Brooke Shields je igralka, ki se lahko za svoj uspeh zahvali mami

Mama je Brooke načrtno vpeljala v svet šovbiznisa. (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
4. 7. 2020

Brooke Shields je od reklam prek manekenstva napredovala do uspešne igralke. In vse to zaradi ambiciozne mame.

Ko se je 31. maja leta 1965 v New Yorku rodila Brooke Shields, je njena mama Teri očitno takoj prepoznala, da bo ljubka dojenčica zrasla v prelepo deklico. Teri Schmon je bila filmska producentka in tudi manekenka, zato je imela za hčerko velike načrte.

“Moja hčerka je najlepši otrok in pomagala ji bom pri njeni karieri,” je večkrat poudarila. Ko je imela mala Brooke komaj 11 mesecev, je že postala model za milo Ivory, pri treh letih pa je že hodila po modnih brveh.

Do 10. leta je posnela kopico reklam in tudi v filmu je že nastopila. Ko pa je imela 11 let, je postala najmlajša manekenka priznane modne agencije Ford Models. Samo leto dni pozneje pa je postala svetovno znana z vlogo mladoletne prostitutke v drami Lepa punčka. Na srečo je gole prizore posnela njena dvojnica.

brooke shields

O svojih začetkih pa Brooke pravi takole: “Zvezda sem postala, ko sem imela komaj 12 let. Nato so me vabili na promocije in odprtje klubov. Vsi so si želeli, da bi imeli ob sebi smrkljo, ki igra, kot da je za njo 30 let kariere,” se spominja igralka, ki je pri 14 letih začela hoditi v kultni newyorški nočni klub Studio 54. Tam je zahajala vsa tedanja družbena smetana. “Kadar je bil tam tudi Andy Warhol, je vedno skrbel zame, saj me je želel zaščititi pred dekadenco … Ponujali so mi namreč kokain in moški so želeli seks z mano, a nisem nikdar popustila,” se tistih časov spominja Brooke.

Nato je prišlo leto 1980, ko je skupaj s Christopherjem Atkinsom (59) posnela kultni film Modra laguna, ljubezensko zgodbo dveh najstnikov, ki po brodolomu na samotnem otoku odkrivata ljubezen in spolnost. Tudi ta film je dvignil veliko prahu, ponovno zaradi njene golote.

brooke shields

Takrat 15-letna Brooke pa je za vlogo Emmeline Lestrange prejela zlato malino za najslabšo igralko. Še bolj spotakljivi so bili njeni oglasi za kavbojke Calvin Klein. “Hočete vedeti, kaj je med mano in mojimi 'calvinovkami'? Čisto nič!” je šepetala v eni prvih reklam za ta legendarni džins.

Tako je Brooke zelo kmalu začela služiti velike vsote denarja. “Nekoč mi je mama povedala, koliko sem zaslužila, a se mi ni niti sanjalo, koliko denarja je to. Šele ko je znesek prevedla v tri mercedese, sem razumela.” Zanimivo, da je že pri 18 letih izdala svojo prvo biografsko knjigo z naslovom Brooke Book, leta 1985 pa še knjigo spominov On Your Own. V njej je tudi napisala, da želi ostati devica vse do poročne noči. No, tega se ni držala, saj se je med študijem francoske književnosti na univerzi Princeton zaljubila v leto dni mlajšega igralskega kolega Deana Caina, ki je pozneje v seriji Lois & Clark: The New Adventures of Superman zaslovel kot akcijski junak Clark Kent oziroma Superman. Ko je bila stara 22 let, je z njim izgubila nedolžnost. To je bilo deset let prej, preden se je prvič poročila.

O izkušnji prvega seksa je spregovorila v knjigi There Was a Little Girl: The Real Story of My Mother and Me: “Po prvi spolni izkušnji so me preplavila tako močna čustva, da sem skočila s postelje in začela gola teči po hodniku. Dean je stekel za mano, me močno objel in vprašal, kam bežim. Ustrašila sem se, da zapuščam mamo. Nisem vedela, kje se začnem jaz, kje se moja mama konča. Temu primerno nisem vedela, kako Deana vklopiti v vse to,” je dejala in dodala, da je mama želela, da bi kar se da dolgo ostala devica. “Kar se tiče seksa je bil Dean zelo potrpežljiv z mano. Toda tudi takrat, ko moja mama ni bila z nama, sem imela občutek, da naju opazuje. Revež, prisilila sem ga, da me je čakal in čakal, moja mama pa je vse opazovala.”

