Michelle Obama doživela boleč spontani splav, ki jo je za vedno spremenil

Michelle Obama doživela boleč spontani splav, ki jo je za vedno spremenil (foto: Profimedia) Profimedia
23. 4. 2019

Nekdanja prva dama ZDA Michele Obama je leto dni po odhodu iz Bele hiše napisala spomine na tisti čas in v knjigi Moja zgodba razkrila številne do zdaj še neodkrite podrobnosti iz življenja ameriške prve dame.

Jutro, ki je spremenilo njeno življenje

Ko je bila majhna, je bil svet Michelle Robins južni Chicago, kjer sta si z bratom Craigom delila sobo v majhnem stanovanju preproste družine srednjega razreda, v kateri sta ju starša Fraser in Marian Robinson učila, naj bosta vedno in predvsem poštena, odkrita in neustrašna.

Toda življenje je Michelle kmalu popeljalo precej dlje: od predavalnic Princetona, kjer je prvič spoznala, kako je biti edina črnka v sobi, do zastekljene poslovne stavbe, kjer je delala kot vplivna odvetnica za gospodarsko pravo – in kjer se je nekega deževnega poletnega jutra v njeni pisarni pojavil študent prava Barack Obama ter podrl vse njene skrbno pripravljene življenjske načrte.

Michelle Obama v knjigi prvič opisuje zgodnja leta svojega zakona, v katerih se trudi službo in družino usklajevati z moževo hitro vzpenjajočo se politično kariero. Popelje nas v njuno zasebno razpravljanje, ali naj Barack kandidira za predsednika, in nas seznani s svojo poznejšo vlogo priljubljenega, vendar pogosto kritiziranega lika moževe predsedniške kampanje.

Z elegantnim, zabavnim in nenavadno odkritim pripovedovanjem ponuja zakulisni opis zgodovinskega skoka svoje družine v središče svetovne pozornosti in oriše življenje v Beli hiši v osmih pomembnih letih – ko spozna svojo domovino, njena domovina pa spozna njo.

Knjiga Michelle Obama: moja zgodba nas popelje v skromne ameriške domove in v plesne dvorane Buckinghamske palače, nas vodi prek trenutkov pretresljive žalosti in silne žilavosti ter nas uvede globoko v dušo pionirskega zgodovinskega lika – prve temnopolte prve dame Amerike, ki si prizadeva živeti brez pretvarjanja in skuša usmerjati osebno moč in glas v službo višjim ciljem. S tem ko odkrito in pogumno pripoveduje svojo zgodbo, nas tudi druge postavlja pred preizkušnjo: kdo smo in kaj bi radi postali?

Maturantski ples v družbi ameriškega predsednika

V svoji novi knjigi z naslovom Becoming je nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama delila številne intimne podrobnosti iz svojega življenja, iz svojega zakona z Barackom Obamo in o tem, kako sta njuni hčerki doživljali življenje v Beli hiši. Še posebej prelomen trenutek se je zgodil, ko je Maila leta 2015 odšla na maturantski ples in si želela, da bi bila kot vsa ostala dekleta, ne da bi jo nenehno spremljali varnostniki in ji sledili na vsakem koraku. Barack in Michelle sta se odločila, da ji bosta izpolnila želja in ji omogočila, da bo maturantski ples pomnila še dolga leta.

"Avtomobil je ustavil pred hišo fanta, s katerim je Malia plesala na maturantskem plesu. Fant je hrabro vstopil v avto in čakal na najino hčerko. Malia naju je milo prosila, da naj bova čim bolj sproščena in normalna. Oblečena je bila v dolgo črno obleko in eleganten top, bila je tako zelo lepa in videti je bila starejša od deklet njenih let. Takoj se je videlo, da je bila živčna, ker sem jaz stala bosa, Barack pa je bil v japonkah. Ko se je avto pripeljal smo se vsi skupaj fotografirali z njenim spremljevalcem, onedva pa sta se nato odpeljala po svoje," se v knjigi spominja Michelle in dodaja, da se hčerka še danes rada spominja tega večera.

Spontani splav jo je za vedno spremenil

V knjigi je izjemno pogumno spregovorila tudi o spontanem splavu, ki ga je imela pred 20 leti. "Počutila sem se izgubljeno, zapuščeno, mislila sem, da v življenju nisem uspela, saj se takrat o splavih ni govorilo in nisem vedela, kako zelo pogosti so. Sedela sva sama, vsak v svojih mislih, vsak s svojo bolečino in mislila sva, da z nama nekaj ni v redu. Prav zaradi tega mislim, da je še kako pomembno govoriti o tem in mlade mamice opozarjati na to, da so splavi pogosti in da v tem niso same," je bila iskrena Michelle, ki je po tridesetem letu poiskala pomoč in zanosila s pomočjo umetne oploditve. "Biološka ura je vse glasneje tiktakala in vedela sem, da je to edini način, da si ustvarim družino."

Donaldu Trumpu ne bo nikoli oprostila

V knjigi se je dotaknila tudi predsednika Donalda Trumpa in razkrila, kaj mu zameri in česa mu nikoli v življenju ne bo oprostila. Še posebej jo je prizadelo, da je v času svoje volilne kampanje ves čas v javnosti lagal, da je Barack pravzaprav rojen v Keniji in ne na Havajih. "Cela ta zgodba je bila tako zelo zlobna in nora, v njej pa je bilo zaznati tudi znake fantazije, ksenofobije in bila je zelo, zelo nevarna. Lahko bi vzpodbudila morilce in rasiste, da bi nam storili kaj slabega. Kaj nekaj bi se zgodilo, da bi se nekdo, ki je duševno moten, pripeljal v Washington in poiskal moji hčerki? Donald Trump je s svojim obnašanjem ogrozil mojo družino in tega mu nikoli ne bom oprostila," je bila odločna.

Michelle je za časa mandata prve dame ZDA pomagala številnim, še posebej pa mladim modnim oblikovalcem, ki so šele začenjali svojo modno zgodbo. "Vedela sem, da bo zaradi mojega položaja moja obleka še kako pomembna. Zato sem nosila mlade modne oblikovalce, ki sicer ne bi dobili toliko pozornosti. Takšni trenutki jim lahko spremenijo življenje, zato sem na dan ustoličenja Baracka nosila modno kombinacijo Jasona Wuja. Nisem si želela nositi modne oblikovalce, ki mislijo, da jim ta čast enostavno pripada, kakor tudi ne tistih, ki oddajajo negativno energijo," je zapisala v knjigi.

Življenje po Beli hiši

Danes je življenje Michelle Obame povsem drugačno, lahko se svobodno sprehaja po mestu, brez zadržkov odpre okno, kar v Beli hiši nikakor ni dovoljeno. Zdaj živi v Washingtonu, v domu, ki si ga deli z nekdanjim predsednikom Barackom Obamo. Sredi noči se rada sprehodi po stopnicah do kuhinje, si v mikrovalovni pečici naredi slasten toast s cheddar sirom, ki ga tako zelo obožuje in se usede na verando, kjer ga sredi trde teme mirno poje. Prizor, kakršnega v Beli hiši ne bi bilo mogoče videti. To so trenutki, ki hranijo njeno dušo in to so trenutki v katerih ne razmišlja o zdajšnjem predsedniku in niti o prejšnjem predsedniku, pravzaprav ne razmišlja o ničemer. Včasih je vse kar človek potrebuje zgolj kaloričen polnočni prigrizek in nekaj trenutkov samo zase in tega se Michelle Obama še kako dobro zaveda.

O avtorici

Michelle Robinson Obama je služila kot prva dama Združenih držav Amerike med letoma 2009 in 2017. Diplomiranka Univerze Princeton in harvardske pravne fakultete je začela kariero kot odvetnica pri čikaški odvetniški pisarni Sidley & Austin, kjer je spoznala bodočega moža Baracka Obamo. Pozneje je delala v uradu čikaškega župana, na Univerzi Chicago in na Kliničnem centru univerze v Chicagu. Michelle Obama je poleg tega ustanovila čikaško podružnico organizacije Public Allies, ki pripravlja mlade na kariero v javni upravi.

Knjiga je prevedena v več kot 43 jezikov, od izida (november 2018) pa so prodali že več kot 10 milijonov izvodov; verjetno najbolj pričakovana biografija leta 2018 je tako že postala tudi najbolj prodajana biografija vseh časov.

Priporočamo