Millie Bobbie Brown, igralka: Pod pritiskom deluje bolje

Millie Bobbie Brown, igralka: Pod pritiskom deluje bolje (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
20. 12. 2017

Je Eleven, osrednja protagonistka serije Stranger Things in ena od redkih televizijskih osebnosti, ki ji je uspelo z vlogo skrivnostne najstnice z obrito glavo povzročiti ogromen kulturni šok. Nikoli šolana igralka je postala igralski potencial leta - pri 12 letih. "Igrati pomeni dihati," je prepričana Millie Bobbie Brown.

Nikoli si nisem niti upala pomisliti, da bi se lahko zgodilo kaj takšnega," pove Brownova. Že pred meseci je bil javnosti dostopen podatek o rekordni gledanosti serije. Le v prvih 16 dnevih od njene premierne epizode (to je bilo julija 2016) si jo je ogledalo kar 8,2 milijona ljudi. Torej je statistično gledano postala bolj priljubljena od serije Hiša iz kart in nekaterih drugih. A kako je mogoče 12-letnemu otroku brez igralskih izkušenj izročiti tako kompleksno vlogo in biti 'nagrajen' s takšno igralsko natančnostjo? "Veste, velikokrat me vprašajo, kdaj sem si začela želeti igrati," pripoveduje najstnica in dodaja, da jim na to ne more odgovoriti.

"Nisem igrala v šolskih igrah. Pravzaprav nikoli nisem igrala. Če bi že igrala v šolskih igrah, bi verjetno vse zamočila - kihnila sredi predstave ali kaj podobnega." In tako je vlogo Eleven v omenjeni seriji sprejela zaradi instinkta. Predvsem ima rada njeno mimiko pa način izražanja, na drugi strani pa to, da so ji dopustili samostojnost pri gradnji lika. Čeprav bi bilo podvomiti o njenih sposobnostih in talentu velika krivica, je bil njen preboj med 'velike' veliko bolj trdosrčne narave, kot bi sprva predvidevali. Rodila se je v Malagi v Španiji, starša pa sta Angleža. Ko so se preselili v Veliko Britanijo in pozneje v Ameriko, je sicer dobila nekaj malih, a ne zanemarljivih vlog v serijah, kot so Na kraju zločina, Sodobna družina in Talenti v belem. Ni skrivnost, da so se starši med njenimi igralskimi vzponi velikokrat srečali s finančnimi težavami, in sicer predvsem zato, ker so ji poskušali pri karieri na vse pretege pomagati. Pri osmih letih se je pač odločila postati zvezda zaslonov in starši so jo ubogali. Iz angleškega Bournemoutha so se preselili v Orlando. "Sliši se smešno in noro, a ko me nekaj premami, me nihče ne more ustaviti," pravi mladenka. Zato ji tudi danes brezpogojno stojijo ob strani. Mama Kelly je, po njenih besedah sodeč, zadolžena za to, da se hči oblači primerno svojim letom.

Pod pritiskom deluje bolje

Najpomembnejše pa je, da v nasprotju z vrstnicami in tudi starejšimi dekleti želi ohranjati otroka v sebi. Ne želi brezglavo drveti v odraslo življenje, četudi jo na mnogo fotografiranjih za naslovnice tabloidov želijo razgaliti: "Lahko nosiš krajšo majico? Odgovor je ne. Dokler ne bom dovolj stara." Ko prebira scenarije, ji pri reševanju razumevanja citatov pomaga oče Robert. "Ima odličen ameriški naglas in obvlada vse karakterje," razkrije. Pri upravljanju družabnih omrežij pa ji pomagata brat in sestra. Devetnajstletni Charlie nadzira njen profil na Twitterju, 22-letna Paige, ki z njo potuje in je njena podpora, pa Instagram. Teta je zadolžena za YouTube. "Prav zabavno jih je imeti ob sebi pri tej izkušnji. Ne bi bila tu, če ne bi bilo njih," prizna. "Moji starši so nekaj posebnega. Z mano so prepotovali ves svet. In če sem iskrena, veliko Elevenijinih mimik je 'njihovih.' Pomagali so mi jo razumeti." Kar težko je razumeti, da je to mlado dekle šele pred dvema letoma zakorakalo v najstniško obdobje. A njene sanje so velike. Sanja o tem, kako bi se nekoč rada igralsko razvijala pod taktirko legendarnega režiserja Stevena Spielberga, kako bi se postavila ob bok Jodie Foster. Zato samodejno tudi pomislimo na to, kako slava deluje oziroma bo delovala nanjo v negativnem smislu. Brownova brez dlake na jeziku pove, da se zanaša na bližnje, na prijatelje. "Po eni strani na poti izgubiš veliko prijateljev, po drugi pa so tisti, ki ostanejo, toliko bolj vredni. Postanejo moja stalnica in zavetje."

Pod pritiskom deluje bolje

Njena najboljša prijateljica Greer javnosti ni znana. Je pa talentirano mlado dekle s potencialom modne oblikovalke, na primer. Millie si želi, da bi nekoč lahko nosila njene obleke. Danes tudi ne hodi več v šolo - ima osebno profesorico na daljavo, izpite opravlja prek interneta. Njena najljubša predmeta sta angleška literatura in zgodovina. Če jo povprašate po prihodnosti, pravi, da je odprta, polna upanja. Kakorkoli že, iz življenja zagotovo črpa največ, kar lahko pri njenih letih. "Mislim, da je serija uspešna zaradi odlične zasedbe in odlične ekipe." Svojo prvo misel, da uspeha ni pričakovala, pa strne takole: "Nekje v meni je tičalo upanje, da bomo izstreljeni med zvezde. Da bomo veliki. Scenarij je genialen in postali smo družina." Medtem je režiser serije prepričan, da je Millie ena od najbolj talentiranih igralk, s katerimi je delal do zdaj. "Četudi ji na pleča dam veliko sceno, ji jo bo uspelo razvozlati. Pod pritiskom deluje še bolje," pove. Millie pa je hočeš nočeš perfekcionistka, ki se ne gleda rada na malih zaslonih. Še dobro, da je na milijone ljudi po svetu prepričanih drugače.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story50/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 50/2017

Story 50/2017, od 07. 12. 2017