Mark Zuckerberg ob rojstvu druge hčerke z ganljivim sporočilom

11. 9. 2017 | Vir: Nova
Deli
Mark Zuckerberg ob rojstvu druge hčerke z ganljivim sporočilom (foto: Profimedia)
Profimedia

Mark Zuckerberg, eden najbogatejših ljudi na svetu in ustanovitelj famoznega Facebooka, je objavil veselo novico, da je v drugo postal očka. Soproga Priscilla je rodila še eno hčerko ...

Mark je na družbenem omrežju zapisal zelo ganljivo sporočilo: "Pričakali smo August. Otroštvo je res čarobno in le enkrat imaš priložnost biti otrok in zato otroštva ne zapravljaj s tem, da skrbiš za prihodnost. Za to imaš nas in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi bil svet lepši zate in za tvojo generacijo," so besede, ki jih je svoji hčerki zapisal Mark (33). Poleg je objavil fotografijo, na kateri je s soprogo Priscillo (32) in prvorojenko Maxime (1).

Ko se je paru leta 2015 rodila prva hčerka, sta zakonca Zuckerberg obljubila, da bosta 99 odstotkov svojega imetja razdala v dobrodelne namene. Najavila sta tako, da bosta v naslednjih desetih letih razdala 3 milijarde dolarjev v svoj sklad Chan Zuckerberg Initiative, katere namen je iznajti zdravila za vse bolezni ali pa vsaj taka, da bi bolezni, za katere še ni zdravila, lahko imeli pod nadzorom.

Priscilla pravi, da so že več kot 537 milijonov evrov vložili v ustanavljanje novega raziskovalnega centra, ki se imenuje Biohub in v katerem bodo delovali inženirji, informatiki, biologi, biokemiki in preostali inovatorji. Biohub bo najprej deloval na dveh projektih, in sicer najprej na Cell Atlas. Gre za 'zemljevid', na katerem bodo različni tipi celic, ki kontrolirajo glavne dele človeškega telesa. Druga bo iniciativa za infekcijske bolezni, zato bodo poskušali razviti nova testiranja in cepiva za boj proti aidsu, virusu Zike in drugih novih bolezni. Mark je prepričan, da se bo do leta 2100 življenjska doba dvignila na povprečje 100 let. Hkrati pa se tudi zaveda, da bo minilo kar nekaj časa, preden bodo njegovi raziskovalni centri prinesli konkretne rezultate.

Sandra Bratuša