Mel Gibson ni nikoli razmišljal o tem, da bi lahko postal igralec

Mel Gibson ni nikoli razmišljal o tem, da bi lahko postal igralec (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
19. 2. 2017

Kar nekaj let se o Melu Gibsonu ni prav veliko govorilo, čeprav je igralec ves ta čas pridno delal. Vseeno se je bolj kot igri posvečal režiji in v tem času zrežiral tudi film Hacksaw Ridge, s katerim si je letos prislužil nominacijo za oskarja za najboljšega režiserja, kar ga je neizmerno osrečilo.

Še bolj kot to ga je pred tedni osrečilo rojstvo sina Larsa, ki je njegov že deveti otrok. Tudi zato smo Mela Gibsona tokrat pod drobnogled vzeli tudi mi in vam bomo na kratko predstavili njegovo življenjsko zgodbo.

Na šoli za dramske umetnosti pristal po naključju

Mel Colmcille Gerard Gibson je bil rojen 3. januarja 1956 v kraju Peekskill v ameriški zvezni državi New York kot šesti izmed enajstih otrok. Svojo mladost je preživel v avstralskem Sydneyju, kamor sta se z družino v poznih šestdesetih preselila njegova starša, oče Hutton in mama Anne Particia. Tako je Mel tam zaključil šolanje ter tudi začel svojo igralsko pot, kar se je zgodilo precej po naključju, saj nikoli ni razmišljal o tem, da bi postal igralec. Bil pa je odličen improvizator, z lahkoto je posnemal druge ljudi in tudi različne naglase. A ko bi se moral odločiti, na kateri šoli bo šolanje nadaljeval, ni vedel, kaj bi izbral, saj si je vsak dan želel postati nekaj drugega. Kaj bi lahko študiral, je očitno bolje od njega vedela njegova sestra, ki mu je izpolnila prijavnico za avdicijo na prestižnem National Institute of Dramatic Art (Državni inštitut za dramske umetnosti) in mu tako za vedno zapečatila usodo. Fant je namreč na avdicijo šel, čeprav ni imel nobenih igralskih izkušenj, jo je brez težav opravil ter bil sprejet na študij igre.

Gledališče je bila njegova prva ljubezen

Že kmalu po začetku študija je bilo jasno, da je Gibson igralski talent brez primere, zato so mu prav hitro začeli ponujati prve vloge. Njegov debi se je zgodil v gledališču v predstavi Romeo in Julija, prav kmalu pa so temu sledile tudi ponudbe za nastope v serijah in filmih. A Mel je raje kot pred kamerami stal na odrskih deskah, zato se je po diplomi priključil Južnoavstralskem gledališkem podjetju (Southern Australian Theater Company), s katerim je nastopal v številnih znanih klasičnih gledaliških uprizoritvah, kot so Ojdip, Henry IV., Čakajoč Godota in druge. Leta 1979 je posnel dva odmevnejša filma – Tim in prvi del uspešnice Mad Max, ki ga je tudi izstrelil med zvezde, zanj pa je prejel nagrado Avstralskega filmskega inštituta (Australian Film Institute Award) za najboljšega igralca. Film Reka (The River, 1984), ki je bil zanj prvi film, ki ga je posnel na ameriških tleh, pa je prejel kar štiri nominacije za oskarja. Mel je zaigral tudi v filmih, kot so Smrtonosno orožje 1, 2, 3 in 4 (Leathal Weapon, 1987, 1989, 1992, 1998), Pogumno srce (Braveheart, 1995), Teorija zarote (Conspiracy Theory, 1997), Patriot (The Patriot) in številnih drugih. Za svoje delo je prejel tudi številne nagrade, med drugim zlatega globusa in oskarja za najboljšega režiserja, ki ju je prejel za film Pogumno srce.

Je očka devetim otrokom

Melovo ljubezensko življenje je postalo za javnost zanimivo šele po njegovi ločitvi od prve žene Robyn, s katero sta se spoznala, ko je igralec v Avstraliji šele začenjal svojo igralsko pot. Poročila sta se leta 1980, v zakonu pa se jima je rodilo kar sedem otrok: hčerka Hannah (1980) ter šest sinov – Edward (1982), Christian (1982), William (1985), Louis (1988), Milo (1990), Thomas (1999). Leta 2009 sta se odločila, da se dokončno razideta, zato sta vložila prošnjo za razvezo. Kaj je bil vzrok tega, ni znano, saj par o svojem razmerju nikoli ni javno razpredal, tudi med ločitvijo ne. Se je pa Mel kmalu zatem zapletel v razmerje s pianistko Oksano Grigorievo, s katero imata hčerko Lucio (2009). Par se je kmalu po rojstvu otroka razšel, krivo za to naj bi bilo, kot je zatrjevala Grigorieva, družinsko nasilje. Čeprav so v tem primeru v bran igralcu stopili tako znani prijatelji kot tudi njegova nekdanja žena, je Melu izrazito padel ugled in tudi zaupanje soigralcev. Na čevelj ga je takrat dala tudi njegova agencija William Morris Endeavor Entertainment. Igralec je tudi zato potreboval kar nekaj časa, da se je pobral tako zasebno kot tudi poslovno. Zadnje čase mu gre, kot kaže, vse kot po maslu. Z novo partnerico Rosalind Ross je dvajsetega januarja letos postal očka sinku Larsu Gerardu, ki je že njegov deveti otrok. Za film Hacksaw Ridge, ki je posnet po resnični zgodbi in govori o Desmondu T. Dossu, ki je v Okinawi rešil 75 ljudi, ne da bi izstrelili en sam strel, je prejel tudi nominacijo za oskarja za najboljšega režiserja.

Tina Ambrožič

Priporočamo