Meghan Markle in princ Harry: Njune najbolj šokantne izjave, ki so razdelile javnost

Meghan Markle in princ Harry: Njune najbolj šokantne izjave, ki so razdelile javnost (foto: Foto: Cbs) Foto: Cbs
Vir: Story
17. 4. 2021

17,1 milijona gledalcev je 8. marca spremljalo morda že skoraj izumrl televizijski žanr – veliki prime-time intervju, v katerem je Oprah Winfrey gostila princa Harryja in njegovo ženo Meghan Markle. Zakaj je intervju dvignil toliko prahu in kako so ga komentirali poznavalci?

Harry in Meghan sta svojo lojalnost do britanske kraljice zamenjala za lojalnost do kraljice televizije. V dve uri dolgem pogovoru z legendarno Oprah Winfrey se Harry in Meghan nista zadrževala pri razkrivanju ozadij svojega zasebnega življenja pred veliko kraljevsko poroko, med turbulentnim življenjem v – kot temu pravi Harry – 'sistemu kraljeve družine' in poznejši odločitvi, da se izločita iz tega sistema, se preselita v Kalifornijo in zaživita življenje stran od kraljevega protokola. Harry temu pravi 'osvoboditev', britanska javnost pa je po intervjuju razdeljena. Katera so bila najbolj šokantna razkrijta in kako so nekatera interpretirali poznavalci britanske kraljeve institucije?

Obtožbe o rasizmu v Buckinghamski palači

princ harry, meghan markle

Meghan Markle, danes še vedno vojvodinja susseška, ker s Harryjem (še) nista zavrnila kraljevih nazivov, je v intervjuju razkrila, da je neimenovani član kraljeve družine med njeno nosečnostjo načel pogovor o tem, kako temna bo koža njunega sina Archija. “Kaj,” je po dramatičnem premoru vprašala Oprah. “Kdo pa ima te pogovore?”

In to je želela vedeti tako javnost kot tudi administracija kraljeve družine. Slednji so Meghan pozvali, naj razkrije, kdo v Palači je načenjal takšne pogovore, da se bodo na obtožbe lahko ustrezno odzvali, a je vojvodinja odvrnila, da ne bo nikoli razkrila, kdo je to rekel in kaj točno je bilo rečeno v tem pogovoru.

Špekulacije se zato nadaljujejo in poznavalci trdijo, da bodo prej ali slej odkrili, kateri član kraljeve družine je imel takšne pomisleke. Harry in Meghan sta nehote ponudila nekaj pomoči, ko sta rekla, da to seveda ni bila kraljica Elizabetha niti njen mož, princ Filip, da pa bi razkritje imena bilo zelo uničujoče za kraljevo družino.

Trditev, da so Archieju odvzeli kraljevi naziv

Meghan je Oprah povedala, da sta s Harryjem želela, da bi bil njun sin Archie princ, saj bi tako prejel ustrezno varovanje, ki pripada vsakemu članu kraljeve družine. Da na koncu ni prejel kraljevega naziva, naj bi bil tudi eden od povodov za razdor v odnosu znotraj družine, Meghan je v intervjuju celo namignila, da kraljevega naziva morda ni dobil zaradi rase.

A poznavalci pravijo, da tu zelo verjetno ni šlo za nič drugega kot za standardiziran protokol, ki ga je pred več kot 100 leti uvedel kralj Jurij V. Britanski (originalno George V), po katerem Archieju, ki je sedmi v vrsti za prestol, naziv princa ne pripada, kot se ga tudi ne naslavlja z 'njegovo visočanstvo'. Bo pa Archie imel pravico do kraljevega naziva in naslavljanja z 'njegovo visočanstvo' takoj, ko bo prestol prevzel Harryjev oče Charles, valižanski princ, najstarejši sin kraljice Elizabethe in tako aktualni prestolonaslednik.

Archie ne bo imel ustreznega varovanja

intervju

Namig, da brez kraljevega naziva Archie ne bo imel ustreznega varovanja britanske metropolitanske policije, so številni označili za irelevantnega, saj se je par že pred časom odločil, da bodo kot družina živeli v Združenih državah in ne bodo izpolnjevali kraljevih dolžnosti. Ideja, da bi jih kljub temu nekako varovala britanska policija, je razburila tudi britansko javnost, saj se varovanje članov kraljeve družine plačuje z davkoplačevalskim denarjem. Se pa ob tem nekateri sprašujejo, zakaj kraljeva družina ni varovanja Harryja in njegove družine preprosto prepustila zasebni varnostni službi.

Harry odklopljen od kraljeve finančne pipice

V intervjuju je Harry povedal, da ga je njegova družina “finančno dobesedno odrezala” v prvi polovici leta 2020. Ni pa omenil, da je bilo to po tistem, ko sta Harry in Meghan januarja istega leta javno oznanila, da si želita doseči finančno neodvisnost. “Želiva se umakniti kot 'starejša' člana kraljeve družine in biti finančno neodvisna,” sta takrat oznanila Harry in Meghan.

Večino njunih stroškov je do takrat kril princ Charles iz svojega 22 milijonov funtov težkega letnega dohodka, ki pa ni črpan iz davkoplačevalskega denarja, temveč ga kot prestolonaslednik prejme prek upravljanja s kraljevo posestjo Duchy of Cornwall.

V primeru Harryja in Meghan so se do trenutka, ko sta bila odrezana od kraljevih dohodkov, iz davkoplačevalskega denarja krila njuna uradna potovanja, nekaj administrativnih stroškov in stroški varovanja.

Dve poroki – ena za njiju, druga za svet?

Meghan in Harry sta v intervjuju razkrila, da sta se poročila že tri dni pred slavnostno kraljevo poroko, ker sta želela dan samo zase, ceremonialna poroka s kočijo, slavjem in bliščem pa je bila zgolj predstava za svet. Prava poroka naj bi se zgodila na vrtu njune rezidence, prisostvoval pa je le canterburyjski nadškof. Če to drži, potem ta ceremonija tako ali tako ni bila več kot le izmenjava zaobljub, saj legalna poroka v Veliki Britaniji zahteva priče in uradno registrirano lokacijo.

Veliko kraljevo poroko, ki jo je potem svet spremljal maja leta 2018 in na katero je bilo povabljenih 600 gostov, med njimi številni zvezdniki, po svetu pa jo je spremljalo milijone ljudi, je Meghan v pogovoru z nadškofom na njuni skrivni poroki označila kot 'spektakel za svet'.

Koliko je Meghan vedela o življenju na kraljevem dvoru?

Meghan je Oprah potožila, da je pred odnosom s princem Harryjem bore malo vedela o kraljevi družini, pozneje, ko je že bila v razmerju, pa menda ni popolnoma razumela, kaj se je od nje pričakovalo. V intervjuju je razkrila, kako jo je Harry naučil priklona pred kraljico, kar se je Meghan zdelo čudno – vendarle je to njegova babica, zakaj bi se bilo treba prikloniti pred babico? “Ampak ona je kraljica,” jo je podučil Harry.

Številne poznavalce čudi, da je bila Meghan tako nevedna glede svoje vloge v kraljevi družini, ko pa je Harry leta 2017, kmalu po njuni zaroki, v intervjuju dejal, da sta imela veliko iskrenih pogovorov, v katerih jo je opozoril na življenje v Firmi (tako imenujejo britansko kraljevo institucijo), jo informiral o vsem, v kar se spušča, in ji menda celo zelo jasno rekel: “To ni lahko življenje.”

Oba sta imela težave z mentalnim zdravjem

Ena najbolj šokantnih razkritij je bila vsekakor tudi ta, da je Meghan med življenjem v kraljevi palači imela samomorilske misli. Kot je povedala Oprah, je moledovala za pomoč, pristopila je tudi k starejšemu članu institucije, a so ji vsi rekli, da bi profesionalno zdravljenje vrglo slabo luč na kraljevo družino. H komu je pristopila in zakaj ji niso nudili podpore, ni želela razkriti.

Harry je bil že pred časom zelo iskren glede težav s svojim mentalnim zdravjem, zato je tudi leta 2016 sprožil iniciativo Heads Together. Ko se je Meghan borila s svojimi temnimi mislimi, pa ji je Harry le želel biti v podporo, čeprav, kot je povedal v intervjuju, ni vedel, kaj točno naj naredi. “Nisem bil pripravljen na to.” Ko ga je Oprah vprašala, ali je povedal drugim članom kraljeve družine, da Meghan potrebuje pomoč, je Harry odvrnil: “O tem preprosto nismo govorili. Verjetno me je bilo preveč sram, da bi jim lahko to priznal. Na nikogar se nisem mogel obrniti.”

Napisal: Darjo Hrib // Fotografija: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story