Male skrivnosti kraljice Elizabete II: Njeni čevlji in klobuki res niso od muh!

Male skrivnosti kraljice Elizabete II: Njeni čevlji in klobuki res niso od muh! (foto: Proimedia) Proimedia
9. 10. 2021

Britanska monarhinja ima pravo "vojsko" osebja in asistentov, ki skrbijo za njeno dobro počutje.

Ena od njenih asistentk je tudi Angela Kelly, ki je na dvoru delala vrsto let, ko pa se je upokojila, je napisala knjigo spominov z naslovom "The Other Side of the Coin: The Queen, The Dresser and the Wardrobe" ter v njej razkrila nekatere kraljičine nevsakdanje skrivnosti.

Med njimi je tudi ta, da si kraljica ne razhodi novih čevljev, temveč ima za to najete posebne asistentke - med njihovimi dolžnostmi je prav ta, da nove čevlje "pripravijo" do tega, da kraljice ne ožulijo. To pa se doseže z nošenjem.

"Če imajo kakšne asistentke isto številko noge kot kraljica, dobesedno stopijo v njene čevlje," je v knjigi zapisala Angela Kelly. Prav čevlji pa so bili tisti, ki so zbližali kraljico in nekdanjo prvo damo ZDA, Michelle Obama. Slednja je bila ena redkih oseb, ki jo je kraljica med slovesnim sprejemom kar objela. Zakaj?

Kraljevi protokol določa, da morajo vsi prisotni stati, ko stoji kraljica, in da so prikloni obvezni. Moški se priklonijo tako, da zvijejo vrat, ženske pa tako, da "počepnejo" z enim kolenom in se rahlo naklonijo - gre za nekakšen polpočep. A sama kraljica je prekršila protokol, ko je leta 2009 objela Michelle Obama.

V svojih spominih se je Michelle spomnila na ta dogodek in zapisala, da je objem sledil njunemu pogovoru - obe sta se namreč strinjali, da ju po celem dnevu v visokih petah bolijo noge. "Bili sva samo dve ženski, ki so ju ožulili čevlji," je zapisala nekdanja prva dama ZDA.

Elizabeta II. pa slovi še po eni stvari - po svojih kostimčkih in klobukih, ki so še posebej pomembni na znamenitih konjskih dirkah Royal Ascot. Poleg tega, da gledalci stavijo na konje, so z leti začeli staviti tudi na to, za kakšno barvo klobuka se bo odločila kraljica.

Ko je za te stave izvedela njena asistentka Kellyjeva, se je z vodjo stavnice dogovorila o času zapiranja stav, po palači pa so postavljali klobuke raznih barv, da bi se čim bolj izognili pravemu odgovoru o barvi in modelu kraljičinega klobuka. Elizabeta II. se je, ko je izvedela za tovrstne stave, izjemno zabavala in se verjetno tudi sama malce potrudila, da je bilo ugibanje o njenem klobuku čim bolj zahtevno.

Priporočamo