Okrogli rojstni dan praznuje Uma Thurman: Dopolnila je 50 let

Okrogli rojstni dan praznuje Uma Thurman: Dopolnila je 50 let (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: STA
29. 4. 2020

Ameriška igralka Uma Thurman je dopolnila 50 let. Zvezdnica, ki je v svoji karieri zaigrala v več kot 50 filmih, je med drugim blestela z vlogo Mie Wallace v kultnem Šundu Quentina Tarantina. Ta jo je zasedel tudi v vlogi maščevalne neveste v dveh delih Ubila bom Billa. Med najnovejšimi projekti je televizijska vloga v seriji Suspicion.

Uma Thurman se je rodila na današnji dan leta 1970 v Bostonu. Najprej se je uveljavila kot fotomodel, z manekenstvom se je začela ukvarjati že pri petnajstih letih. Pojavila se je v reviji Glamour, leta 1985 pa tudi na naslovnici revije Vogue.

Filmski preboj je doživela z vlogo Cecile de Volanges v filmu v režiji Stephena Frearsa Nevarna razmerja (1988), pozneje pa je igrala v glavnih vlogah filmov najrazličnejših žanrov, od romantičnih komedij in dram do znanstvene fantastike in akcijskih filmov.

Leta 2003 je med snemanjem filma Ubila bom Billa utrpela poškodbe vratu in kolena, kar je pozneje obžaloval tudi Tarantino. Pred dvema letoma je dejala, da bi bila kljub nesreči še pripravljena sodelovati z režiserjem.

Za svoje igranje je prejela več nagrad. Med drugim je bila nominirana za oskarja za stransko žensko vlogo v filmu Šund, za upodobitev Debby Miller v HBO-jevi miniseriji Hysterical Blindness (2002) je prejela zlati globus.

Igralka je bila poročena z Ethanom Hawkom. V zakonu sta se jima rodila otroka Maya in Levon. Leta 2004 sta se ločila. Od leta 2007 je v zvezi s francoskim finančnikom Arpadom Bussonom. Leta 2012 se jima je rodila hči Luna. Je tudi ena od igralk, ki je hollywoodskega mogotca Harveyja Weinsteina obtožila spolnega nadlegovanja.

Priporočamo