Marilyn Monroe: Odvisnost jo je pokopala

Marilyn Monroe: Odvisnost jo je pokopala (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
15. 6. 2017

Marilyn je na videz imela vse – bila je lepa, uspešna in priljubljena, pa tudi snubcev ji ni manjkalo. A zasebno je bilo njeno življenje vse prej kot glamurozno, saj so ga zaznamovali težko otroštvo, nesrečne ljubezni ter depresija, ki jo je vodila v odvisnost od tablet, ki so bile zanjo tudi usodne.

Igralka je namreč pri le 36 letih umrla zaradi zaužitja prevelike količine uspavalnih tablet. Vseeno pa je v svojem kratkem življenju dosegla veliko, in ker bi 1. junija praznovala svoj 91. rojstni dan, je prav, da se tudi mi spomnimo nanjo ...

Mladost je preživela pri rejnikih in v sirotišnicah

Marilyn Monroe je bila rojena kot Norma Jeane Mortenson 1. junija leta 1926 v Los Angelesu kot tretji otrok Gladys Pearl Baker. Očeta žal ni poznala, se je pa ugibalo, ali ni to morda bil znani igralec Clark Gable.

A da bi to bilo res, je malo verjetno, saj dokazov za to ni. Sicer pa Marilyn kot otrok ni živela z mamo, temveč s svojima rejnikoma – Ido in Albertom Bolenderjem v mestecu Hawthorne, ki sta jo vzgajala precej strogo, a sta ji zagotovila topel dom in stabilnost.

Njena mama, ki je med tednom delala v Los Angelesu, pa jo je večinoma obiskovala med vikendi. Tako je bilo kar nekaj let, dokler ni Gladys doživela živčnega zloma in zbolela za paranoidno shizofrenijo ter ostala v bolnišnici, Marilyn pa se je začela seliti od ene rejniške družine do druge, nekaj časa pa je živela celo v sirotišnici.

Da bi temu življenju ubežala, se je že pri 16 letih poročila s svojim fantom Jamesom Doughertyjem in kmalu zatem pustila šolo ter postala gospodinja. A njun zakon ni bil prav srečen, saj par ni imel veliko skupnega. Zato je bilo za Normo pravo olajšanje, ko je bil James kot vojak poslan v Tihi ocean, kjer je ostal kar nekaj let. Da bi lažje živela, se je preselila k njegovim staršem ter se zaposlila v tovarni, kjer pa se ji je življenje kmalu obrnilo na glavo.

Fotograf David Conover je namreč prišel v tovarno poslikati lepa dekleta, fotografije pa naj bi poslal kot spodbudo ameriškim vojakom po svetu. A fotografije nikoli niso bile uporabljene, je pa zato Marilyn dobila priložnost, da postane model. Zato je službo obesila na klin, pustila moža, od katerega se je pozneje tudi ločila, in se odselila na svoje ter za piko na i podpisala še pogodbo z modno agencijo Blue Book Model Agency.

Otroške sanje so se uresničile

Marilyn je bila lepo dekle, zato je hitro postala zaželen model. A da bi bila naročnikom še bolj zanimiva, si je zravnala lase in se iz rjavolaske prelevila v plavolasko ter postala pravo pin up dekle. Tudi zato je bolj kot modne kampanje snemala oglase in editoriale za moške revije. Lastnica modne agencije Emmeline Snively pa je bila tista, ki je menila, da bi dekle lahko bilo tudi igralka, zato ji je organizirala srečanje z agencijo za igralce. Ni šlo gladko, a po nekaj neuspelih poskusih je Marilyn vseeno uspelo prepričati korporacijo 20th Century.

Fox, da jo vzame pod svoje okrilje. Igralka se je takrat tudi preimenovala v Marilyn Monroe in začela živeti svoje sanje, ki jih je sanjala že od otroštva. Vseeno vloge niso prišle čez noč, studio je igralko namreč poslal na ure igre, petja in plesa.

