Marina Martensson: “Slovenija je zdaj moj dom”

Marina Martensson: “Slovenija je zdaj moj dom” (foto: Primož Predalič, osebni arhiv) Primož Predalič, osebni arhiv
Vir: Story
13. 10. 2016

Marina Martensson je Švedinja, ki je pred tremi leti na slovenski Obali našla svoj dom. Je glasbenica, katere talent smo spoznali v lanski sezoni oddaje Slovenija ima talent, in dama z zgodbo, ki smo ji na topel jesenski dan z veseljem prisluhnili v enem izmed ljubljanskih lokalov ...

Njena zgodba se začenja v maminem otroštvu, ko se je z družino preselila na Švedsko.

"Tam je odraščala, spoznala mojega očeta in imela mene in sestro. Mami je bilo všeč odraščati kot Švedinja, in ko je imela naju s sestro, se ji ni zdelo pomembno, da bi z nama govorila slovensko. Kljub temu sem si med odraščanjem vedno želela naučiti maminega maternega jezika, da bi bila bližje svojim koreninam," nam je povedala Marina, ki se je v Slovenijo preselila pred tremi leti.

"Ko sem prišla, sem hotela tukaj ostati tri mesece in se v tem času naučiti jezika. Čutila pa sem tudi, da potrebujem nekaj časa zase in za ustvarjanje glasbe. Slišala sem, da je Slovenija kot nalašč za to. Da je tu dobra energija," nam je povedala rdečelaska, ki je tu namesto tri mesece ostala tri leta.

"V resnici prej nikoli nisem pomislila na to, da bi tukaj ostala. To se je enostavno zgodilo. Tu sem se kot oseba počutila bolje. Začela sem ponovno živeti, se odpirati ... Ko sem prišla, sem bila precej zaprta vase. K temu, da se tu tako dobro počutim, pa seveda pomembno prispeva tudi moja slovenska družina. V resnici sem se komaj pred pol leta popolnoma zavedla, da sem resnično ostala. Da sem res odšla iz Švedske. To je zdaj moj dom in zdaj se tukaj počutim bolj doma kot na Švedskem. Tudi zato, ker imam družino. Moja sestra se počasi seli sem, moja mama je tukaj zelo pogosto in tudi družina je v tem smislu vse bolj povezana," pove Marina, ki je v treh letih svoj dom našla v Izoli, kjer je bila rojena njena mama.

"Še vedno živim v Izoli, vendar imam tudi stanovanje v Ljubljani, saj delam kot učiteljica petja na Britanski mednarodni šoli. Počutim se zelo privilegirana, da lahko počnem to, kar si resnično želim. Da učim in da lahko predajam svojo strast in znanje na otroke," pojasnjuje glasbenica, ki je na Obali našla tudi svojo ljubezen.

"Ni glasbenik, je pa v izredno podporo in obožuje glasbo. Razume, kaj počnem, kar je izjemnega pomena. Bila sem v zvezah, v katerih nisem bila deležna nobenega razumevanja zaradi narave svojega dela. Ampak to je to. Našla sem svojega Slovenca," je z nasmehom na obrazu še povedala Marina, ki je 3. oktobra na dogodku Pozdrav brucem, ki ga organizira Univerza v Ljubljani na Kongresnem trgu, tudi s svojim nastopom pozdravila ljubljanske bruce.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Primož Predalič, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story41/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 41/2016

Story 41/2016, od 06. 10. 2016