Nepričakovana drama na kraljevem dvoru, ki je razburila britansko javnost: Za tako dejanje se gre v zapor!

Nepričakovana drama na kraljevem dvoru, ki je razburila britansko javnost: Za tako dejanje se gre v zapor! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2021

Buckinghamska palača je velika. To je domovanje britanske kraljice Elizabete, v njej opravlja svoje kraljevske dolžnosti.

Številni pa ob tem pozabljajo, da za kraljevo družino in seveda palačo skrbi veliko število ljudi - butlerji, sobarice, dekoraterji, nadzorne in varnostne službe. Kraljica jim ponuja dobro plačo in številne ugodnosti, a pri delu na dvoru se je treba marsičemu odpovedati. Uslužbenci se tega zavedajo in so v veliki večini diskretni ter spoštujejo vsa pravila. Tako se le redko slišijo podrobnosti o kraljevi družini iz ust zaposlenih.

A saj veste - povsod se najdejo "gnila jabolka" oziroma ljudje, ki kršijo pravila. Eden med njimi je 37-letni Adam Canto, ki mu je sodišče prisodilo osem mesecev zaporne kazni zaradi kraje na dvoru. Ta uslužbenec Buckinghamske palače je namreč priznal, da je iz kraljevega gospodinjstva ukradel več predmetov in jih prodal na eBayu. Britanski mediji poročajo, da je stvari odtujil v letih 2019 - 2020.

V njegovi sobi v Royal Mewu, kjer živijo uslužbenci, so policisti namreč odkrili del odtujenih stvari. Med njimi so bile podpisane uradne fotografije princa Harryja, princa Williama in vojvodinje Kate, album s slikami s kraljevega banketa ob obisku ameriškega predsednika Donalda Trumpa in še nekaj predmetov. Skupaj je ukradel 77 stvari iz trgovine, ki deluje v okviru palače.

Mediji poročajo, da je bil razlog za njegove kraje osebna zadolženost, s prodajo predmetov je hotel pokriti dolg. Ker je del denarja že vrnil, je njegov odvetnik sodišče prosil za milo kazen. Zaporu se vseeno ne bo mogel izogniti, nakopal pa si je tudi jezo dela javnosti in seveda kraljeve družine, ki se ji zdi tako kršenje zaupnosti nedopustno.

Priporočamo