Od blizu: Kdo je Camilla, britanska kraljica soproga? Pokojna princesa Diana jo je klicala "rotvajlerka"

30. 10. 2022 | Vir: Story
Deli
Poroka princa Charlesa in vojvodinje Camille je bila 9. aprila 2005. (foto: Foto: Profimedia)
Foto: Profimedia

In prišel je čas, ko je na prestol britanske monarhije prišel princ Charles, skupaj z nekoč zelo osovraženo vojvodinjo Camillo. In kdo pravzaprav je Camilla Parker, kraljica spremljevalka?

S smrtjo kraljice Elizabete II. se je končalo izjemno obdobje v zgodovini Velike Britanije, poleg tega pa tudi preobrazba Camille Parker Bowles, in sicer najprej iz ljubice, nato v vojvodinjo in zdaj še v kraljico soprogo. Charles je uradno postal kralj, njegova druga žena Camilla pa je zdaj 'kraljica soproga'. Od 'rotvajlerke', kot jo je klicala pokojna princesa Diana, do enega ključnih članov družine.

Za razpad zakona med Charlesom in lady Diano je večina krivila Camillo, in ko je njuno razmerje postalo javno, je bil le malokdo na njeni strani. Po tragični smrti Diane leta 1997 v Parizu in pozneje poroki s Charlesom leta 2005 je zelo dolgo trajalo, da jo je javnost nekako le sprejela. Ker pa je bil njen soprog prestolonaslednik, je bilo vseskozi tudi govora o tem, kakšen bo potem naziv njegove soproge.

Čeprav je bila poročena z valižanskim princem, Camilla ni želela uporabiti naziva valižanske princese, s čimer je počastila Diano, ki je imela ta naziv vse do svoje smrti. Takrat Camilla sploh ni želela postati kraljica soproga, čeprav je to zdaj, ko je Charles zasedel prestol, samodejno postala. Ko bi prišel čas, je nameravala uporabiti naziv 'princesa soproga', ki se v britanski zgodovini še nikoli ni uporabljal.

Toda njena preobrazba v spoštovano in priljubljeno članico kraljeve družine je bila tako velika, da je kraljica Elizabeta II. še pred časom končala ugibanja o prihodnjem Camillinem nazivu. Februarja letos, ko je minilo 70 let od njenega prihoda na prestol, je kraljica ob platinastem jubileju v sporočilu narodu objavila svojo 'iskreno željo', da Camilla prevzame naziv kraljice soproge, ko bo Charles postal kralj. Elizabeta je že pred nekaj leti dala blagoslov za takšno naslavljanje svoje neveste, Charles ga je hotel razglasiti že leta 2019, a sta vseeno malce počakala.

Kraljica je svoj veliki jubilej izkoristila za izražanje želje po popolnem priznanju žene svojega dediča. “Ko bo moj sin Charles postal kralj, vem, da boste njemu in njegovi ženi Camilli ponudili enako podporo kot meni, moja iskrena želja pa je, da bo, ko bo čas, Camilla znana kot kraljica soproga,” je kraljica Elizabeta je takrat povedala. Camilla je svoje postopno napredovanje v kraljevi družini gradila brez izpostavljanja v javnosti, s humanitarnim delom, spodbujanjem opismenjevanja in izpostavljanjem problema družinskega in spolnega nasilja. Medije je osvojila s smislom za humor ter s predanostjo možu in kraljevim dolžnostim.

Camilla Rosemary Shand, rojena 17. julija 1947 v Londonu, je odraščala v vzhodnem Sussexu in južnem Kensingtonu. Šolala se je v Angliji, Švici in Franciji. Njena starša sta bila major Bruce Shand, ki je po upokojitvi iz vojske postal poslovnež, in Rosalind, hči 3. barona Ashcombeja, ki je bila gospodinja. Camilla ima mlajšo sestro Annabel in mlajšega brata Marka. Alice Keppel, ena od njenih prababic po materini strani, je bila ljubica kralja Edvarda VII. med letoma 1898 do 1910. Njeno poreklo je večinoma angleško, vendar ima tudi nizozemsko, škotsko, ameriško, francosko in francosko-kanadsko. Prek Henryja Cavendisha, 2. vojvode Newcastla, sta s Charlesom v devetem kolenu celo v sorodu. Camilla ima od nekdaj rada literaturo in pa živali. Okoli sebe je vedno imela pse in mačke, zelo zgodaj pa se je tudi naučila jahati.