Marilyn pa je bila celo tako zagnana, da je tudi proste dneve pogosto preživljala v studiu in opazovala druge igralce pri delu. Le nekaj mesecev pozneje je priložnost pred kamerami dobila tudi sama, saj je v filmu Nevarna leta (Dangerous Years, 1947) zaigrala v vlogi natakarice. Prva večja vloga pa je prišla šele tri leta pozneje, ko jo je javnost spoznala v komedijah As Young As you Feel (1951), Sumljivi posli (Monkey Business, 1952) ter v drami Nočni spopad (Clash By Night, 1952) in Ne trudi se s trkanjem (Don't Bother to Knock, 1952). Zagotovo najbolj odmevni in uspešni v vsej njeni karieri pa so bili film Niagara (1953), 7 let skomin (The 7 year itch, 1954) ter Nekateri so za vroče (Some like it hot, 1959).

V ljubezni ni imela sreče

Sreče v ljubezni Marilyn žal ni imela, pa čeprav je bilo na videz njeno ljubezensko življenje precej razburljivo. Imela je namreč kar nekaj ljubimcev, trikrat pa je bila tudi poročena, a žal pravega ni našla. Po ločitvi od prvega moža Jamesa Doughertyja je leta 1952 spoznala in se zaljubila v nekdanjega profesionalnega igralca baseballa Joeja DiMaggia, za katerega se je zdelo, da je pravi.

Par, ki je bil nenehno na očeh javnosti, se je namreč zdel kot narejen drug za drugega. A le devet mesecev po poroki, ki se je zgodila leta 1954 v San Franciscu, sta se na vrat na nos razšla. Marilyn sicer ni dolgo žalovala, ampak si je rane celila v objemu Marlona Branda in pozneje dramatika Arthurja Millerja, ki se je zaradi nje ločil od žene.

Marylin Monroe

Par se je leta 1955 tudi poročil, še prej pa je igralka morala sprejeti judovsko vero, saj je bil njen izbranec po rodu Žid. Čeprav je bil par noro zaljubljen, so mediji menili, da se njuno razmerje ne bo obneslo. In imeli so prav. Marilyn in Arthur sta se sicer trudila za svoje razmerje in si celo želela ustvariti družino. Igralka je svojo kariero celo postavila na stranski tir, saj si je želela zanositi, kar ji je tudi uspelo, a je bila nosečnost žal zunajmaternična, zato je morala splaviti. Par se je tudi zaradi tega vse bolj oddaljeval drug od drugega, leta 1961 pa sta se razšla in pozneje tudi ločila.

Odvisnost jo je pokopala

Zasebno igralka ni bila prav srečna. Ne le da ni imela sreče v ljubezni, imela je tudi zdravstvene težave, saj se je borila s tesnobo in depresijo. Da bi ju omilila, je jemala vse več zdravil, od katerih je sčasoma postala odvisna, kar je vplivalo tudi na njeno delo. Igralka je namreč vse pogosteje zamujala na snemanja ali pa se tam sploh ni pojavila, prav tako pa s svojimi nastopi pred kamero ni bila zadovoljna, zato jih je bilo treba večkrat ponoviti.

Kljub temu so jo režiserji radi videli v svojih filmih, gledalci pa na filmskih platnih. In morda bi Marilyn še naprej ostala ena največjih zvezd Hollywooda, če je njena odvisnost ne bi pokopala. 5. avgusta leta 1962, pri le 36 letih, so jo namreč našli mrtvo na njenem domu v Los Angelesu. Čeprav so številni namigovali na to, da naj bi bila umorjena, se je izkazalo, da je zaužila preveliko količino uspavalnih tablet, ki so bile zanjo usodne. Igralko so pokopali le nekaj dni pozneje, oblečeno v njej ljubo obleko modnega oblikovalca Emilia Puccija. Na pogrebu so bili le prijatelji in ožji družinski člani.

T. A.

Priporočamo