Oliver Dragojević: “Dokler se bom posvečal glasbi, bom živ”

Oliver Dragojević: “Dokler se bom posvečal glasbi, bom živ” (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
1. 12. 2017

Glasbenik, ki mu v regiji ni para, izjemni Oliver Dragojević, se je odločil, da kljub hudi bolezni svojih 70 let praznuje ob svojem občinstvu. Dalmatinec, ki bo 7. decembra praznoval sedem desetletij, bo teden za tem nastopil na odru splitske arene Spaladium v družbi Zagrebške filharmonije.

Petnajsti december je datum, ki so ga ljubitelji dalmatinske glasbe in nepozabnih melodij Korčulana v beležnico zapisali z zlatimi črkami. Oliver je sicer v luči svojega rojstnega dne že nastopil v zagrebški areni, tokrat pa bo 70-letnico proslavil še v rojstnem Splitu, kjer mu bodo družbo prvič delali Zagrebška filharmonija pod vodstvom Alana Bjelinskog in seveda njegovi ljubi Dupini. Najava koncerta je prišla povsem nepričakovano, potem ko je zaradi bolezni Dragojević moral odpovedati nastop na t. i. Hrvaški noči v Frankfurtu. "Prepričan sem, da se bo vrnil še močnejši. Vplival je na naše življenje in upam, da bo tako tudi naprej," je ob tej priložnosti na odru pred nemškim občinstvom svoje najgloblje upe izrazil Petar Grašo, ki je tako nastopil namesto Oliverja. In ni se motil. Kljub hudi bolezni se Oliver vrača na koncertne odre, s svojimi dragimi prijatelji, med katerimi bodo tudi Zlatan Stipišić Gibonni, Stjepan Hauser in Tedi Spalato.

"Ko sem bil star 20 let, so se mi sedemdeseta zdela nekaj nepredstavljivega. Veliko mi pomeni, da so se moji prijatelji odzvali na mojo željo, mislim, da bo to zelo lep koncert, zato ga že nestrpno pričakujem," je na tiskovni konferenci v luči splitskega spektakla povedal vidno spremenjeni Oliver, ki večino dni po bolezni preživi za štirimi stenami hiše. Kot je zaupal novinarjem, poje in igra na inštrumente že od zgodnjih jutranjih ur: "Zjutraj vstanem in primem v roke kitaro. Ni mi težko, to jemljem kot vrsto rekreacije. Tolažbo najdem v pesmih." Odkar so mu zdravniki postavili diagnozo rak na pljučih, se je umaknil izpred oči novinarjev, ki so tako lahko le slepo ugibali, kaj se dogaja. Po prvih nekaj kemoterapijah pa je vidno oslabljen nastopil na splitskem koncertu za pomoč ljudem, obolelim za rakom, kjer se je zahvalil oboževalcem za vso podporo, ki jo v teh trenutkih tudi najbolj potrebuje.

“Dokler se bom posvečal glasbi, bom živ”

"Mislim, da je z glasbo najbolje zdraviti bolezen. Glasba je moje življenje. Dokler se ji bom posvečal, toliko časa bom tudi živel," je priznal z rahlim nasmeškom na ustnicah eden od največjih glasbenikov naše regije, ki s svojo glasbo ruši meje in vrača spomine na prijetne poletne dni. Bolezen ga je izčrpala, kar je mogoče videti tudi na njegovem obrazu, ki pa ga je na dan novinarske konference krasil širok nasmeh. "Kot nekdo, ki se bori z rakom, se počutim odlično. Verjemite mi, le s pozitivnimi mislimi se mi bo uspelo pozdraviti se," je prepričan Oliver, ki mu ob strani stoji celotna družina. Čeprav so sprva mislili, da bodo glasbenika zaupali nemškim strokovnjakom, pa je Dalmatinčev zdravnik določil, da je najbolje, če ostane kar na Hrvaškem. "Nisem mogel na zdravljenje v Nemčijo, saj mi zdravnik ni dovolil. Rekel je, da bi to lahko slabo vplivalo na moje zdravje in da bi bilo najbolje, da se zdravim na Hrvaškem. Rekli so: Gospod Dragojević, višinske razlike in potovanje z letalom niso dobri za vaše zdravje," je odločitev strokovnjakov pojasnil Oliver, ki bo 7. decembra praznoval svoj 70. rojstni dan. Nekaj dni zatem pa bo v splitski areni stkal novo glasbeno pravljico, ki bo nežno pobožala duše vseh ljubiteljev njegove glasbe.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story48/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 48/2017

Story 48/2017, od 23. 11. 2017