Oliverjeve pesmi so pustile globok pečat

Oliverjeve pesmi so pustile globok pečat (foto: Fulvio Grissoni) Fulvio Grissoni
Vir: Nova
13. 8. 2018

Po letu boja z zahrbtno boleznijo se je poslovil hrvaški glasbeni maestro Oliver Dragojević, čigar pesmi so že zdavnaj presegle meje in pustile globok pečat v glasbenem svetu. Ta se je odražal tudi ob slovesu od kapitana, kakor so ga zaradi velike ljubezni do ribolova in morja klicali prijatelji, saj se je pogrebnega sprevoda v Splitu in pogreba v rodni Veli Luki udeležilo več deset tisoč ljudi.

Težko je z besedami opisati čustva, ki so ob slovesu od velikega glasbenika in človeka obarvale dalmatinski zrak. V sprevodu, ki ga je bilo mogoče spremljati tudi na malih zaslonih hrvaških televizij in se je vil vse od cerkve Svetega Frane, kjer je potekala tudi žalna maša, do pomola svetega Nikole, je Oliverja na zadnjo pot pospremila nepredstavljiva množica ljudi. Za krsto so hodili glasbenikovi najbližji, soproga Vesna se je opirala na svoje tri sinove Dina, Damirja in Davorja, ob leseni krsti pa so se izmenjavali žalujoči, številni glasbeniki in prijatelji pokojnega glasbenika: Tony Cetinski, Petar Grašo, Doris Dragovič, Goran Karan in številni drugi.

V spremstvu Oliverjevih pesmi so tako krsto vkrcali na katamaran Vida, ki je nato krenil proti Veli Luki na Korčuli. Tja jo je pospremilo tudi več sto čolnov, na katerih so ljudje prižigale bakle, v slovo 'morskemu volku', tudi na otoku pa je pozno zvečer krsto pričakala nepregledna množica ljudi. V sredo, prvi avgustovski dan, so Oliverja k večnemu počitku pospremili na mestnem pokopališči sv. Roka. Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bo pogreb v Veli Luki potekal v družinskem krogu, se je družina v zadnjem trenutku odločila drugače. Pogreb se je pričel z instrumentalno izvedbo Oliverjevih pesmi, član dueta 2Cellos Stjepan Hauser je zaigral balado 'Galeb i ja', obred pa je potekal v spremstvu klapskih pesmi in tamburaške glasbe, vodil ga je Oliverjev dobri prijatelj Stipica Grgat. "Vem, da ti ne bi bilo všeč, ker ti pojemo hvalospeve, saj nikoli nisi želel biti v centru pozornosti. Naj ti bo morje mirno. Adijo, kapetan," so besede, s katerimi se je od someščana poslovila županja Vele Luke Katarina Bikić.

Za slovo pa so mu člani navijaške skupine Torcida prižgali štiri bakle, prijatelji pa so krsto v grob pospremili z molitvami. Oliverjeva družina je po obredu prisostvovala maši zadušnici v cerkvi sv. Josipa, sedmina pa je potekala v lokalu Oliverjevega dobrega prijatelja. Tam ima sicer glasbenik tudi svoje častno mesto.

Besedilo: N.A. // Fotografije: Fulvio Grissoni, osebni arhiv