Pozneje so se v igralkinem življenju zvrstili številni slavni moški. Med drugim: Michael Jackson, George Michael, Julian Lennon, Tico Torres in Michael Bolton, igralci John Travolta, Woody Harrelson, Scott Baio, Matt Dillon, Nicolas Cage, Ted McGinley in Liam Neeson, modni fotograf Francesco Scavullo, Dodi Fayed, znan kot ljubimec princese Diane, monaški princ Albert ter odvetnik, novinar in založnik John F. Kennedy mlajši. Vsi ti moški so očitno poskrbeli, da je kar precej spremenila svoj pogled na spolnost in pred nekaj leti izjavila: “Mislim, da bi morala začeti seksati veliko prej. Nedolžnost bi morala izgubiti pred 22. letom. Ker sem bila na očeh javnosti in pod pritiskom, pa tega nisem storila. Moralo bi se zgoditi, ko je bil pravi čas za to.”

Brooke Shields

Prvič pa je v zakonski jarem skočila 19. aprila 1997, ko se je zaljubila v pet let mlajšega teniškega zvezdnika Andreja Agassija, s katerim sta bila par štiri leta. Takrat so pisali, da naj bi Brooke imela težave z motnjami hranjenja in tabletami, teniški igralec pa se je baje tudi skoraj stepel s taščo, ki naj bi zahtevala predporočno pogodbo.

Po poroki je Agassijeva kariera nekoliko zbledela, padel je s prvega mesta na svetovni teniški lestvici, Brooke pa naj bi takrat vso svojo energijo usmerjala v pisanje scenarija in igranje v humoristični seriji Nenadoma Susan. Par se je uradno razšel deset dni pred drugo obletnico poroke. Takrat je Andre že prijateljeval z nemško teniško igralko Steffi Graf (50), s katero se je pozneje tudi poročil.

Brooke je svojega drugega soproga, scenarista in producenta Chrisa Henchyja (56), spoznala leta 1999. Bila je ljubezen na prvi pogled, ko je Chris našel njeno pobeglo psičko Darlo. Po osmih mesecih romance sta se aprila 2001 tudi poročila. Poroka je bila veliko presenečenje za vse, saj sta v hotel Ritz-Carlton v Kaliforniji povabila le nekaj prijateljev in družinskih članov.

Brooke Shields

Šele ko se je Brooke prikazala v poročni obleki Vere Wang, se je gostom končno posvetilo, kaj se dogaja. Dve leti pozneje sta se razveselila hčerkice Rowan Francis, Brooke pa je padla v poporodno depresijo. “V meni so se mešali občutki žalosti, melanholije, besa in ravnodušnosti. Vse, samo sreče ni bilo. Vmes sem razmišljala tudi o samomoru,” odkrito pripoveduje Brooke o tistem obdobju. S pomočjo psihiatrov in soproga ter zdravil je bolezen obvladala, depresija pa je po vsem izginila po rojstvu druge hčerke Grier Hammond, leta 2006.

Brooke je tudi izdala knjigo o poporodni depresiji z naslovom Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression. Zaradi nje se je zapletla v spor z igralcem Tomom Cruiseom, ki jo je kritiziral zaradi jemanja zdravil proti depresiji. Brooke svojemu soigralcu iz romantične drame Neskončna ljubezen, v kateri sta igrala leta 1981, ni ostala dolžna. Javno mu je odgovorila, naj se drži tistega, kar najbolje zna, to je reševanja sveta pred napadi vesoljcev, pri čemer je imela v mislih seveda njegovo filmsko uspešnico Vojna svetov. Pozneje se ji je igralec opravičil, Brooke pa je bila celo na njegovi poroki s Katie Holmes.

Napisala: Sandra Bratuša, Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story