladosti študiral in živel.

Besedilo: A. P. K. // Fotografiji: Simone Di Luca

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk