Mirjana Lučić - Baroni je zaradi nasilnega očeta skoraj opustila tenis

Mirjana Lučić - Baroni je zaradi nasilnega očeta skoraj opustila tenis (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lea
11. 2. 2017

Na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu so svojo moč v ženski konkurenci brez dvoma pokazale veteranke, a prav nobena ni od sreče sijala tako svetlo kot nekdanja najstniška zvezda Mirjana Lučić - Baroni.

Medtem ko sestri Williams v polfinalu turnirja za grand slam niti nista presenečenje, pa je svojo sanjsko zgodbo pisala Hrvatica Mirjana Lučić -Baroni, ki bo kmalu dopolnila 35 let. V zaključek velikega turnirja se je uvrstila po 20 letih.

V 90. letih prejšnjega stoletja je bila svetlolasa Mirjana mali teniški čudež iz Hrvaške. Bila je vsaj tako velik fenomen kot Martina Higins in vsi so od nje pričakovali, da bo napisala novo neverjetno športno zgodbo. To je bil čas, ko so na teniško sceno prišle tudi Venus in Serena Williams, Ana Kurnikova in seveda Higinsova. Prvič, ko je zaigrala na profesionalnem turnirju v Bolu na Braču, ga je osvojila. Stara je bila 15 let in že na naslednjem turnirju se je uvrstila v finale, kjer je izgubila proti legendarni Stefi Graf, ki je takrat dejala, da sama ni bila niti približno tako dobra, ko je bila stara 15 let.

Zmagoslaven začetek

Leta 1998 je 16-letnica skupaj z Martino Hingis osvojila turnir dvojic za grand slam v Avstraliji (takrat je prvič nastopila v dvojicah), med posameznicami se je prebila na 32. mesto in leta 1999 je že igrala v polfinalu Wimbledona. Teniški navdušenci so bili vzhičeni in vsi so čakali nove podvige živahne Mirjane, ki pa je imela eno veliko težavo in oviro – nasilnega očeta. Temu so zaradi žaljivega obnašanja in kričanja na številnih turnirjih preprosto prepovedali vstop na igrišča.

Beg od očeta

Leta 1998 so med odprtim prvenstvom ZDA v New Yorku poročali, da je Mirjana skupaj z mamo, dvema bratoma ter dvema sestrama zbežala od očeta Marinka in si poskušala urediti novo življenje v Ameriki.

Po vseh pretresih in šokih je najstnica izgubila svoj fokus in voljo do tenisa, družina je bila brez denarja in Mirjana ni mogla normalno trenirati. Zadnji svoj turnir za grand slam je odigrala leta 2002 v New Yorku. Mlado dekle je bilo popolnoma sesuto, življenje si je lahko lajšalo z antidepresivi.

Ljubezen Italijana

Leta 2007 je Mirjana spoznala italijanskega podjetnika Daniela Baronija. Njeno življenje je spet dobilo nov smisel in njen obraz spet krasi nasmeh. Romantični Italijan jo je leta 2010 zaprosil za roko in takrat je povedala, da je ljubezen njenega življenja. Po štirih letih skupne sreče sta se poročila, a očeta ni povabila na poroko.

Vrnitev na igrišča

Med 100 najboljših igralk se je spet prebila leta 2010 in po 12 letih znova osvojila manjši turnir. Takrat je novinarjem povedala: "Moje sanje nikoli niso umrle in nikoli niso odšle iz moje glave. Samo počakati sem morala na pravo priložnost."

In zdaj je prišla Avstralija in njene zmage so se kar vrstile. Lučić - Baronijeva je spet postala velika zgodba, le da je v njej nastopala nekoliko bolj zrela in izkušena ženska, ki ji je ljubezen rešila življenje in kariero.