Oliverja Dragojeviča v Splitu nepregledna množica pospremila na zadnji sprehod po Rivi

Oliver Dragojević (foto: Fulvio Grissoni) Fulvio Grissoni
31. 7. 2018

V Splitu so se danes številni še zadnjič poslovili od legendarnega dalmatinskega glasbenika Oliverja Dragojevića, ki so ga pospremili na njegovem zadnjem sprehodu po Rivi, preden so njegovo krsto prepeljali na Korčulo, kjer bo jutri pogreb v družinskem krogu.

Poletno nedeljsko jutro je prekinila žalostna vest o smrti legendarnega hrvaškega glasbenika Oliverja Dragojevića. Splitski glasbeni velikan je že nekaj časa bil težko bitko z rakom, v nedeljo pa je v 71. letu starosti za vedno zaspal. 

V Splitu je bila Riva danes kar pretesna za vse tiste, ki so želeli Oliverja Dragojevića pospremiti na njegovem zadnjem sprehodu skozi Rivo do pomola, kjer so ga nato ob 19.50 uri prepeljali na Korčulo. Na njegovem zadnjem sprehodu po Rivi ga je ves čas spremljala glasba in njegovi številni glasbeni prijatelji, ki so komaj zadrževali solze, v prvi vrsti pa je ob krsti hodil tudi glasbenik Gibonni.

V Splitu že vse od nedelje potekajo številne žalne slovesnoti, že v nedeljo zvečer so se tako številni Splitčani zbrali v središču mesta, kjer so dolgo v noč prepevali njegove največje uspešnice in počastili spomin na njegovo izjemno kariero v kateri je nanizal vrsto koncertov tako doma kot po svetu, koncertiral je tudi v newyorškem Carnegie Hallu, londonskem Royal Albert Hallu, pariški Olympii, kakor tudi v Opera House v Sydneyju.

V HNK Split je že ob enajsti uri dopoldne potekala žalna komemoracija, na kateri so se od priljubljenega glasbenika poslovili številni znani obrazi, v prvi vrsti pa so sedeli žena Vesna in sinovi Dino, Damir in Davor. Na komemoraciji se je zbral hrvaški politični vrh na čelu s predsednico Kolindo Grabar Kitarović, predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem in predsednikom Saborja Gordanom Jandrokovićem. Manjkal pa ni niti splitski župan Andro Krstulović Opara.

V žalno knjigo so se vpisali številni znani obrazi, med drugim pa tudi: Tony Cetinski, Nikša Bratoš, Gibonni, Jakša Fiamengo, Severina in Igor Kojić, Stjepan Hauser, Doris Dragović, Vjekoslava in Tonči Huljić, Tereza Kesovija, Ivana Husar Mlinac in Marija Husar Rimac, Neno Belan, Marko Tolja, Marijana Batinić, Mate Bulić, Alen Nižetić, Goran Karan, Nina Badrić, Danijela Martinović, Petar Grašo, Giuliano.

Njegovi glasbeni kolegi so le s težavo zadrževali solze, enega najbolj ganljivim govor na žalni komemoraciji pa je imel zagotovo njegov velik prijatelj Gibonni, ki je v solzah dejal: "Za mene je bila ta vest kot, da je zagorel Marjan. Oliver je vedno rekel, da je on na svoji barki kapetan in služabnik. Vem, da je imel pri tem v mislih svojo barko Marko. A vemo, da je bilo tako tudi na vseh drugih področjih v njegovem življenju. Tako v njegovi glasbi, kakor tudi v družbi. Prvi, a zase vedno zadnji. Jaz bi svojemu kapetanu želel reči, da je vse tako kot mora biti in da je to morje tukaj samo zanj," je v solzah dejal Gibonni, ki je bil za Oliverja kot družinski član, na komemoraciji pa je sedel v prvi vrsti, ob njegovi številčni družini.

Priporočamo