Največje filmske romance: Kdo so znameniti filmski pari?

Največje filmske romance: Kdo so znameniti filmski pari? (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
16. 10. 2021

Od črno-bele klasike do zarošenih avtomobilskih oken na potapljajoči se ladji – izbrali smo filmske pare, ki so nas s svojo predanostjo tako prepričali, da so se zapisali kot nepozabni standardi najvišjih oblik ljubezni.

Rose in Jack

Titanic

Film: Titanik (Titanic, 1997)

Sicer smo vedeli, da se romanca na Titaniku ne more končati dobro, a se je Rose in Jacku pred zgodovinskim potopom uspelo vseeno zapisati v filmsko zgodovino. V steznike stisnjena Rose DeWitt-Bukater (Kate Winslet) se po vseh principih filmske romantike zaljubi v obubožanega, tretjerazrednega potnika Jacka Dawsona (Leonardo DiCaprio).

Njuna romanca na tragični poti Titanika ima vse, kar potrebuje dobra filmska ljubezen – kršenje pravil, preseganje družbenih vzorcev, pričakovanje usode, mimogrede pa še užali egomanijaka Cala (Billy Zane). Ključni trenutki te legendarne pripovedke so še danes eni najbolj znanih filmskih kadrov – ko Jack naslika Rose kot eno svojih francoskih deklet, ko Jack z iztegnjenimi rokami na premcu Titanika z Rose tesno ob sebi zatuli, da je na vrhu sveta, in seveda, ko se njuno intimno srečanje v avtomobilu spremeni v vročo in soparno akcijo. Vsekakor eden najbolj prepoznavnih filmskih parov zadnjih 20 let.

Ilsa in Rick

Casablanca

Film: Casablanca (1942)

Ponovno snidenje bivših ljubimcev v tej zgodbi o izgubljeni ljubezni presega ne le čas, ampak tudi barve. Legendarni črno-beli filmski presežek je med drugim ponudil tudi kopico vrhunskih citatov: “Od vseh beznic v vseh mestih po vsem svetu je ona morala zakorakati v mojo.” In seveda: “Poljubi me. Poljubi me, kot da je zadnjič.” Klasična romanca Isle in Ricka je Casablanco v zgodovino filma zapisala kot eno največjih ljubezenskih zgodb vseh časov.

Baby in Johnny

Drty Dancing

Film: Umazani ples (Dirty Dancing, 1987)

Če bi ljubezen lahko plesala, bi plesala na The Time of My Life. Konec osemdesetih so bila vsa dekleta zaljubljena v Patricka Swayzeja, vsi fantje pa so želeli, da bi bili Patrick Swayze. Ker Patrick Swayze je kot Johnny osvobodil seksi plesalko Baby in jo iz njene nedolžne naivnosti prek plesa popeljal v strasti odraslega življenja. Počitniška romanca, potegnjena iz najbolj pisanih sanj. Film, ki je na čaroben način razodel, da je v najstniških letih res vse mogoče.

Sally in Harry

Film: Ko je Harry spoznal Sally (When Harry Met Sally, 1989)

Kaj se je zgodilo, ko je Harry spoznal Sally? Ah, zgodila se je zgolj filmska scena, ki je postala ena najbolj znamenitih romantičnih scen, obenem pa pričela to zimzeleno ljubezensko zgodbo. Harry (Billy Crystal) in Sally (Meg Ryan) se prvič srečata na zadnjem sedežu avtomobila na poti iz Chicaga v New York in se nemudoma spreta o svojih pogledih na zmožnost platonskega odnosa med moškim in žensko. Ko se potem skozi leta naključno srečujeta, pa prek mešanja čustev in razuma pričneta spreminjati in preoblikovati samo definicijo njunega odnosa. Da ne pozabimo: tudi če vam Meg Ryan ni najbolj simpatična, morate priznati, da je hlinjenje orgazma odigrala za čisto desetko.

Vivian in Edward

Pretty Woman

Film: Čedno dekle (Pretty Woman, 1990)

Sicer bi si težko zamislili bolj neverjetno ljubezensko zgodbo med čednim milijonarjem in obubožano prostitutko, kjer najprej on reši njo, potem pa ona njega. Edward (Richard Gere) jezikavo, a divje simpatično Vivian (Julia Roberts) povleče iz sveta revščine in prostitucije, ona pa ga posledično reši iz zadušljivosti družbenega elitizma in se mu ob bok postavi kot neodvisna, močna ženska. Je pa v filmu poklon še eni ljubezni – nakupovanju. Znamenito sceno neomejenega nakupovanja je verjetno marsikdo gledal kot uprizoritev najlepših potrošniških sanj.

Molly in Sam

Film: Duh (Ghost, 1990)

Romantični par, ki sega prek poznanih dimenzij. Molly Jensen (Demi Moore) v oboroženem ropu njunega doma izgubi zaročenca Sama (Patrick Swayze), a se njuna ljubezen kljub temu nadaljuje, ko on še vedno komunicira in ščiti Molly – kot duh. Film, ki je verjetno vsakogar ganil do solz, obenem pa ponudil možnost razmisleka o tem, kako dejansko preminuli najbližji na neki način vedno ostanejo z nami. Predvidevamo, da je film naredil tudi izjemno reklamo lončarstvu. Če ste ga gledali, dobro veste, na katero sceno mislimo.

Sandy in Danny

Film: Briljantina (Grease, 1978)

Briljantina ima vse potrebne sestavine za vrhunsko ljubezensko pustolovščino – všečno glasbo, odštekane kostume, veliko plesa in dva zaljubljena protagonista, ki nam predstavita vse probleme iskanja identitete v najstniških letih. Sandy (Olivia Newton John) je sladka, nedolžna deklica, Danny (John Travolta) pa je v usnje odet upornik z darežljivo količino briljantine v laseh. Ko sta skupaj, ugotovita, da se jima končno ni treba več čisto nič pretvarjati. Marsikdo pravi, da sta Sandy in Danny morda celo najboljši filmski par vseh časov.

Latika in Jamal

Revni milijonar

Film: Revni milijonar (Slumdog Millionaire, 2008)

Otroško romanco na začetku filma prekinejo nasilni upori, ki Jamala (Dev Patel) in Latiko (Freida Pinto) prisilijo v beg iz Bombaja. Kot najstnik se Jamal odloči, da bo poskusil poiskati izgubljeno simpatijo. Poda se na potep po Indiji, a kmalu ugotovi, da bi vse ovire, ki jima jih pri poskusih ponovnega snidenja na pot postavljajo okoliščine, morda najlaže zaobšel z uporabo najmočnejšega orodja na svetu – medijev. Sodobna ljubezenska zgodba s kopico dramatičnih preobratov in čudovitim zaključkom.

Napisal: Darjo Hrib // Fotografije: Profimedia

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story