Patric Swayze izgublja bitko z rakom

Vir: Story
10. 2. 2009

Baby sodi k njemu, Sam k lončarskemu kolovratu, za Patricka Swayzeja pa - kljub črnim napovedim na področju njegovega zdravja - upamo, da bo še dolgo sodil med največje hollywoodske ljubljence ženskih src.

“Moja Baby sodi k meni!” Ko je bil leta 1987 izgovorjen ta stavek, so bila kina po vsem svetu polna navdušenih obiskovalcev. Gre za sceno, v kateri Johnny Castle, ki ga igra Patrick Swayze, odločno stopi k mizi družine Houseman in Baby, ki jo igra Jennifer Gray, popelje s seboj na oder, da bi z njo odplesal zadnji, osupljiv ples sezone. Potem pa sledi tisto, kar še danes na milijone žensk pripravi do tega, da si v videotekah sposojajo legendarni film Umazani ples.

Mnogo navdušenih obiskovalcev kinodvoran in tudi nekateri njegovi prijatelji ter soigralci takrat sploh niso vedeli, da je Patrick Wayne Swayze, ki se je rodil 18. avgusta 1952 v Houstonu v ameriški zvezdni državi Teksas, profesionalni plesalec. Pod vplivom poklica svoje mame Patricie ‘Patsy’ Yvonne Helen, ki je bila v Hollywoodu znana koreografinja, plesna inštruktorica in plesalka, je prišel že zelo zgodaj v stik s plesom in kmalu pokazal izreden talent.

Že pri rosnih petih letih je obiskoval baletno šolo Houston Jazz Ballett Company, katere lastnica je bila prav njegova mama. Po končani srednji šoli Waltrip High School se je vpisal v San Jacinto College, kjer je dve leti študiral šport, potem pa kot član ekipe drsalcev na ledu, ki so prirejali Disneyjeve revije, vstopil v svet šovbiznisa.

Naposled se je preselil v New York, kjer se je posvetil izključno plesu in uspešno končal dolgotrajne treninge v baletnih šolah Harkness Ballet Company in Joffrey Ballet School. Hud udarec usode ga je doletel leta 1977, ko se je po hudi poškodbi kolena, ki je bila posledica igranja ameriškega nogometa, le za las izognil amputaciji noge, svojo kariero profesionalnega plesalca pa je bil prisiljen obesiti na klin.

V življenju ambicioznega športnika je sledil angažma v prestižni plesni šoli Eliot Feld Ballet Company, ki jo je ustanovil sloviti baletni koreograf Eliot Feld, na Broadway pa se je prebil z glavno vlogo v muzikalu Briljantina, ki je postal železni repertoar. Z vlogo člana tolpe v seriji Renegades, ki se ni obdržala dolgo, in kmalu zatem, leta 1985, še z vlogo Orryja Maina v seriji Sever in jug, ki je požela velikanski uspeh predvsem v južnih državah ZDA, si je pridobil televizijsko popularnost in simpatije tistih, ki so oboževali pretepače z romantično dušo.

V filmih, kot sta Odpadniki režiserja Francisa Forda Coppole in Rdeča zora, ki ga je režiral John Milius, pa si je nabral prve kinematografske izkušnje. Njegov prvi hit pa je bil nedvomno film Umazani ples, v katerem je odlično odigral z boki migajočega učitelja plesa Johnnyja Castla in si s tem zagotovil prve pomembne hollywoodske pogodbe.

Ob tem velja poudariti, da ni navdušil le ljubiteljev filma, ampak je s singlom iz tega filma, z naslovom She’s Like The Wind, osvajal tudi vrhove svetovnih glasbenih lestvic. Leta 1990 je kot lončar Sam z Demi Moore blestel v že kar rahlo osladnem ljubezenskem filmu Duh, leto dni pozneje je s Keanujem Reevesom odšel deskat v filmu Smrtonosni val, leta 1995 pa si je z vlogo transvestita z imenom Vida Boheme v komediji Hvala za vse! Prislužil celo nominacijo za zlati globus.

Njegove sposobnosti so pač raznovrstne. No, kljub temu pa so se junija 2000 trije gradbeni delavci močno čudili, ko je iz cessne, ki je zasilno pristala na avtocesti v Arizoni, stopil hollywoodski zvezdnik. Izkušeni pilot Patrick, ki mu je letalstvo predstavljalo zelo ljub konjiček, je imel težave z izravnavanjem pritiska v letalu in je moral zasilno pristati.

