Grace Kelly: Življenjska zgodba nikoli pozabljene monaške kneginje

9. 10. 2021 | Vir: Story
Deli

Mnogo najlepših zgodb se začne z ljubeznijo na prvi pogled. So pa tudi tiste, ki potrebujejo malce več časa, a na koncu niso nič manj romantične. In ena takih je zagotovo ljubezenska zgodba kneza Rainierja in igralke Grace Kelly …

Leta 1982 se je v Monaku zgodila strašna nesreča, v kateri je življenje izgubila komaj 53-letna Grace Kelly. Z njo v džipu, ki je zgrmel v prepad, je bila tudi njena takrat komaj 16 let stara hčerka, princesa Stephanie. Za družino je bil to velik udarec, knez Rainier si nikoli ni opomogel od smrti svoje soproge, tudi njuni otroci nosijo v sebi bolečino. Še največ verjetno princesa Stephanie, ki je bila takrat, ko se je na vijugasti cesti nad Monakom zgodila prometna nesreča, z mamo v avtu.

Grace Kelly

Številni namigujejo, da naj bi avto vozila prav ona in da je zaradi neizkušenosti zapeljala s ceste. Vendar pa tega uradno ni potrdil nihče ali pa so to dejstvo skrivali pred javnostjo. Tega verjetno nikoli ne bomo izvedeli. Pojavile so se tudi špekulacije, da naj bi bila za nesrečo odgovorna mafija, a pozneje je pač obveljalo, da je bila za volanom Grace, ki je v ovinku zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste.

Knez Albert II., sin pokojne Grace in kneza Rainierja, je dejal, da Stephanie po nesreči nikoli več ni bila ista. "Predvsem pa se je spremenil moj oče, Rainier II. Tako globoko žalosten je bil, da je kar bolelo," se spominja svojega očeta Albert. "Spominjam se tudi trenutka, ko nam je povedal za nesrečo in ko sva s sestro Caroline spremila očeta do bolnišnice. Tega ne bom nikoli pozabil."

grace kelly

In kako je ta lepa hollywoodska igralka sploh končala v Monaku ter postala kneginja? Bil je petek, 6. maja 1955, dan, ki bi moral biti kot vsak drugi v življenju lepe, malce hladne lepotice in igralke Grace Kelly. Imela je tiskovno konferenco za novinarje in nekaj intervjujev. Morala je obiskati frizerja, se srečati z monaškim princem in se pojaviti na večerji, ki so jo organizirali v njeno čast.

Prvo srečanje med Grace Kelly in monaškim princem je organiziralo uredništvo revije Paris Match. Govorilo se je celo, da je Grace najprej nameravala srečanje odpovedati, ker je bila že utrujena od promoviranja novega filma in evropske turneje. A je usoda hotela drugače in tega ni storila. S knezom sta preživela prijetno popoldne, se sprehajala po vrtovih palače in se vljudno pogovarjala.

Ni treba posebej poudarjati, da njuno prvo srečanje ni bilo pretirano romantično, zlasti zato, ker nista bila sama. Prisotni so bili fotografi in novinar, ki je pisal reportažo. Vseeno pa je knez Rainier pozneje dejal, da je bil očaran nad njeno svežino, zrelostjo, čutnostjo in omikanostjo. Svojim prijateljem pa je Grace opisala takratnega najbolj zaželenega samca evropske visoke družbe kot šarmantnega.

grace kelly

Grace in Rainier sta si začela dopisovati. Najprej seveda nista bila nič romantična, postala sta pač dobra prijatelja in naklonjenost med njima je bila očitna. Dopisovanje jima je omogočilo, da sta si izmenjala veliko intimnih podrobnosti, strahov, opisovala sta si spomine na otroštvo in sčasoma se jima je zdelo, da se poznata že celo večnost.

Minilo je kar nekaj mesecev, preden je Rainier priznal kraljevemu kaplanu, da ne more nehati misliti na mlado gracilno Američanko. In tako se je ta odločil vzeti stvari v svoje roke in je brez knezove vednosti Grace napisal pismo, v katerem je opisal čustva, ki mu jih je Rainier zaupal. Grace je takoj odpisala, da upa, da se bosta ob njenem naslednjem obisku Evrope ponovno srečala.

poroka

Kaplan je bil z odgovorom zelo zadovoljen, a ni hotel, da bi minilo preveč časa, preden bi Grace pripotovala v Evropo. Zato je organiziral zanj in kneza potovanje v Ameriko. Tako sta nekaj dni pred božičem odpotovala v New York in pozneje z vlakom v Filadelfijo, kjer je kaplan imel prijatelje, družino Austin.

Kot po naključju je omenjena družina prijateljevala z družino Kelly, in glej ga zlomka, tiste božične praznike so preživ­ljali skupaj. In tako je knez preživel prekrasen teden v družbi lepe Grace, njene družine in prijateljev. Nad princem so bili vsi seveda takoj očarani, saj je bil prijeten, zabaven in konec koncev plemič. In prišel je silvestrski večer, ki sta ga Grace in Rainier preživela v New Yorku. Takrat pa jo je tudi zaprosil za roko.

Začela se je pisati res lepa ljubezenska zgodba med zlatim dekletom ameriške filmske industrije, nagrajenko z oskarjem, in knezom male kneževine Monako ob sredozemskem morju. Nekakšna pravljična ljubezenska zgodba, nad katero so bili v Hollywoodu vzhičeni. Kot bi snemali film. Seveda je par takoj postal glavna tema vseh svetovnih časopisov in vsi so kar tekmovali, kdo bo objavil več podrobnost iz njunega življenja.

grace kelly

Poroka je bila 19. aprila leta 1956, in bila je res pravljična! Vse oči sveta so bile uprte v malo kneževino, ki je s prihodom hollywoodske igralke postajala samo še bolj uveljavljena. Vanjo je vnesla glamur in tja so začele prihajati svetovne zvezde. Monako je cvetel in Grace ni nikoli več stopila pred kamere. Postala je vzorna žena monarha, ki mu je rodila tri otroke. Žal se je njeno življenje vse prekmalu tragično končalo v prometni nesreči leta 1982, ko je bila stara le 53 let. Vsa družina je bila strta. Knez Rainier pa se nikoli več ni poročil.

Ko se je Grace poročila, je za svojega moža dejala: “Ko sem se poročila s knezom Rainierjem, sem se poročila z moškim, in ne s tistim, kar on predstavlja. Zaljubila sem se vanj, ne da bi razmišljala o čemerkoli drugem.” Kar je bilo na začetku dogovorjen sestanek, se je končalo z romantično ljubezensko zgodbo … Eno najlepših, kar jih piše življenje.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