Nove podrobnosti o smrti Philipa Seymourja Hoffmana

Philip Seymour Hoffman (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2014

Na dan prihaja vse več podrobnosti o smrti legendarnega igralca Philipa Seymourja Hoffmana, ki je minulo nedeljo popoldne zaradi prevelikega odmerka heroina umrl v najetem stanovanju v četrtem nadstropju zgradbe Pickwick House v West Villageu na Manhattnu.

Philipa je na tleh kopalnice z iglo v roki našel njegov tesni prijatelj, scenarist in režiser David Bar Katz. Ta je v njegovo stanovanje prišel na prošnjo Philipove nekdanje partnerice, kostumografinje Mimi O'Donnell, ki je z njim preživela dolgih 15 let, prav pred kratkim pa sta se razšla.

Mimi, ki se je v Philipa zaljubila leta 1999, ko sta sodelovala v gledališki predstavi In Arabia We'd All Be Kings, ustvarjeni pod njegovo režijsko taktirko, je namreč sumila, da je nekaj hudo narobe, saj igralec ni prišel na dogovorjeno srečanje z njunimi tremi otroki, desetletnim Cooperjem, sedemletno Tallulah in petletno Willo.

Usodna je bila močnejša mešanica heroina in fentanila

Šokirani David je seveda takoj poklical policiste in reševalce ter o tragičnem dogodku obvestil tudi Mimi, ki je vsa objokana takoj pritekla na kraj tragičnega dogodka. Policisti so pozneje v pokojnikovem košu za smeti našli pet praznih zavitkov, v katerih naj bi bila mamila, v preostalem delu stanovanja pa še tri. Zavitki so bili označeni z 'Ace of Spades' in dobro obveščeni viri menijo, da gre za posebno, močnejšo vrsto heroina, ki je na ulicah New Yorka niso videli že vse od leta 2008, a se je očitno vrnila. Menijo, da je mamilo, ki je bilo usodno za zvezdnika, močnejša mešanica heroina in fentanila, opiata, ki ga uporabljajo pri rakavih bolnikih, a le kot sredstvo proti bolečinam v zadnjih stadijih te zahrbtne bolezni.

FOTO: 10 nepozabnih vlog Philipa Seymourja Hoffmana

Možje v modrem so takoj začeli preiskovati to možnost, saj je samo v ameriški zvezni državi Maryland zaradi te smrtonosne kombinacije umrlo kar 37 narkomanov v zadnjih petih mesecih, kar je vsekakor zelo sumljivo. Oblasti v mestu Portsmouth pa so v samo 24 urah zabeležile tri primere prevelikega odmerka z usodnimi posledicami, in sicer pri odvisnikih, ki so uporabili prav to kombinacijo mamila. "Ljudje mislijo, da uporabljajo heroin, a kombinacija teh dveh substanc je pogubna," je za lokalni časopis pojasnil medicinski strokovnjak. Sicer pa se je ta kombinacija heroina in fentanila prvič pojavila že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, in sicer v Belgiji.

"V zadnjem času ni bil videti dobro"

Kakorkoli že, v neki restavraciji, ki jo je Philip pogosto obiskoval, so potrdili, da je bil še v soboto, večer pred smrtjo, pri njih in si privoščil hamburger. Po pričevanjih uslužbencev je pil brusnični sok in bil videti povsem v redu. V nasprotju z njimi ga je eden od njegovih sosedov označil za 'izmučeno dušo', neka soseda pa je povedala:

"V zadnjem času ni bil videti dobro, kot da z mislimi ne bi bil prisoten. Mislim, da sta s punco stalno prekinjala razmerje. Tukaj je živel dolgo in vsi so ga imeli radi, a vsi so tudi vedeli, da ima težave z mamili." Uradno se je v javnosti zadnjič pojavil januarja, in sicer na slovitem filmskem festivalu Sundance. Po pisanju tamkajšnjih medijev ni bil niti najmanj prijazen ali ustrežljiv, videti pa je bil zelo slabo.

Bledost, temni podočnjaki in prazen pogled so izdajali, da se bojuje s hudo odvisnostjo. Kljub temu je - povsem v svojem slogu - med premiernim predvajanjem svojih dveh novih filmov, trilerja A Most Wanted Man in drame God's Pocket, profesionalno opravil vse, kar so od njega zahtevali, med drugim je tudi pridno poziral s kolegoma Rachel McAdams in Willemom Dafoejem. Res pa je, da večine dogovorjenih intervjujev preprosto ni bil sposoben dati.

Priporočamo