Najbolj vroči hrvaški nogometaši!

Najbolj vroči hrvaški nogometaši! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
28. 7. 2018

Hrvaška reprezentanca je na svetovnem prvenstvu spisala novo nogometno pravljico, svojo osebno pa že dalj časa na evropskih nogometnih zelenicah piše kapetan Luka Modrić, sicer član madridskega Reala. Kljub pretresljivi življenjski zgodbi v mladosti in številnim padcem mu je uspelo ustvariti neverjetno kariero, s katero se je z zlatimi črkami vpisal v nogometno zgodovino.

Devetega septembra 1985 je v zadrski porodnišnici na svet prijokal mali Luka, ki je že kmalu po tem, ko je zaćel hoditi, z velikim veseljem brcal žogo. Kot petletni fantič naj bi na Velebitu pasel ovce, pred časom so v javnost celo pricurljali posnetki, ki naj bi prikazovali Luko med pasenjem drobnice. Njegovo brezskrbno odraščanje in mladost pa sta prekinila vojna. V vojni vihri so mu srbski militaristi ustrelili dedka, na katerega je bil močno navezan, in požgali družinsko hišo. Luka je bil takrat star le šest let. Po tej tragediji se je z družino preselil v enega izmed zadrskih hotelov, kjer so živeli v slabih razmerah, brez vode in brez elektrike. Kljub nevarnosti, ki je pretila nanj, je z veliko mero veselja brcal žogo, kar na bližnjem parkirišču. Dostikrat se je moral zadovoljiti kar s prazno žogo. Njegove prve ščitnike za noge je krasila slika Brazilca Ronalda.

V obdobju, ko je na Zadar padlo na tisoče bomb, je bil nogomet edini način, da pobegne pred realnostjo vojne vihre. Čeprav nogometaš kraljevega kluba, ki je vodil ognjene vse do srebra, ne želi razkrivati podrobnosti iz svoje preteklosti, je novinarjem nekoč zaupal, da mu je prav nogomet ponudil pobeg iz krute realnosti. Ne obuja rad spominov na pretekle dni, saj njemu in njegovi družini v tistem času ni bilo lahko. "Vojna me je okrepila, ampak tega nočem vse življenje vlačiti za seboj. Prav tako pa tega nočem pozabiti," je priznal v enem izmed intervjujev, vendar pojasnil, da ga je prav vojna izoblikovala kot osebo. Njegovi starši so se sicer na vse pretege trudili, da vojna ne bi preveč zaznamovala sina. S koncem vojne pa njegovih težav še ni bilo konec. Kljub neizmerni ljubezni do nogometa so ga številni nogometni trenerji odpisali. Bil je namreč šibak in sramežljiv deček, kar se po njihovem mnenju ni skladalo s podobo nogometaša. V hrvaškem nogometnem velikanu Hajduku so ga tako odpisali, zato pa se je zanj zagrel njegov nogometni oče Tomislav Basić, ki ga je pospremil v zagrebški Dinamo. Hitro je osvojil srca navijačev in si priboril mesto v prvi ekipi ter pomagal Zagrebčanom do naslova državnih prvakov.

Po treh uspešnih letih v barvah zagrebškega velikana so se zanj začeli zanimati tudi drugi veliki klubi. Zavrnil je tako Chelsea kot Barcelono in se odločil, da kariero nadaljuje na Otoku. Prestopil je v londonski Tottenham. Zaradi poškodbe kolena so ga številni označili kot slabo odločitev Spursov, celo trener londonskega Arsenala Arsene Wenger je izrazil veliko nezadovoljstvo nad nogometašem mestnih rivalov, kar pa je Modrića le še spodbudilo k napredku. "Kritike te le še spodbudijo, da dokažeš ljudem, da se motijo. Morda sem videti šibek, vendar sem mentalno zelo močna oseba. Nikoli nisem imela težav zaradi višine," je pojasnil Luka. Poleti leta 2012 je za 30 milijonov funtov prestopil v madridski Real, katerega barve brani še danes. Je eden izmed ključnih členov trikratnih zaporednih prvakov elitnega tekmovanja Lige prvakov, kljub temu pa je pred finalom svetovnega prvenstva dejal, da bi zamenjal vse naslove za zlato na svetovnem prvenstvu. Čeprav je Hrvatom za zlato odličje zmanjkalo moči, pa so hrvaški mediji uspeh že označili kot "srebrna medalja zlatega sijaja". V domovini Modrić po izjemnem uspehu velja za pravega nogometnega junaka, ob izjemnih predstavah na tekmovanju pa si je prislužil tudi naziv najboljšega igralca na prvenstvu. Najbolj ponosni nanj so prav njegovi najbližji. Zanj je pesti na prvenstvu stiskala njegova žena Vanja Bosnić, s katero sta se poročila maja 2010 v Zagrebu. Njegova priča je bil reprezentančni soigralec Vedran Ćorluka. Vanja je sicer tudi moževa agentka. Par ima tri otroke, sina Ivana in hčerki Emo ter Sofijo, ki se je rodila jeseni 2017.

