Oliver Dragojević - legenda, ki bo vedno z nami

Oliver Dragojević - legenda, ki bo vedno z nami (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lady
8. 8. 2018

Za trenutek se je čas ustavil, pesmi so samo za hip obnemele, ko je 29. julija nehalo biti srce legendarnega pevca Oliverja Dragojevića.

Pevec je za seboj pustil užaloščeno družino, ženo Vesno, s katero je bil poročen 44 let, ter tri sinove, Dina (42) ter dvojčka Damirja in Davorja (39). Na njegovo večno željo ga bodo pokopali v Veli Luki na Korčuli, kjer je bil tudi doma. Pred samo letom dni je Oliver potrdil, da je zbolel za rakom na pljučih, a bil je vedno optimističen in upal, da bo bolezen premagal. Žal pa se to ni zgodilo. Zadnji mesec dni je bil Oliver v bolnišnici in družina je bila nenehno ob njem. Zdravniki so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, na srečo ni čutil nobenih bolečin, le mirno je zaspal. Oglasilo se je mnogo zvezdnikov, politikov, običajnih ljudi in tudi hrvaška predsednica Kolinda Kitarović, ki je dejala, da se vsa Hrvaška počuti, kot bi izgubila družinskega člana. "Bil je glasbeni čarodej in njegov glas se je dotaknil vseh. V njem so bila utelešena stoletja naših prednikov, ribičev, kapetanov ..." je zapisala predsednica.

Zakladnica uspešnic

Oliver je imel svoj prvi festivalski nastop leta 1967 v Splitu s pesmijo Picaferaj, ki pa ni prišla do finalnega večera. Za pevca je bilo to razočaranje, a je pesem pozneje postala eden od njegovih večjih hitov. Do leta 1972 je Oliver živel v Nemčiji, kjer je z mednarodnim bendom nastopal po vsej Evropi, bili so celo v Mehiki. Pozneje je povedal, da ga je življenje v tujini ubijalo, zato se je odločil vrniti v domovino. Tam je nadaljeval pevsko pot s skupino Batali. Leta 1973 je v Dubrovniku spoznal medicinsko sestro Vesno, ki je pozneje postala njegova soproga. Takrat je bil Oliver član Dubrovačkih trubadura. Leta 1974 pa je prvič zmagal na Splitskem festivalu s pesmijo Ča će mi Copacabana. Samo leto dni pozneje je občinstvo osvojil s šansonom Galeb i ja in prav ta pesem je bila prelomna za njegovo kariero, ki je šla le še navzgor.

Uresničil je sanje

Oliver Dragojević je izdal 23 studijskih albumov in številne kompilacijske albume. Prejel je ogromno nagrad, med njimi 30 porinov, in imel je koncerte v najslavnejših svetovnih dvoranah, londonskem Royal Albert Hall, Opera House v Sydneyju, v pariški Olympii ter newyorškem Carnegie Hallu. Gibonni je o njem povedal: "Oliver nikoli ni stavka začenjal z jaz. Slava mu ni nikdar stopila v glavo in prav zaradi te preprostosti so ga kolegi in publika oboževali. Oliver in Bijelo dugme imajo najboljšo pesmarico v regiji. Lahko bi imeli dva koncerta zapovrstjo, ne da bi ponovili eno samo pesem," je za hrvaški portal izjavil pevec. Bila sta velika prijatelja in Gibonni je za Oliverja napisal pesem Cesarica.

Ureja: Sandra Bratuša // Foto: Primož Predalič

Preberite tudi: Žena Oliverja Dragojevića v prvem intervjuju po smrti: "Zadnje tedne je samo spal, komaj kaj pojedel in malo govoril.