Michelle Obama: Bela hiša – privilegij ali zlata kletka?

Michelle Obama: Bela hiša – privilegij ali zlata kletka? (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
26. 10. 2016

Ko v slovo maha Beli hiši, številni hrepenijo po njeni prihodnosti v ovalni pisarni – ona govorice vztrajno zanika, a prav njeni močni govori so tisti, ki burijo duhove. Michelle je dama, ki velja za eno najvplivnejših govornic moderne dobe, saj se brez dlake na jeziku dotika tudi kontroverznih tematik, predvsem pa so njeni govori polni človečnosti, upanja in naukov, ki jih sodobna družba potrebuje bolj kot kdaj prej.

Družina Obama ni takšna kot druge predsedniške družine. Belo hišo bodo zamenjali za od te le dobre tri kilometre oddaljeno posestvo v washingtonskem okrožju Kolorama in tako prvi po predsedniku Woodrowu Wilsonu iz leta 1921 podrli tradicijo bežanja iz prestolnice po predsedstvu.

Elitni del mesta, na katerem se bohoti mnogo veleposlaništev in veleposlaniških rezidenc, premore zagotovljeno vrhunsko varnost, ki jo bo pri nemotenem bivanju in uživanju miru potreboval poslavljajoči se predsednik Barack. Novo gnezdo bo postala kamnita vila, katere temelji segajo v leto 1928, njen videz pa so zamenjali z modernejšim – naključje ali ne, 'skromen' dom s skoraj 800 kvadratnimi metri, devetimi spalnicami in osmimi kopalnicami, je bil nekoč v lasti Clintonovega osebnega tajnika, odgovornega za stike z javnostmi.

Joe Lockart in njegova žena Giovanne Grey sta si ga privoščila pred dvema letoma in zanj sicer odštela malo manjšo vsoto zelencev, kot jih na prodajnem trgu zanjo zahtevajo danes. Bodo kar držala ugibanja novinarjev, da si Michelle po osmih letih želi živeti bolj 'normalno' življenje: "Prag vhodnih vrat želim prestopiti brez predhodnega dogovarjanja s komerkoli. Želim si svobode," je povedala voditeljici pogovornih oddaj Oprah že pred poletjem, tudi to, da bi rada obiskovala trgovine z živili kot vsak normalen Američan. Torej ne da bi ji tajna služba stalno visela za petami. Spet drugim dišita ideja, da bo (kot vse prve dame do zdaj, začenši z Nixonovo soprogo Pat) pisala o sebi in izdala avtobiografijo (časnik New York Times je že poročal o morebitnih založniških pogodbah, katerih vrednosti segajo tudi do 45 milijonov dolarjev), ali pa dejstvo, da sploh ne bo naredila nobene stereotipne poteze. Ne nazadnje je že takrat, ko je prevzela 'štafeto,' dala jasno vedeti, naj se od nje pričakuje nekaj drugačnega, svežega – Michelle ni sledila nobenemu modelu prve dame in tako bo morda ostalo tudi po tem, ko bo funkcijo že davno pustila za seboj. Sadove je namreč obrodilo veliko njenih projektov, je prva, ki ji je v zadnjih 20 letih uspelo korenito spremeniti nutricionistična merila pri velikanih prehrambnih verig, tudi McDonald'su, družabna omrežja pa si je lepo podjarmila za širjenje humanitarnih sporočil. Lahko bi rekli, da je modernizirala položaj prve dame, saj se je znala povezati in predvsem poistovetiti z ljudstvom, ki mu služi – nosi oblačila blagovnih znamk, dostopnih povprečnim Američanom, nakupuje v veleblagovnicah, razlog, da jim je še posebno pri srcu, pa je njen inteligentni smisel za humor.

Dobro se zna recimo pošaliti na račun svojega soproga (sodeč po nastopih v pogovornih oddajah najraje omenja njegove slabe navade). A ko se ves uspeh in blišč premakneta na stran, naj bi Bela hiša postala zlata kletka. Je bila tam sploh srečna, se sprašujejo številni. "To je življenje v izolaciji, večina žena tam postane nesrečnih. Verjetno je to zato, ker ne morejo nadaljevati svojega poslanstva. Michelle je trdo garala vse svoje življenje, da je na koncu osem let preživela v zaporu," je dejal bližnji vir. In medtem ko bi mnogo Američanov na predsedniškem stolčku veliko raje kot Hillary Clinton videlo kar čikaško, na Harvardu diplomirano odvetnico, se temnopolta 52-letnica v zadnjih javnih nastopih naklonjeno obrača prav k demokratski kandidatki. No, naj ob priložnosti omenimo, da je Barack tudi ta natolcevanja spretno obrnil na šaljiv način, takole so jih 'slišali' v Louisiani: "Tri stvari v življenju so zanesljive: smrt, davki in to, da Michelle ne bo kandidirala za predsednico."

Priporočamo