Mario Mandžukić: Tenis je njegov najljubši hobi

Hrvaški strelec Mario Mandžukić je v veliki meri zaslužen za to, da so se naši južni sosedje uvrstili v finale. Nogometaš Juventusa igra eno izmed ključnih vlog tudi na Apeninskem polotoku, tako ga številni imenujejo kar Super Mario. Malo manj pa jih ve, da nogometaš iz Slavonskega Broda uživa tudi v tenisu, ki je njegov najljubši hobi. Nekoč je novinarjem zaupal: "Najtežje je biti žena nogometaša. Veliko smo namreč z doma."

Ivan Perišić: Zaljubljen v srednješolsko ljubezen

Perija, kakor ga kličejo soigralci, je vse do polfinala jezil hrvaško javnost, ki je bila prepričana, da še ni dal vsega od sebe. Na zadnjih dveh tekmah pa je le pokazal svoj maksimum. Za njim je fenomenalna sezona v Interju, kjer je soigralec slovenskega čuvaja vrat Samirja Handanovića. Leta 2012 je stopil pred oltar s svojo srednješolsko ljubeznijo Josipo, isto leto se jima je rodil sin Leonardo, dve leti pozneje še hči Manuela.

Danijel Subašić: Pod dresom vedno nosi majico s podobo pokojnega prijatelja

Z veličastnimi obrambami na svetovnem prvenstvu je dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi na svetu. Ubranil je tri enajstmetrovke Dancev ter z obrambami zagrenil turnir domačinom, Rusom. Pod dresom venomer nosi majico s podobo Hrvoja Ćustića, prijatelja, ki je izgubil življenje na zadrski zelenici. Zmago pa je posvetil vsem materam Srebrenice. Zaradi srbskega porekla ga tast dolgo ni maral, nagnati ga je želel iz hiše, tako da je morala posredovati celo policija. Ob prvenstvu pa je brez dvoma v en glas z drugimi Hrvati navijal za svojega zeta.

Domagoj Vida: Žena si je tekme ogledala s sinčkom Davidom

Svetlolasi branilec hrvaške izbrane vrste je na SP pokazal svojo neustrašnost. Vida velja v reprezentanci za velikega veseljaka, čeprav si je privoščil spodrsljaj, ki so mu ga Rusi pošteno zamerili. "Slava Ukrajini" je bila povsem odveč, se strinjajo tudi hrvaški mediji. Zanj je v Rusiji navijala njegova seksi žena Ivana, ki si je tekme ogledala kar v spremstvu sinčka Davida. Ta je po tekmi z Rusijo prišel na zelenico, ob čemer se je branilec povsem raznežil.

Zlatko Dalić: Uspela mu je ljubezen na daljavo

Nad svojimi varovanci je vas čas dogajanja v Rusiji bdel selektor, ki je svoj 'mandat' začel opravljati v zelo težkem času. Po odhodu Anteja Čaćića je namreč prevzel vodenje izbrane vrste, jo odpeljal na prvenstvo in se z njo odel v srebro. O zasebnem življenju selektorja ognjenih bojevnikov ni znanih veliko podrobnosti, nekaj pa jih je le pricurljalo na plan. Poročen je s svojo dolgoletno ljubeznijo Davorko, s katero sta se zbližala, tik preden se je odselil v Split, da zaigra za Hajduk. Ljubezen na daljavo ni bila lahka, a jima je uspelo. Videla sta se le, ko je Zlatko dobil kakšen prost dan. Kljub družini pa je še danes njegovo življenje podrejeno nogometu. "Na dan tekme nič ne jem, se z nikomer ne pogovarjam, ne uporabljam telefona in ne odgovarjam na sporočila," je povedal Dalić v enem izmed intervjujev. Po izobrazbi je sicer elektrotehnik, opravil pa je tudi višjo trenersko šolo.

Francozi osvojili zlato, Hrvatje srca: Za Hrvate navijala celo Sarah Jessica Parker!

Hrvaška nogometna zgodba je pritegnila veliko pozornosti po svetu. Velik delež nogometnih navdušencev je tako na nedeljsko popoldne stiskal pesti za ognjene, vendar pa to ni bilo dovolj. Za Hrvate je tako navijal srbski tenisač Novak Đoković, ki je med finalom v žep pospravil že svoj 13. naslov za grand slam. V nedeljskem finalu je namreč odpravil Kevina Andersona in si zagotovil trofejo Wimbledona. Med tujimi zvezdniki je pesti za Hrvate stiskal igralec Mark Wahlberg, za kockaste pa je navijal tudi avtor knjižne uspešnice Da Vincijeva šifra Dan Brown. Svojo podporo je na Twitterju izrazila tudi Chelsea Clinton. Hrvate je po zaslugi sina spremljala tudi igralka Sarah Jessica Parker. Zvezdnica serije Seks v mestu je objavila fotografijo Luke Modrića in Kyliana Mbappeja ter zapisala: "Čestitke, gospoda! Zahvaljujoč sinu sem vaju z užitkom spremljala. Oba sta v zadnjih dneh prinesla veliko mero navijanja in navdušenja."

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Profimedia, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story16/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 16/2018

Story 16/2018, od 19. 07. 2018