Odšla je kraljica soula Aretha Franklin

Odšla je kraljica soula Aretha Franklin (foto: profimedia) profimedia
16. 8. 2018

V 77. letu starosti je umrla kraljica soula Aretha Franklin.

Pevka, poznana po hitih, kot sta Respect in I Say a Little Prayer, je imela že več let zdravstvene težave. Leta 2010 so ji odkrili raka trebušne slinavke, že prej pa se je spopadala z alkoholizmom, prekomerno težo in kajenjem. V minulih letih je po nasvetu zdravnikov odpovedala več nastopov.

Umrla je v Detoritu, obkrožena z družino. Za seboj je pustila štiri otroke, sinove Clarenca Franklina (63), Edwarda Franklina (61), Teda Whitea Juniora (54) in Kecalfa Cunninghama (48). Za kraljico soula žalujejo oboževalci po celem svetu.

Rodila se je 25. marca 1942 v Memphisu, otroštvo pa je preživela v Detroitu. Starša sta se ločila in Aretha Franklin je med šolskim letom živela z očetom, baptističnim pridigarjem Clarencom La Vaughnom, počitnice pa je preživela z mamo Barbaro Franklin. Tako oče kot mati sta bila pevca gospelov in hči je podedovala nadarjenost za glasbo.

V mladosti je igrala tudi klavir v očetovi cerkvi New Bethel. Igranja se je naučila sama, brez poznavanja not. Veliko kasneje leta 1998 pa je študirala klavir na znani glasbeni šoli Juilliard v New Yorku. Mama ji je umrla že leta 1952, oče pa leta 1984 potem, ko je bil pet let v komi, ker so ga hudo ranili vlomilci. Poročena je bila dvakrat in sicer od leta 1961 do 1969 s Tedom Whitom in od leta 1978 do leta 1984 z Glynom Turmanom. Obe poroki sta se končali z ločitvijo.

Svoj zadnji nastop je imela legendarna ameriška pevka novembra lani v New Yorku, na dogodku Eltona Johna, ki se bori proti aidsu, zadnji javni nastop pa je imela v Filadelfiji avgusta lani.

V svoji bogati karieri je prejela 18 nagrad grammy, vključno z nagrado za življenjske dosežke. Med njenimi največjimi uspešnicami pa so (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Day Dreaming, Jump to It, Respect, Freeway of Love in A Rose Is Still A Rose.

Sodelovala je z Whitney Huston, ki jo je poznala, odkar je bila deklica, bila pa je tudi njena krstna botra.

Leta 1987 je bila sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla, kamor je vstopila kot prva ženska. Tedanji ameriški predsednik George W. Bush jo je leta 2005 odlikoval z medaljo svobode, januarja leta 2009 pa je Arethi pripadla ta čast, da je pela na inavguraciji Baracka Obame.

Ženska z mogočnim glasom, ki so ga celo razglasili za 'naravno dobrino' zvezne države Michigan, je bila ena najvplivnejših pevk - velika glazbenica in velika oseba, ki je bila znana tudi kot aktivistka. Svojčas je dejala: "Bodite sami svoji umetniki in vedno verjemite v tisto, kar delate. Če nimate vere vase, potem je boljše, da tega ne delate."

Pevka je napisala avtobiografijo z naslovom Aretha: From These Roots, ustanovila je svojo lastno glasbeno založniško hišo Aretha's Records, preizkusila se je tudi v filmu. V glasbenem filmu The Blues Brothers je igrala Mrs Murphy. Za njeno bogato glasbeno kariero sta jo glasbeni kolidž Berklee in univerza Yale nagradila s častnim doktoratom.