V policijskem poročilu pa je bilo med drugim zapisano, da so očividci trdili, da je bil zvezdnik očitno pod vplivom opojnih substanc in da jih je prosil, da mu pomagajo odstraniti dokaze za to, vključno z odprto steklenico vina in s 30 pločevinkami piva.

Od takrat ima igralec najraje trdna tla pod nogami. S soprogo Liso Niemi, ki je prav tako plesalka in jo je spoznal leta 1970, ko je bila stara komaj 15 let in je obiskovala plesni tečaj njegove mame, si deli najljubši konjiček - konje.

Na njunem ranču Rancho Bizarro zakonca, ki sta se poročila 12. junija 1975, ljubeče skrbita za svoje konje in z velikim veseljem jahata, kadar jima nabito poln delovni urnik to le dopušča. Na takšnih izletih s konji lahko Patrick črpa svežo energijo, ki jo nujno potrebuje, saj je hudo bolan. Vse skupaj se je začelo povsem nedolžno: “Lanskega decembra sem imel neznatne, a nenehne prebavne motnje. Temu so se pridružili še težave z želodcem in nekakšno ščipanje v črevesju.”

Obiskal je zdravnika, ki je poskrbel za biopsijo. Ta je pokazala grozovit rezultat - rak na trebušni slinavki. Že takrat bi moral ostati na univerzitetni kliniki, a tega ni hotel: “Hotel sem delati naprej, zdravnike pa mi je uspelo prepričati, da so me obravnavali drugače kot sicer, torej ne po ustaljenem postopku.”

Zdravniška ekipa univerze Stanford, ki upanja v možnost ozdravitve ni imela več in mu je celo napovedala le še slabih pet tednov življenja, se je odločila za zelo redko, radikalno metodo zdravljenja s kemoterapijo: “To je bila običajna kemoterapija, dopolnjena z eksperimentalnim zdravilom vatalanib. Na tak način lahko obravnavajo zelo majhen odstotek bolnikov in le redki med njimi prenesejo takšno zdravljenje ter peklenske bolečine.”

Posebna terapija se je v njegovem primeru izkazala za dobro in učinkovito, zato njegova prihodnost ni bila več videti tako zelo črna. “Vzhičeni smo in hvaležni za to, da zdravljenje dobro napreduje. Poleg tega se ne moremo znebiti vtisa, da so vse molitve in lepe misli, namenjene Patricku, pomagale, da se njegovo telo dobro odziva na terapijo,” je takrat izjavila njegova presrečna soproga Lisa Niemi.

Njegov zdravnik, dr. George Fisher, pa je dodal, da bodo zdravljenje zaradi izvrstnih rezultatov nadaljevali na isti način. Zanimivo pa je, da - čeprav so ga zdravniki opozorili, da neha kaditi, saj je tretjina primerov raka na trebušni slinavki povezana s kajenjem - Patrick ni opustil nevarne razvade. Zmanjšal je le število pokajenih cigaret. Kljub kajenju pa je bilo zdravljenje uspešno in mu je celo omogočilo, da se je vrnil k normalnim vsakdanjim aktivnostim.

“Z Liso sva bila pred kratkim na najinem ranču v Novi Mehiki, kjer sva uživala v prihodu poletja. Obiskala sva tudi prijatelja v Renu, kjer smo proslavili Lisin rojstni dan. Medtem še naprej obiskujem terapije in krasno je, da se še vedno pozitivno odzivam nanje,” je poleti navdušeno pripovedoval zvezdnik, ki je kljub hudi bolezni postal pravi deloholik in s polno vnemo nadaljeval snemanje serije The Beast.

“Patrick dela z neverjetno vnemo, ni mu težko priti na snemanje ob katerikoli uri. Ko ga potrebujemo, ga pokličemo, in se takoj pojavi. Je pravi zgled in navdih za marsikoga,” je povedal producent omenjene serije. Avgusta je kar na prizorišču snemanja te serije v Čikagu proslavil svoj 56. rojstni dan. Poleg soproge Lise so mu čestitali še kolegi in številni oboževalci. Njegovi oboževalci so oblekli črne majice z njegovo sliko in z belimi črkami napisali ‘Nori smo na Swayzeja’. Podarili so mu celo torto in mu odpeli Happy Birthday. Vse skupaj je bilo še toliko bolj veselo zaradi dejstva, da - če bi se napovedi zdravnikov uresničile - sploh ne bi dočakal 56. rojstnega dne.

