Pamela Anderson v zaporu obiskala Juliana Assangea

Pamela Anderson v zaporu obiskala Juliana Assangea (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
7. 5. 2019

Hollywoodska zvezdnica Pamela Anderson je danes v zaporu v Londonu obiskala ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. Po njeni oceni si ni zaslužil, da je priprt v strogo varovanem zaporu, saj ni nikoli zagrešil nasilnega dejanja. "Nedolžen je," je 51-letna igralka dejala novinarjem pred zaporom na vzhodu Londona.

Assangea je sodišče prejšnji teden obsodilo na 50 tednov zapora zaradi kršitve določila pogojnega izpusta. Leta 2012 so ga po aretaciji zaradi obtožb posilstva na Švedskem izpustili na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo. Tam je ostal sedem let, 11. aprila letos pa ga je Ekvador predal britanskim oblastem.

ZDA, ki Assangea obtožujejo izdaje zaradi objave zaupnih ameriških diplomatskih depeš leta 2010, so podale zahtevo za njegovo izročitev takoj po aretaciji. Odločitve o izročitvi še niso sprejeli. Trenutno ga zadržujejo v strogo varovanem britanskem zaporu Belmarsh.

Ameriška igralka se je spoprijateljila z ustanoviteljem Wikileaksa med obiski na ekvadorskem veleposlaništvu. "To bo dolg boj in potrebuje našo podporo. Potrebuje vso podporo, ki jo lahko dobi," je danes po obisku v zaporu dejala Andersonova.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jo je "šokiralo, ko je videla svojega prijatelja, intelektualca, novinarja" sedeti v strogo varovanem zaporu. Čeprav je po njeni oceni izgubil nekaj kilogramov, je zagotovila, da ga izkušnja ni zlomila. "Je neverjetno odporna oseba," je dejala. "Ve, da ni naredil nič narobe," je sklenila.

Priporočamo