Mark Zuckerberg: Nesramno bogata družina

25. 5. 2012 | Vir: Lea
Deli

Od njegovega neverjetnega uspeha imajo korist tudi njegovi najbližji – minuli petek je šel Mark Zuckerberg s svojim Facebookom na borzo, milijone pa so dobili tudi njegovi starši in sestre.

Da zobozdravniki niso ravno revni, je splošno znano. Da so tako zelo bogati, kot je dr. Edward Zuckerberg, zobozdravnik v Dobbs Ferryju pri New Yorku, pa je prej izjema kot pravilo. Ed, kot mu pravijo njegovi uslužbenci, ima na bančnem računu oziroma v svojih vrednostnih papirjih kar 60 milijonov dolarjev!

Hvaležen očetu

Sedeminpetdesetletnik je namreč oče 28-letnega Marka Zuckerberga, ustanovitelja priljubljenega družabnega omrežja Facebook. Mark je svojemu očetu podaril delnice v vrednosti dveh milijonov ameriških zelencev. To je storil v znak 'majhne' pozornosti in zahvale za to, da ga je stalno podpiral pri njegovih načrtih in mu sem ter tja namenil nekaj dolarjev žepnine.

Morda pa se mu zahvaljuje tudi zato, ker je danes natančno takšen, kakršen je njegov oče – odločen, discipliniran, izredno inteligenten in zelo delaven. S prihodom njegovega družabnega omrežja, ki ga uporablja več kot 900 milijonov ljudi, na borzo, je povzročil pravi 'bum'. Po besedah strokovnjakov je to najbolj vroča delnica leta, ki je očeta v sekundi spremenila v milijonarja. Sina pa v enega od najbogatejših ljudi v Ameriki.

Družina je najpomembnejša

Podjetje, ki ga je Mark leta 2004 osnoval v svoji študentski sobi, naj bi bilo vredno celo več kot 100 milijard dolarjev. Gre za zgodbo o uspehu brez primere, ki jo je vneto pisal tudi Ed. Prav on je svojega edinega sina namreč 'okužil' s svojim navdušenjem nad tehniko in mu v devetdesetih letih podaril svoj odsluženi računalnik. Prav on in preostali družinski člani so tudi tisti, ki svojega nadpovprečneža ohranjajo na realnih tleh.

Mama Karen, psihologinja, in Markove sestre Randi, Arielle in Donna, ki so prav tako dobile delnice, skrbijo za to, da njihov klan ne razpade. Vse tri sestre so se preselile na ameriško zahodno obalo, da živijo v bližini svojega uspešnega brata. Vse tri živijo idejo o Facebooku, imajo svoje bloge in delajo v podjetjih, povezanih z internetom. "Družina je najpomembnejša v mojem življenju," je nekoč izjavil Mark v nekem intervjuju.

Zahvaljujoč staršem je ostal preprost fant

Ed in Karen sta svojim otrokom že zelo zgodaj posredovala vrednote, kot sta uglednost in skromnost, in z njimi preživela ogromno časa. Vzgojo sta torej gradila na staromodnih krepostih, ki so njune otroke odlično pripravile na življenje v modernem svetu, predvsem pa poskrbele, da se Mark zdaj lahko sooča z izredno kariero, ki jemlje dih, ne da bi ob tem postal vzvišen.

Že sam pogled na sivo jopico s kapuco, kavbojke in natikače, ki so postali njegov zaščitni znak, priča o tem, da je ostal preprost fant. Dokler sebi in svoji novopečeni ženi Priscilli pred kratkim ni kupil vile v Palo Altu v Silicon Valleyju, kalifornijskem središču tehnologije, kjer je tudi sedež Facebooka, je živel v skromnem najemniškem stanovanju. Prav ta skromnost še posebej razveseljuje Eda, ki bo tudi kot milijonar še vedno dan za dnem skrbel za paciente v svoji kliniki. Tako kot to počne že več kot 30 let. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec