Maya Berović: “Rada sem v stiku z občinstvom, to me dela živo”

“Družina mi stoji ob strani že od samih začetkov, odrasla sem le z mamo in bratom, saj je oče umrl, ko mi je bilo tri leta.” (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
6. 6. 2019

Dobili sva se v priljubljenem ljubljanskem središču za druženje, kjer se pogosto zadržujejo znani obrazi slovenskega medijskega prostora. 

Vendar pa se mi je prvič pripetilo, da sem pred vhodnimi vrati, preden sem vstopila, zagledala peščico deklet, ki so nestrpno pogledovale v notranjost. S telefoni v rokah in širokimi nasmehi na obrazih. Čakale so Mayo Berović, vzhajajočo zvezdo Balkana, eno izmed najbolj vplivnih glasbenic, ki je v dobrem letu dni je postala glas nove generacije.

► Maya, v Slovenijo prihajate na vrhuncu turneje Pravo vreme. V Ljubljani boste 14. junija nastopili na ploščadi Gospodarskega razstavišča. Kakšen je občutek?

Nastopala sem že v Sloveniji, v najrazličnejših slovenskih mestih. Vendar pa bo to prvi samostojni veliki koncert. Zadnji dve leti nisem nastopala pri vas, zato sem zelo navdušena. Komaj čakam!

► Se je v dveh letih, od vašega zadnjega obiska, veliko spremenilo? Kako ste se spremenili sami?

Seveda, veliko. V mojem primeru se je veliko spremenilo na bolje, predstavila sem dva nova albuma, veliko koncertov. Zbrala sem veliko izkušenj. Sama pa se nisem veliko spremenila. Ostala sem ista, le dolžina mojih las se spreminja. Na vsakih nekaj dni. (smeh)

► So bili tudi vaši koncerti pred dvema letoma kako drugačni?

Zagotovo. V zadnjem letu sem se predstavila na številnih velikih glasbenih koncertih. Ti so postali pravi spektakel za ušesa in oči. To je nekaj, na čemer sem dolgo gradila. Vsak koncert je svojevrstno razburjenje. Po naravi nisem živčna, a vedno me spremlja pozitivna trema, da vse steče, kot mora. Da se nihče ne poškoduje. To je velika odgovornost, a tudi najlepši občutek v življenju glasbenika.

► Številni glasbeniki so mi že zaupali, da bodo, ko metuljčkov ne bo več, končali svojo glasbeno pot. Ste vi ena izmed njih?

Ko se bom počutila, da tega ne počnem več z isto mero navdušenja in ljubezni, takrat se ne bom več ukvarjala z glasbo. Ljudje morajo početi to, kar ljubijo. Mi glasbeniki imamo dar od Boga. Vse, dokler bom občutila to ljubezen, do takrat me boste lahko spremljali na odru.

► Ali svojo mladost vidite kot prednost ali slabost?

Mislim, da prednost. Prvi album sem posnela z 19 leti, morda le nisem bila tako mlada. Marsikatera zvezda je prvi album posnela še veliko prej. Dvanajst let se že ukvarjam z glasbo, toliko je bilo potrebno, da sem postala to, kar sem. Moja mladost se zrcali v energiji, svežini, ki se kaže na odru.

► Številni glasbeniki niso tako vešči na družbenih omrežjih. Vi imate na Instagramu že več kot 850 tisoč sledilcev.

Res je. Instagram je najboljši način komunikacije z oboževalci. Sama se le redko pojavljam v medijih, na televiziji. Pojavim se le enkrat ali dvakrat na leto. Prav zato je Instagram kot nalašč za to, da ostajam v stiku z oboževalci. Rada sem v stiku z občinstvom. To me dela živo.

► Ste v objave vpleteni tudi sami?

Seveda, večinoma sama urejam svoj profil. Imam ljudi, ki se ukvarjajo z drugimi družbenimi omrežji, a slike nastajajo pod mojo taktirko. Svoj odnos z oboževalci sem zgradila tako, da sem tu zanje, zaradi njih. V resnici je tako. S tem se ukvarjam zaradi njih. Dokler me bodo podpirali, bom to počela. Vsak dan dobivam sporočila na družbenih omrežjih in ta me spodbujajo, da pogosto objavljam na mrežah.

► Katero sporočilo pa se vas je doslej najbolj dotaknilo?

Veliko je sporočil, lepih in spodbudnih besed. Največ o tem, koliko jim pomeni moja glasba. Da so ob njej doživljali lepe in slabe trenutke.

► Nam zaupate, kaj počne Maya, kadar ne nastopa na odru in poje v studiu?

Nič. Kradem Bogu čas. (smeh) V resnici polnim baterije. Res ne počnem nič. No, rada grem v fitnes, da ostajam fit. A nič drugega. Veliko časa preživim z družino in prijatelji, saj nimam več toliko časa zanje kot nekoč. Vsak vikend so na vrsti nastopi, veliko časa mi vzame tudi pot. Vendar me moji bližnji razumejo, zato se trudim, da je čas, ki ga preživim z njimi, čim bolj kakovosten.

► Razpeti ste med Gradcem in Beogradom. Kako usklajujete življenje na 'dveh polih'?

Seveda, pa tudi Bosno, kjer živi moja mami. Moja družina mi že od samih začetkov stoji ob strani, odrasla sem le z mamo in bratom, saj je oče umrl, ko mi je bilo tri leta. Moja mami in starejši brat, ta živi v Sloveniji, sta moja največja opora. Moj brat je bil avtoriteta. Morala sem ga poslušati, nisem ga želela razočarati. Še danes je zaščitniški do mene.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Igor Zaplatil