O tragični smrti mame, kneginje Grace

7. 10. 2017 | Vir: Lea
Deli

Pisalo se je leto 1982, ki je bilo zelo žalostno za malo monaško kneževino. Takrat je se je v 59. letu v avtomobilski nesreči smrtno ponesrečila kneginja Grace Kelly.

Z a družino je bil to velik udarec, knez Rainier si nikoli ni opomogel od smrti svoje soproge, tudi otroci vse življenje nosijo v sebi bolečino. Še najbolj verjetno princesa Stephanie, ki je bila takrat, ko se je zgodila prometna nesreča na vijugasti cesti nad Monakom, z mamo v avtu. Stara je bila 16 let. Številni namigujejo, da naj bi avto vozila prav ona in da je zaradi neizkušenosti zapeljala s ceste. Vendar pa tega uradno ni potrdil nihče ali pa so to dejstvo skrivali od javnosti. Tega verjetno nikoli ne bomo izvedeli. Pojavile so se tudi špekulacije, da naj bi bila za nesrečo odgovorna mafija, a pozneje je pač obveljalo, da je bila za volanom Grace, ki je v ovinku zaradi neprilagojene hitrosti zapeljala s ceste.

"Vedno je potrebno kar nekaj časa, da si človek opomore od šoka in v našem primeru od izgube ljubljene mame," pravi danes njen sin, knez Albert II. "Človek potrebuje podporo vse družine in prijateljev. A da se sprijazniš z dejstvom, da nekoga ni več ob tebi, mora miniti mnogo let," razmišlja knez, ki zelo sočustvuje s svojo sestro, princeso Stephanie, ki je bila takrat z mamo v avtu. "Zelo dolgo je trajalo, da si je opomogla od nesreče. Tako fizično kot psihično. "Predstavljajte si grozo tistih minut, ko se je zgodila nesreča in ko ji Stephanie ni mogla pomagati. Tudi sama je bila poškodovana, a je hotela vseeno pomagati. Lahko povem, da Stephanie po nesreči nikoli ni bila več ista. Predvsem pa se je spremenil moj oče, Rainier II. Tako globoko žalosten je bil, da je kar bolelo," se spominja svojega očeta Albert. "Spominjam se tudi trenutka, ko nam je povedal za nesrečo in ko sva s sestro Caroline spremila očeta do bolnišnice. Tega ne bom nikoli pozabil."

Ko se je Grace poročila, je za svojega moža dejala: "Ko sem se poročila s knezom Rainierjem, sem se poročila z moškim, in ne s tistim, kar on predstavlja. Zaljubila sem se vanj, ne da bi razmišljala o čemerkoli drugem." Kar je bilo na začetku dogovorjen sestanek, se je končalo z romantično ljubezensko zgodbo ... Eno najlepših, kar jih piše življenje. Prvo srečanje med Grace Kelly in monaškim princem je organiziralo uredništvo revije Paris Match. Govorilo se je celo, da je Grace sprva nameravala odpovedati srečanje, ker je bila že utrujena od promoviranja novega filma in evropske turneje.

A je usoda hotela drugače in tega ni storila. S knezom sta preživela prijetno popoldne, se sprehajala po vrtovih palače in se vljudno pogovarjala. Knez Rainier pozneje dejal, da je bil očaran nad njeno svežino, zrelostjo, čutnostjo in omikanostjo. Svojim prijateljem pa je Grace opisala takratnega najbolj zaželenega samca evropske visoke družbe kot šarmantnega. Začela sta si dopisovati, sprva nič romantičnega, postala sta pač dobra prijatelja in naklonjenost med njima je počasi rasla. Dopisovanje jima je omogočilo, da sta si izmenjala veliko intimnih detajlov, strahov, opisovala sta si spomine na otroštvo in sčasoma se jima je zdelo, da se poznata že celo večnost. Minilo je kar nekaj mesecev, preden je Rainier priznal kraljevemu kaplanu, da ne more nehati misliti na lepo Grace. Nad princem je bila družina Grace Kelly očarana, že ko ga je prvič videla. Bil je prijeten, zabaven in ne nazadnje plemič. In prišel je silvestrski večer, ki sta ga Grace in Rainier preživela v New Yorku. Takrat pa jo je tudi zaprosil za roko.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