Michael Douglas: Oče, ki se bori za svojega sina

17. 1. 2013 | Vir: Lea
Deli

Med seboj sprti preprodajalci mamil so za rešetkami na piko vzeli Camerona, sina slavnega hollywoodskega igralca Michaela Douglasa. S pomočjo vrhunskih odvetnikov bi ga Michael zato rad spravil iz zapora, preden bo prepozno.

Obleka, skrojena po meri, stoji kot ulita. Njegovi lasje so skrbno sfrizirani. Z resnim izrazom na obrazu se Michael Douglas odpravi proti limuzini, ki že čaka nanj. Ko ga človek opazuje, skoraj dobi občutek, kot da je še enkrat smuknil v svojo paradno vlogo Gordona Gekka, vplivneža z Wall Streeta. Toda tokrat ne gre za snemanje hollywoodske filmske uspešnice, tokrat se odvija resnična drama. Vse se vrti okoli njegovega sina Camerona.

Redno je prodajal metamfetamin in kokain
Oseminšestdesetletni hollywoodski zvezdnik je tik pred tem med 40-minutnim zaslišanjem na prizivnem sodišču Manhattan Federal Court podal svojo izjavo. Cilj njegovega pričanja je bil, da bi pomagal svojemu sinu Cameronu, da bi mu skrajšali dodatno štiriinpolletno kazen, ki mu jo je leta 2011 odredilo sodišče. Zaradi posedovanja kokaina so ga aretirali že leta 2007, ko so v njegovem avtu našli brizgalko, napolnjeno s tekočim kokainom, kmalu zatem pa se je ponovno veliko pisalo in govorilo o njem.

Njegov najemodajalec je namreč trdil, da je moral Camerona in njegovega sostanovalca vreči iz stanovanja, ker več mesecev nista plačala najemnine. Povedal je sicer, da je njegov oče Michael plačal nekaj mesecev najemnine vnaprej, a ne dovolj, poleg tega pa sta mu fanta povsem razdejala stanovanje.

Julija 2009 so ga po triletnih preiskavah zaradi posedovanja velikih količin mamil, natančneje metamfetamina in kokaina, aretirali v njegovi hotelski sobi. Med hišnim priporom v domu njegove mame Diandre mu je njegova punca v hišo pritihotapila kokain, ki ga je skrila v zobno kremo, česar pred sodnikom ni zanikal, zato je pristal za rešetkami. Konec januarja 2010 pa je občasni igralec na sodišču priznal, da je redno prodajal večje količine metamfetamina in kokaina.

Aprila istega leta je bil zaradi prekupčevanja z mamili obsojen na pet let zapora. Skupaj z dodatno kaznijo, ki si jo je 34-letnik prislužil zato, ker je svojo takratno odvetnico prosil, da mu v zapor pritihotapi mamila, bi moral za rešetkami torej preživeti skoraj deset let! "Seveda si za svoja dejanja zasluži primerno kazen. Toda to je verjetno najhujša kazen, ki so jo kdaj prisodili kakšnemu zaporniku zaradi posedovanja mamil," je na sodišču izjavil njegov odvetnik Paul Shechtman.

Ta skupaj s svojim kolegom Nicholasom De Feisom zdaj zahteva skrajšanje zaporne kazni, da bi lahko Cameron čim prej začel terapijo. Odvetniško akcijo je v želji, da bi rešil svojega sina, seveda sprožil Michael Douglas, ki bi rad v najkrajšem možnem času Camerona spravil iz zapora v Lewisburgu v ameriški zvezni državi Pensilvanija.

Newyorški gangster naročil napad nanj
Jasno je, da si vsak oče na tem svetu želi svojega sina videti na prostosti. Toda Michaelu gre v tem primeru za nekaj več, saj ga skrbi, da bodo Camerona ubili. Pred dvema mesecema so ga sojetniki namreč napadli in mu zlomili stegnenico in prst. Posledice napada čuti še danes, saj mora še vedno hoditi z berglami.

Očitno je hotel na sodišču pričati proti ljudem, ki so mu dostavljali mamila, zato je neki newyorški gangster razpisal nagrado za tistega, ki bo v zaporu pretepel Camerona. Njegovi odvetniki pa tega incidenta niso hoteli komentirati.

"Dokler ne bo sodbe, ne smemo ničesar komentirati," je obrazložil Nicholas De Feis, eden od članov Cameronove odvetniške ekipe. Sodniška odločitev pa bo najverjetneje znana šele čez nekaj tednov.

Težavam ni videti konca
Cameronova odvisnost od mamil, ki ji kar ni videti konca, in njegova dolgoletna kriminalna kariera, visita kot temna senca nad življenjem Michaela Douglasa. Ob tem pa ima igralec že dovolj drugih skrbi – šele pred dvema letoma je po večmesečni bitki premagal raka na grlu.

Njegova soproga, prav tako slavna igralka Catherine Zeta-Jones, pa zaradi ekstremnih nihanj razpoloženja že kar nekaj časa jemlje zdravila. To pa še ni vse! Michaelov mlajši polbrat Eric je leta 2004, ko je bil star komaj 46 let, umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.

Ob tem pa ne smemo pozabiti, da bi tudi Michaela skoraj uničila alkohol in življenje v večni senci njegovega slovitega očeta Kirka Douglasa. In medtem ko je on v boju proti odvisnosti od alkohola zmagal, se zdaj tragična zgodba o bitki proti odvisnosti ponavlja pri njegovem sinu. Zavedanje, da nosi del krivde za dramo v življenju svojega sina, pa ga še dodatno obremenjuje.

Večkrat je že poudaril, da je bil v sinovi mladosti preveč odsoten in da mu zaradi družinskih težav ni namenjal dovolj pozornosti. Po njegovem mnenju bi bilo vse veliko bolje, če bi bil lahko fantu pogosteje na razpolago.

"Moje prioritete so bile stalno zelo podobne prioritetam mojega očeta. Kariera je bila vedno na prvem mestu!" je povedal za revijo Vanity Fair. Tudi njegova tedanja soproga Diandra se je raje posvečala dobrodelnim projektom ali pa skrbela za eksotične domače živali, kot je ozelot, svojega sina pa je prepuščala varuškam.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave