Novozelandska premierka Jacinda Ardern se je zaročila

Novozelandska premierka  Jacinda Ardern se je zaročila (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 5. 2019

Novozelandska premierka Jacinda Ardern in njen partner Clarke Gayford sta se med velikonočnimi prazniki zaročila, so danes sporočili iz njenega urada. Novinarji so diamantni prstan na prstu premierke opazili med današnjo slovesnostjo pri rudniku Pike River, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premierka, ki jih šteje 38, in njen 41-letni partner že imata hčer Neve, ki bo junija dopolnila eno leto. Zanjo je ob številnih obveznostih njene mame v prve letu večinoma skrbel Gayford.

Novozelandska premierka je sicer prva predsednica vlade po Benazir Buto, ki je v času svojega mandata na čelu države povila otroka. Tudi nekdanja pakistanska premierka Butova je leta 1990 povila deklico.

Premierka Jacinda Ardern vse od njene izvolitve septembra 2017 velja za simbol poenotenja v Novi Zelandiji. Med drugim je bila deležna številnih pohval zaradi njenega odziva na napad v Christchurchu, v katerem je avstralski desničarski skrajnež marca napadel dve mošeji in ubil 50 ljudi. Tamkajšnji parlament je tako na njeno pobudo zaostril zakonodajo o orožju.

Ardernova velja za odločno žensko z dobrim smislom za humor, pri delu pa jo vodijo prizadevanja za človekove pravice in družbeno pravičnost. Sama sebe opisuje kot pragmatično idealistko, še poroča dpa.

Priporočamo