Nepozabna monaška kneginja Grace Kelly

30. 11. 2018 | Vir: Lady
Deli
Nepozabna monaška kneginja Grace Kelly (foto: Profimedia)
Profimedia

Daljnega leta 1982 je 14. septembra tragično preminila monaška kneginja Grace Kelly. 

Bila je stara le 52 let in za seboj pustila neutolažljive moža kneza Rainierja ter tri otroke, princesi Caroline in Stephanie ter sina Alberta. Grace Kelly je bila rojena v Filadelfiji 12. novembra leta 1929. Njen oče je bil celo olimpijec in dobitnik treh zlatih olimpijskih medalj v veslanju. Ko se je vpisala na Ameriško akademijo dramskih umetnosti v New Yorku, doma nad to njeno odločitvijo niso bili preveč navdušeni. Poleg tega je služila denar tudi kot manekenka. To se jim je zdelo povsem nepotrebno, saj je bila družina premožna in se ni nikoli ubadala s finančnimi težavami. A Grace se ni dala in je sledila svojim sanjam.

Leta 1949 je dobila prvo vlogo na Broadwayu, čez dve leti pa je debitirala v TV-filmu 14 ur. Mediji so se začeli zanimati zanjo, ko je z Garyjem Cooperjem zaigrala v kultnem filmu Točno opoldne. Postajala je čedalje bolj znana, iskana in cenjena. Leta 1953 je igrala v filmu Mogambo z Avo Gardner in Clarkom Gablom. In za to stransko vlogo je bila nominirana celo za zlati globus. Povsem dovolj, da jo je opazil režiser Alfred Hitchcock, ki je bil povsem očaran nad njeno hladno lepoto in velikim igralskim talentom. Tako je dobila vlogo v filmu Pokliči M za umor in Dvoriščno okno. Leta 1954 pa je dobila oskarja za vlogo v filmu Provincijalka.

Nato je prišel petek, 6. maj 1955, dan, ko je Grace Kelly imela tiskovno konferenco za novinarje, nekaj intervjujev. Morala je obiskati frizerja, se srečati z monaškim princem in se pojaviti na večerji, ki so jo v Monaku organizirali v njeno čast. Prvo srečanje med Grace Kelly in monaškim knezom je organiziralo uredništvo revije Paris Match. Govorilo se je celo, da je Grace sprva nameravala odpovedati srečanje, ker je bila že utrujena od promoviranja novega filma in evropske turneje. A je usoda hotela drugače in tega ni storila. S knezom sta preživela prijetno popoldne, se sprehajala po vrtovih palače in se vljudno pogovarjala.

Nadaljevanje je bilo pravljično in zgodila se je ena najlepših kraljevih porok, ko sta 19. aprila leta 1956 dahnila usodni da. Takrat so bile vse oči sveta uprte v malo kneževino, ki je s prihodom hollywoodske igralke samo še pridobivala veljavo. Vnesla je glamur in tja so začele prihajati svetovne zvezde. Monako je cvetel, a Grace Kelly ni nikoli več stopila pred kamere. Postala je vzorna žena monarha in mu rodila tri otroke: današnjega kneza Alberta II., princeso Caroline in princeso Stephanie.

Potem pa se je zgodila tragedija, ko je imela kneginja le 53 let. Na vijugasti cesti nad Monakom je džip, v katerem sta bili kneginja in najmlajša hči Stephanie, ki je imela takrat 16 let, zgrmel s ceste. Številni namigujejo, da naj bi avto vozila prav ona in da je zaradi neizkušenosti zapeljala s ceste. Vendar pa tega uradno ni potrdil nihče ali pa so to dejstvo pač skrivali od javnosti. No, pojavile so se tudi špekulacije, da naj bi bila za nesrečo odgovorna mafija, a pozneje je pač obveljalo, da je bila za volanom Grace, ki je v ovinku zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste. Vsa družina je bila strta. Knez Rainier pa se nikoli več ni poročil. Danes bi kneginja praznovala 89 let, od njene smrti pa je minilo že kar 36 let.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografija: Profimedia

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk