Neda Ukraden se pri nas počuti kot doma

Neda Ukraden se pri nas počuti kot doma (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Nova
28. 2. 2018

Balkanska glasbenica Neda Ukraden je šele z vstopom v novo obdobje svojega življenja zadihala s polnimi pljuči. Kot nam je zaupala, se je v mladih letih bala starosti, ko pa se ji je enkrat začela bližati, je spoznala, da so to najlepša leta življenja. "Če ti uspe ohraniti zdravje, je starost veliki plus. Ko si mlad, se moraš ves čas dokazovati, staršem, profesorjem, šefu ..." je prepričana Neda, danes pa se ji ni treba več dokazovati nikomur.

Njena glasbena pot je zavidanja vredna, v bogati karieri pa se je ob koncertih po vsem svetu, številnih albumih in uspešnicah usidrala v srca številnim oboževalcem, ki jo bodo pozdravili tudi na 50-letnici njene kariere, ki jo bo 19. marca praznovala v dvorani Vatroslava Lisinskega.

"Saj veš, ko si mlad, misliš, da je to že zelo visoka starost in da si z eno nogo že v grobu. Ko pa enkrat prideš v moja leta, ugotoviš, da so to najlepša leta. Šele zdaj diham s polnimi pljuči. Očistila sem se obsodb, kompleksov, zablod, lažnih sanj in idealov. Tako ugotoviš, da je življenje res-nično lepo, prav vsak dan, ki ga lahko preživiš. Zdaj mi je najlepše. Dekleta, ne bojte se starosti, fantje, vi pa kar," mi razkrije z nasmeškom na ustnicah. Brez težav bi ji prisodili tudi desetletje manj. Tako kot vse v življenju pa imajo vsaka leta svoje prednosti in slabosti. Ne obremenjuje se več z nepomembnimi stvarmi in ostaja v gibanju, saj verjame, da je prav to tisto, kar jo ohranja vitalno.

"Če ti uspe ohraniti zdravje, je zrelost veliki plus. Ko si mlad, se moraš ves čas dokazovati, staršem, profesorjem, šefu ... Rodiš, se poročiš, ustvariš družino in si dobra mama, soproga. Ves čas si v tekmi sama s sabo, z drugimi. Zrela leta pa prinesejo svojevrstno varnost. Nisem v tekmi z nikomer, le sama s sabo. Ni mi treba tekmovati z drugimi kolegi, kolegicami. Uživam v življenju. Morda sem bila kot mlada slepa, saj sem se preveč obremenjevala z nepomembnimi stvarmi in pozabila na vse te lepote. To je prednost zrele dobe," nam je zaupala Neda in priznala, da ji tudi na počitnicah ob brezdelju hitro postane dolgčas: "Ostajam aktivna, delo me veseli, izpolnjuje in mi daje moč. Ko se odpravim na počitnice na Tajsko ali Sejšele, mi je tretji dan že zelo dolgčas in komaj čakam, da se vrnem. Ne maram pasivnega odmora, ko le ležim in ne delam nič. Rada sem aktivna, pojem, se družim, plavam, potujem ... to je zame počitek!"

V najlepših letih

Bila je pametna punca

Še danes le s težavo verjame, da ji je uspelo ustvariti glasbeno kariero, ki jih na Balkanu ni veliko. Misli, da sanja. Pripravljena je bila namreč, da postane nekaj povsem drugega. "Nikoli nisem mislila, da bom postala pevka ali ne samo pevka. Imela sem talent, ki so ga ljudje prepoznali. Pa vendar sem bila pametna punca, ki se je veliko šolala. Mislila sem, da bom postala diplomat v neki mednarodni organizaciji ali pa vsaj odvetnica. Da sem končala v glasbi, je povsem neverjetno, usoda, ki je ni mogoče predvideti," nam zaupa Neda, ki verjame, da je prav to tisto, kar naredi življenje še toliko lepše.

"Prav to je lepa stran življenja, ki piše nepričakovane zgodbe. Neverjetno! Velikokrat se sprašujem, ali je to resnično. Prepričana sem bila, da bom po prvem albumu utonila v pozabo, potem je prišel drugi, tretji ... Potem so prišli nastopi in nagrade. In tako se leta 2018 pogovarjamo o moji 50-letni karieri. Če bi mi kdo pred desetletji rekel, da bo tako, bi mu rekla, da se šali."

Kot vsak ima tudi njena kariera vzpone in padce, vendar pa je slabe spomine glasbenica na poti poskušala pozabiti: "To ne pomeni, da nisem doživljala tudi padcev. Pa vseeno tudi veliko vzponov. Glasba mi je dala veliko čudovitih dni, trenutkov, aplavzov, ljubezen, potovanja ... Ljubezen ljudi, ki niso ne tvoja družina ne bližnji prijatelji. Videla sem ves svet. Ob vsem je ostal vtis, da mi je ljubezen dala veliko ljubezni, česar ni mogoče najti v vseh poklicih. Spominjam se, ko je izšla moja pesem Zora je. Pela sem jo na odru in občinstvo je jokalo. Tisoče ljudi. Potem sem jokala še jaz. Vsi skupaj smo brisali solze. To so čudoviti trenutku, najsi bo Sydney, Ljubljana, Murska Sobota ..."

V najlepših letih

Zapela je tudi s Tomažem Domiceljem

Že od samega začetka pa je veliko njenih čudovitih spominov vezanih na državico na sončni strani Alp, kjer je Neda na neki način tudi začela svojo kariero. Njena prva plošča je izšla pri Založbi kaset in plošč Ljubljana, kjer so ji prvi podali roko in zaupanje, da posname album. Pesem S srcem v srcu je bila velik hit. "Spominjam se tudi petja s Tomažem Domiceljem,' Vem, da danes bo srečen dan ... to sem začutil že zjutraj,'" z žarom v očeh obuja spomine in prizna, da je na našo državo močno navezana. "Pri vas se počutim kot doma. Morda sem bila v katerem izmed prejšnjih življenje Slovenka. Kdo ve?! Od gasilskih domov do dvoran ne obstaja niti najmanjši kraj, kjer še ne bi nastopila. Ste prekrasni ljudje, ki se odlično znajo veseliti. Slovenci se najbolj znate zabavati! Pardon, Slovenke," pove v smehu, vesela je, da se med njenim občinstvom vsakič znajde veliko novih obrazov: "Velik kompliment zame kot pevko je, da imam vedno novo občinstvo, ki dobro pozna tudi moje stare pesmi. Na zadnjem koncertu v Murski Soboti je bilo mogoče videti veliko mladih, nekaj pa je bilo tudi takšnih, moje generacije. Tisti čez 50 let, pa takšni pod 15. Vsi pa so z istim žarov v glasu prepevali z menoj moje stare pesmi."

Besedilo: Nika Arsovski // Foto: osebni arhiv

Priporočamo