Ko se je odselila od staršev, si je v Kensingtonu stanovanje delila z Jane Wyndham. Pozneje se je preselila v večje stanovanje v okrožju Belgravia in ga delila s prijatelji aristokratskega rodu. Delala je kot tajnica v različnih podjetjih na West Endu, pozneje pa kot receptorka v okraševalskem podjetju, kjer so jo odpustili, potem ko je zamudila v službo, ker je bila prejšnji večer na plesu. Postala je navdušena jahačica in je bila pogosto na konjeniških prireditvah. Rada je slikala, čeprav je večina njenih del končala v smeteh, zanimala pa sta jo tudi ribolov in vrtnarjenje. V drugi polovici 60. let prejšnjega stoletja je Camilla spoznala častnika Andrewa Parkerja Bowlesa.

Potem ko sta bila več let v občasnem razmerju, sta Camilla in Andrew leta 1973 v The Timesu objavila zaroko. To naj bi naredili njuni starši, ne da bi mladi par sploh vedel za to. Pozneje je Andrew zaprosil Camillo. Poročila sta se 4. julija 1973, ko je imela 25, Andrew pa 33 let. To je bila poroka leta, na katero so povabili 800 gostov. Povabljena je bila tudi kraljica mati, princesa Margaret in princesa Anne. V zakonu sta dobila sina Toma (57), hči Laura pa je rojena leta 1978. Otroci so bili vzgojeni v očetovi rimskokatoliški veri, Camilla pa je ostala anglikanka in se ni nikoli spreobrnila v moževo vero. Ločila sta se leta 1994, in to po 21 letih zakona, saj sta že leta živela ločeno.

In kje ter predvsem kdaj se je začela zgodba med Camillo in Charlesom?

Srečala naj bi se sredi leta 1971. Čeprav sta se gibala v istih krogih in pogosto obiskovala iste dogodke, se Charles in Camilla uradno nista srečala, dokler ju ni predstavila skupna prijateljica Lucia Santa Cruz.

Postala sta dobra prijatelja in začela razmerje, za katero so vsi vedeli. Camilla je Charlesa redno spremljala na polo turnirjih. Ko je razmerje postalo bolj resno, je Charles celo spoznal njeno družino. Leta 1973 je moral služiti kraljevi mornarici, zato je šel na ladjo, takrat pa sta se tudi razšla. Za to naj bi obstajalo več razlag, ena naj bi bila, da sta se srečala prekmalu, in ko se je pridružil mornarici, je baje ni prosil, naj ga čaka.

Druga razlaga je, da je lord Mountbatten, Charlesov prastric, zrežiral njegov odhod v mornarico, da bi prekinil njegovo razmerje s Camillo. Želel je namreč, da bi se Charles zaročil z njegovo pravnukinjo Amando Knatchbull. Spet drugi menijo, da je kraljica mati, torej Charlesova prababica, želela, da bi se njen vnuk zaročil z eno od deklet iz družine Spencer. To je bila Diana, pravnukinja njene prijateljice Lady Fermoy.

Govorilo se je tudi, da se Camilla ni želela poročiti s Charlesom, ampak z Andrewem Parkerjem Bowlesom, pa tudi, da naj bi bil za razhod kriv Charles, ki se je menda odločil, da se ne bo poročil pred 30. letom. Ne glede na vse sta Charles in Camilla ostala prijatelja. Ko je bil avgusta 1979 lord Mountbatten umorjen, je Charlesa v njegovi globoki žalosti tolažila Camilla in takrat so začele krožiti govorice, da sta obnovila intimno razmerje. Camillin mož menda ni imel nič proti, saj je imel tudi sam številne ljubice.