Toda tudi strokovnjaki se včasih na srečo zmotijo in po močni kemoterapiji zdravniki pri hollywoodskem zvezdniku niso več našli rakavih celic. Zgodilo se je torej nekaj neverjetnega in Patrick je vse skupaj kratko in jedrnato komentiral takole: “Jaz sem pravi čudež!”

Tik pred koncem snemanja televizijske serije The Beast, v katerem igra FBIjevega agenta Barkerja, je izjavil: “Delam tako trdo, kot že dolgo ne. Dvanajst ur na dan.” Zdravniki, ki občudujejo njegovo vztrajnost, pa so njegovim besedam pritrjevali: “Na gospoda Swayzeja je možnost nadaljevanja snemanja delovala kot dodatna terapija.”

In več kot očitno je bilo, da je užival prav v vsaki sekundi snemanja. Spet je videti dobro, malo se je tudi zredil. “S posebnim mlečnim napitkom, ki zagotavlja mišično maso, sem pridobil 9 kilogramov,” je pojasnil in si ob tem na svoj mladostni obraz nadel nasmešek.

Nasmešek na njegovem obrazu pa takoj izgine vsakič, ko se spomni grozne bolezni in zdravljenja: “Kemoterapija je pekel na Zemlji. To je težka tekma proti smrti. Najteže je bilo razmišljati pozitivno. Predvsem zato, ker ti vse statistike govorijo, da si mrtev človek.”

V najtežjih trenutkih je preprosto potlačil vse, kar je vedel o raku na trebušni slinavki in njegovih uničujočih posledicah. “Toda brez Lise mi ne bi nikoli uspelo,” se je v trenutkih, ko je kazalo, da bo vse v redu, spomnil na svojo ljubečo so progo, s katero je poročen že 33 let in s katero bi rad praznoval zlato obletnico poroke. Najmanj zlato!

Ves svet se je veselil, ko je zvezdnik govoril o čudežu in bil prepričan, da bo zahrbtno bolezen lahko premagal: “Ob zadnji preiskavi zdravniki niso odkrili nobenih rakavih celic. Rak je preprosto izginil!” No, prav pred kratkim pa se je zgodba o uspehu na žalost spet obrnila na glavo in možje v belem so mu znova sporočili slabo novico.

“Pred kratkim so mu zdravniki razložili, da se je rak razširil na jetra in da to pomeni, da se je začelo ‘odštevanje do konca’. Patrick je sumil, da nekaj ni v redu, saj je bil zadnje čase bolj slaboten kot sicer. Sem ter tja je bil tako slaboten, da ni mogel niti hoditi, saj se je vsakič skoraj onesvestil. Včasih ostane brez zraka in se mora usesti, da bi prišel k sebi,” je povedal neimenovan vir.

Zvezdnik je svoji soprogi Lisi in bratu Donu, ki je prav tako igralec, najprej povedal, da ne bo več dolgo živel. “Lisa je poklicala Donnyja v Los Angeles in mu rekla, da mora priti v Čikago, kjer je Patrick snemal serijo The Beast. Ves čas je jokala in na smrt preplašila Donnyja. Ta je mislil, da je njegov brat že na smrtni postelji, saj mu je v solzah govorila, da se mora Patrick posloviti od njega,” je še dodal isti vir.

Toda … Če se je prvič zgodil čudež, zakaj se ne bi še drugič? V upanju na najboljše ni mogoče prezreti niti dejstva, da si Patrick ne dovoli, da bi mu bolezen vzela veselje do življenja, ravno tako kot si Johnny ni dovolil prepovedati, da bi odplesal zadnji ples sezone: “Žal mi je, če vas motim, ljudje, a vedno plešem zadnji ples sezone. Letos mi je to nekdo prepovedal. Toda jaz si ne pustim ničesar prepovedati. Plesal bom, in sicer z neko čudovito partnerico.”


Napisal Tim Jeras
Fotografije Red Dot in Rex Features

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story