Camilla mlade svari pred osteoporozo

8. 11. 2017 | Vir: Lady
Deli
Camilla mlade svari pred osteoporozo (foto: Profimedia)
Profimedia

Številne znane osebnosti se zavzemajo za različne plemenite cilje, nekatere se borijo proti raku dojk, Camilla, vojvodinja Cornwalska, pa je prva v boju proti osteoporozi.

Ta zahrbtna bolezen, ki prizadene zdravje kosti, je namreč pred leti vzela življenje tako njene babice Sonie Keppel kot tudi mame Rosalind Shand: "Na žalost sem se o osteoporozi največ naučila iz prve roke, saj sta pred mojimi očmi zaradi nje hirali tako moja mama kot tudi babica. Moja mama se je dobesedno sesedala in ničesar nismo mogli storiti."

No, zdaj pa je medicina na srečo že toliko napredovala, da je mogoče storiti marsikaj, veliko pa lahko naredimo tudi sami. Camilla, ki je že od začetka 90. let prejšnjega stoletja predsednica Nacionalnega združenja proti osteoporozi, je mladim sporočila, naj poskrbijo zase, še zlasti v dvajsetih, ki so za zdravje kosti najbolj pomembna leta.

"Zdrava prehrana z veliko kalcija in vitamina D ter veliko gibanja pomagata učvrstiti kosti, pozneje je lahko prepozno, saj začne po 35. letu gostota kosti upadati." Camilla se je tega vodila vedno držala tudi sama, saj se je, kljub temu da je bila nekoč strastna kadila, vedno trudila prehranjevati zdravo, bila pa je tudi zagrizena športnica. Tudi zato ji, vsaj za zdaj, njeno zdravje še dobro služi.

Besedilo: Tina Ambrožič

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik