Nicole Kidman v novem filmu Sofie Coppole

Nicole Kidman v novem filmu Sofie Coppole (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
10. 5. 2017

Režiserka in oskarjevka Sofia Coppola, ki jo poznamo po uspešnicah Izgubljeno s prevodom (2003), Marie Antoinette (2006) in Tam nekje (2010), se po štirih letih na filmska platna vrača s pretresljivo in napeto dramo Preslepljene, posneto po knjižni uspešnici The Beguiled ameriškega pisatelja Thomasa P. Cullinana.

Film, ki se je uvrstil v tekmovalni program letošnjega filmskega festivala v Cannesu in je v konkurenci za njegovo glavno nagrado zlata palma, se ponaša z zvezdniško igralsko zasedbo: v vlogi ranjenega vojaka, ki je tudi edini moški lik filma, je nastopil Colin Farrel. Na podeželski dekliški šoli, kamor se zateče, pa mu družbo delajo še Nicole Kidman kot ravnateljica šole, Kirsten Dunst kot učiteljica in Elle Fanning kot ena od učenk.

Roman, po katerem je Sofia Coppola napisala scenarij po knjižni predlogi, je izšel leta 1966 in je med takratnimi bralci dvignil mnogo prahu, prav tako kot prva filmska priredba, ki so jo posneli kmalu po njegovem izidu.

Obe filmski različici zvesto sledita zgodbi romana, ki razkriva dogajanje in odnose med učenkami podeželske dekliške šole in ranjenim vojakom, ki mu varovanke med ameriško državljansko vojno najprej ponudijo zatočišče, nato pa dodobra zapletejo življenje.