Meghan Markle ni edina, ki je britansko monarhijo obrnila na glavo

Leta 1972 je Wallis Simpson srečala kraljico Elizabeto II, in njenega soproga, princa Philipa, ki sta bila na službenem obisku v Franciji. (foto: Afp/Profimedia) Afp/Profimedia
Vir: Story
25. 1. 2020

Kralj Edward VIII. je imel privilegij, ki ga ni imelo veliko monarhov … Zaljubil se je v Wallis Simpson, poročeno žensko. In da bi bil z žensko, ki jo ljubi, se je celo odpovedal britanskemu prestolu.

Poročna slika zaljubljenega para. Na poroki ni bilo nikogar od kraljeve družine.
Wallis in Edward sta bila velika ljubitelja psov, z njima na sliki mopsa z nenavadnima imenoma Day Crockett in Goldengleam Troope.
Edward s svojo mamo, kraljico Mary.
Wallis je polnila časopisne stolpce, danes jo primerjajo z Meghan, soprogo princa Harryja.
Edward je svojo ljubezen do Wallis izkazoval tudi z dragocenim nakitom, ki ji ga je podarjal, kot je tale broška, narejena posebej zanjo.
Wallis in Edward leta 1960. Vseskozi sta bila zelo skladen in zaljubljen par.

Če ne bi bilo Wallis Simpson, verjetno Elizabeta II. danes ne bi bila kraljica ... Pravijo, da je to ena najlepših zgodb 20. stoletja. Veliko pa jih je bilo prepričanih, da je to škandal brez primere, ki bi lahko ogrozil monarhijo. A to zadnje se ni zgodilo. Vse skupaj je bila pač le zgodba princa, pozneje kralja, ki si je želel ljubiti, biti ljubljen in živeti kot navaden smrtnik. Kralj Edward VIII. se je rodil kot Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, in sicer 23. junija 1894 vojvodi in vojvodinji yorški, pozneje kralju Georgeu in kraljici Mary. Njegov brat Albert se je rodil leto in pol pozneje, nato pa je na svet prišla še sestra Mary. Sledili so še trije bratje: Harry, George in John, ki pa je pri 14 letih umrl. Čeprav sta Edwarda mama in oče imela zelo rada, je bil sam prepričan, da sta bila do otrok zelo hladna. Očeta se je prav bal. Pri komaj 12 letih so ga poslali v šolo, kjer so ga zaradi njegove kraljeve družine zbadali, a ker je bil zelo normalen, so ga kmalu sprejeli medse. Ko je njegov ded leta 1910 umrl, je njegov oče postal angleški kralj. S tem je Edward postal prestolonaslednik. Ko se je začela prva svetovna vojna, se je princ odločil aktivno vključiti v boj, a ga nikoli niso poslali direktno na bojišče.

Princ Edward je bil izjemno čeden moški s svetlimi lasmi in nebeško modrimi očmi. Njegov videz je bil nekoliko deški in nežen. Tak, ki je ženskam pač všeč. In vedno so ga zanimale poročene. Tako je leta 1918 Edward srečal gospo Winifred Dudley Ward, ki je bila že pet let poročena. No, naslednjih 16 let je bila njegova ljubica. Princ je imel tudi dolgo razmerje z vikonteso Thelmo Furness. In prav na eni od njenih zabav je 10. januarja leta 1931 spoznal Wallis Simpson, ki je bila povabljena skupaj s soprogom. Edwarda je takoj prevzela s svojo pojavo, on pa nanjo sprva ni naredil večjega vtisa. Ponovno sta se srečala čez štiri mesece in čez sedem mesecev je bil povabljen k Simpsonovim na večerjo. Če gre verjeti zapisom, je na obisku ostal do štirih zjutraj. Njun odnos se je naslednji dve leti poglobil, in čeprav je bila ona pogosto pri Edwardu na obisku, še vedno ni bila edina ženska v njegovem življenju. Januarja leta 1934 je Thelma Furness morala odpotovati v Ameriko in je Edwarda prepustila v 'varstvo' Wallis Simpson. In ko se je vrnila domov, je ugotovila, da ni več dobrodošla v Edwardovdem življenju. Tudi po telefonu ni želel več govoriti z njo. Čez štiri mesece je iz njegovega življenja odšla tudi Dudley Ward. Takrat je Wallis Simpson postala edina ženska v Edwardovem življenju.

Američanka Wallis Simpson je izžarevala lepoto, ki se ji princ Edward ni mogel upreti.

Wallis Simpson je ženska, ki je bila dvakrat poročena. Že pri petih mesecih je izgubila očeta, tudi po videzu ni bila nič posebnega. A vseeno je očarala moške. Znala je koketirati, bila je elegantna in imela je lepe črne lase. Pa tudi srečo, da je bil njen drugi mož službeno premeščen v London. Tam je počasi prišla v krog visoke družbe in dobivala povabila na gala zabave. Na eni od njih je tako spoznala princa Edwarda, ki jo je najprej fasciniral zaradi tega, ker je bil princ. Laskalo ji je, da je tako blizu kraljeve družine. Meja med prijateljstvom in ljubeznijo pa se je razblinila na križarjenju, na katero je princ povabil Wallis in njenega moža, ki pa zaradi službe ni mogel priti. In poti nazaj ni bilo več.

Wallis Simpson na eni od številnih večerij visoke družbe, v katero se je hitro vživela.

Potem pa je prišel tisti usodni 20. januar 1936, ko je umrl kralj George. In tako je Edward postal kralj. Sprva ga niso najbolj resno jemali, zlasti ker je želel togo monarhijo modernizirati. Poleg tega je bila njegova zveza s Simpsonovo že tako javna, da je ni bilo mogoče spregledati. Njegov osebni tajnik mu je celo poslal pismo, v katerem je napisal, naj dobro razmisli o tej zvezi, saj ji javnost ni naklonjena. Prišlo je tako daleč, da kralj ni imel več veliko izbire. Ali se odpove svoji Wallis, v katero se je skozi ves ta čas noro zaljubil, ali pa se odpove prestolu ... In zgodilo se je prav to, da je 10. decembra 1936 kralj Edward abdiciral.

Tisti trenutek, ko so bili papirji podpisani, je Edward izgubil pravico do kraljevega naziva, prejela pa sta naziva vojvoda in vojvodinja. V trenutku njegove abdikacije je krona prešla v roke najstarejšega od njegovih treh mlajših bratov, Jurija VI., čigar hčerka Elizabeta je postala dedna naslednica. Po skromni poroki, na katero ni prišel nihče od kraljeve družine, sta zapustila Veliko Britanijo. Več ali manj sta živela v Parizu in malo tudi na Bahamih. Edward je umrl star 78 let, Wallis pa je živela še 14 let in je umrla leta 1986, stara 90 let. Njun pariški dom je kupil mogotec Al Fayed in tja sta bila tisto noč, ko sta preminila v nesreči, namenjena njegov sin Dodi in princesa Diana.

Edward VIII. je veljal za velikega zapeljivca. Kralj Anglije je bil le 11 mesecev.

Nova Story že v prodaji

Story