Vendar je Charles kmalu začel razmerje z lady Diano Spencer, s katero se je leta 1981 tudi poročil. Razmerje med Camillo in Charlesom je širši javnosti postalo bolj znano leta 1992, in sicer po izidu knjige “Diana: Her True Story”. Kmalu zatem je izbruhnil škandal Camillagate. Takrat so namreč prišli v javnost posnetki intimnih pogovorov med Charlesom in Camillo. Knjiga in posnetki so resno škodili Charlesovi podobi, mediji pa so napadali Camillo. Charles je pozneje povedal, da sta bila in bosta dobra prijatelja. Ko je njegov zakon z Diano leta 1986 že povsem razpadel, je obnovil razmerje s Camillo.

Ko sta se oba ločila, je Charles sporočil, da o razmerju s Camillo, kljub negativni publiciteti, ni in ne bo razpravljal. Najel je celo strokovnjaka, da bi pomagal izboljšati svojo in Camillino podobo v javnosti. Camilla je Charlesa občasno neuradno spremljala na nekaterih dogodkih. Leta 1999 sta se prvič skupaj pojavila v javnosti v londonskem hotelu Ritz. Prišla sta na rojstnodnevno zabavo njene sestre.

Naslednje leto je Camilla spremljala Charlesa na Škotsko, leta 2001 pa je postala predsednica Nacionalnega društva za osteoporozo. Kraljico Elizabeto je prvič srečala po razkritju njene zveze s Charlesom leta 2000 na rojstnodnevni zabavi nekdanjega grškega kralja Konstantina II. To je bil dokaz, da je sprejela razmerje med sinom in Camillo. Leta 2002 jo je celo povabila na praznovanje svojega zlatega jubileja. Na enem od koncertov v Buckinghamski palači je celo sedela za kraljico v kraljevi loži. Charles pa naj bi takrat najel dva varnostnika, ki sta skrbela za njeno varnost.

Čeprav je obdržala svojo hišo Ray Mill v Wiltshiru, ki jo je kupila leta 1995, se je Camilla preselila v Clarence House, Charlesovo uradno rezidenco. Leta 2004 je Camilla spremljala Charlesa pri skoraj vseh njegovih uradnih obveznostih. Takrat so vsi pričakovali zaroko. Javno mnenje pa se je počasi spreminjalo in večina je njuno razmerje odobravala.

Zaroka se je zgodila 10. februarja 2005. Charles je takrat Camilli podaril diamantni prstan, ki mu ga je baje dala babica, kraljica mati, ko je rodila svojo prvo hčerko, poznejšo kraljico Elizabeto II. Čeprav je njegova poroka z ločenko veljala za sporno, sta se s soglasjem kraljice in anglikanske cerkve lahko poročila. To se je zgodilo 9. aprila 2005.

Charles in Camilla sta se poročila na civilnem obredu v mestni hiši Windsor, pozneje pa sta blagoslov prejela še v cerkvi sv. Jurija. Poroka bi morala biti 8. aprila, a je bilo nekaj dni prej objavljeno, da jo bodo prestavili za en dan, da bi se lahko Charles in nekateri drugi povabljeni visoki gostje udeležili pogreba papeža Janeza Pavla II.

Ne Charlesova ne Camillina starša se poroke nista udeležila, priči pa sta bila njuna starejša sinova Tom in William. Kraljica Elizabeta in princ Philip sta se udeležila verskega blagoslova poroke, ki mu je sledil razkošen sprejem na gradu Windsor. Camillina podoba v javnosti je bila vedno bolj pozitivna, kraljica pa ji je podelila nekaj najpomembnejših časti v monarhiji. S svojim dostojanstvom, sočutnostjo in smislom za humor je počasi omehčala vse. Pokazala je, da je kos zahtevni vlogi žene sedanjega kralja. Stoično in iskreno je prestala vse preizkušnje.

Ko se je poročila s Charlesom, je princ Harry dejal, da je bila vedno blizu njega in Williama ter da ni slaba mačeha. Toda zdi se, da se je njegovo razmišljanje spremenilo. Številni namreč pričakujejo, da bo v svoji biografiji, ki bo kmalu objavljena, okaral Camillo in njeno vlogo pri razpadu očetovega zakona z njegovo ljubljeno mamo Diano.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec