Patrick Dempsey: Lepotec predan družini

Vir: Story
9. 4. 2009

Patrick Dempsey je povsem naraven fant, izučen žongler in moderen kavboj. Odkar je dobil vlogo v priljubljeni zdravniški seriji Talenti v belem, pa je lepotec, za katerim vzdihujejo ženske po vsem svetu, tudi zvezdnik svetovnega formata.

Mali Patrick Galen Dempsey, ki je luč sveta ugledal 13. januarja 1966, je najmlajši izmed treh otrok, ki so se rodili Amandi in Williamu Dempseyju, zavarovalniškemu agentu. Rodil se je v mestecu Lewiston v ameriški zvezni državi Maine, odraščal pa na deželi v Turnerju, prav tako v Mainu. V svoji sobi je pogosto sanjaril o širnem svetu, še posebej o cirkuški areni. Že pri 12 letih so mu zdravniki diagnosticirali disleksijo, ki pa ga ni ovirala pri njegovih visokoletečih načrtih.

Nasprotno, letos je televizijski voditeljici Barbari Walters celo povedal, da je prav zahvaljujoč disleksiji postal tisto, kar danes je: “Dala mi je zagon, da moram nadaljevati delo. Zaradi te bolezni nisem nikoli obupal.” Obiskoval je srednjo šolo St. Dominic Regional High School, na kateri je njegova mama delala kot tajnica, a je šolo obesil na klin že pred maturo. Hotel je biti v središču pozornosti kot klovn, okrog njega pa naj bi letele pisane žoge. Ko je dopolnil 15 let, je začel sanje spreminjati v resničnost. Naučil se je žonglirati, osvojil je veščine vožnje z monokolesom in si priboril tretje mesto na nacionalnem tekmovanju žonglerjev.

S klovnovsko šolo sicer ni bilo nič, je pa zato pravi cirkus zamenjal s hollywoodskim cirkusom in leta 2005 dobil vlogo dr. Dereka Shepherda v seriji Talenti v belem. V trenutku je postal najlepši zdravnik v zgodovini zdravniških serij. Takoj po Georgeu Clooneyju seveda.

“Ko sem zapustil Maine, sem si vedno želel, da bi postal igralec, ki bi veliko delal. Nikoli nisem pretirano razmišljal o tem, da bi postal zvezdnik. Hotel sem le delati in shajati iz meseca v mesec,” pravi Patrick.

Njegova skromna želja se je prelevila v zgodbo o uspehu. Potencial za osvajanje ženskih src je imel lepotec že od nekdaj, a nikoli prej ni vzbujal pozornosti, zato ni bil opazen. Ker je imel pretežno stranske vloge, čeden in mlad moški v ozadju praktično nikomur ni padel v oči. Dobre stvari pač potrebujejo čas. Patrick je svoj preboj pripravljal tiho in na skrivaj. V družbi priznane igralke Reese Witherspoon, ko je leta 2002 v romantični komediji Melanie se poroči igral njenega zaročenca, je končno odigral nekoliko pomembnejšo vlogo in opozoril nase. Toda kljub temu je bil igralec s televizijo močneje povezan kot s filmskim svetom.

Leta 2004 so mu ponudili glavno vlogo v seriji Zdravnikova vest, ki jo je nato dobil Hugh Laurie, Patrick pa je namesto tega dobil verjetno bolj prijetno delo - postal je ‘dr. McDreamy’ v zdravniški seriji Talenti v belem in ženske so ga začele obletavati. Toda ‘McDreamy’ ni vedno imel zanesljivega občutka za uspešne zveze. Včasih je ‘padal’ predvsem na samovoljne dame.

Že pri 21 letih se je prvič poročil. Njegov zakon s 27 let starejšo Rochelle ‘Rocky’ Parker, igralko, učiteljico igralstva in mamo njegovega najboljšega prijatelja, s katero je nastopil v filmu In the Mood, je razpadel leta 1994. “Najbrž sem potreboval mamo,” se danes na ta račun šali zvezdnik. Pozneje je priznal, da jo je prevaral z drugo, pa tudi ona njemu ni bila ravno zvesta.

Ko se je leta 1994 odpravil v frizerski salon, niti slučajno ni slutil, da bo prav tam srečal žensko svojega življenja. Frizerka Jillian Fin je svoje delo očitno opravila tako dobro, da Patrick salonani hotel zapustiti brez nje. Zdaj je trdno odločen, da pri Jillian, s katero sta si večno zvestobo prisegla 31. julija 1999, ne bo ponovil napake, ki jo je storil v prvem zakonu, da torej ne bo skakal čez plot.

Iz šarmantnega navihanca, ki je znal z ženskami ravno tako dobro žonglirati kot z žogicami, se je razvil odgovoren moški in soprog. Rojstvo njegove hčerkice Tallulah Fyfe leta 2002 je prav gotovo bistveno pripomoglo k temu. “Ko mi je moja hčerka nekega dne rekla, da sem videti res zelo dobro, je bil to najlepši kompliment, ki sem ga kdajkoli dobil,” pravi. 1. februarja 2007 je njegova družina postala bogatejša še za dvojčka, ki sta jima ponosna starša nadela imeni Darby Galen in Sullivan Patrick svoji drugi imeni sta ‘podedovala’ po drugem imenu njunega slavnega očeta.

O njegovih očetovskih sposobnostih lahko veliko pove tudi Ellen Pompeo, njegova soigralka iz serije Talenti v belem, ki ga nima le za blazno lepega moškega, ampak predvsem za dobrega očeta: “V določenih pogledih je res staromoden. Ima občutek, kako se obnašati kot kavalir in kako paziti na svojo družino. In prav to je tisto, zaradi česar je dober oče. To je občudovanja vredna lastnost.”

Čeprav je tako zelo dober oče, kar je seveda pohvalno, pa je v ospredju zanimanja pripadnic nežnejšega spola vendarle njegova lepota. Te pa niso opazile le ženske, ampak tudi modni in kozmetični ustvarjalci. Ob koncu lanskega leta je postal zaščitni obraz Versacejeve linije moških oblek. “On se odlično počuti v lastni koži, kar je zelo privlačno,” je povedala Donatella Versace, svetovno znani fotograf Mario Testino pa je posnel fotografije za kolekcijo pomlad/poletje 2008.

Letos je Patrick podpisal še dolgoročno pogodbo z znanim newyorškim kozmetičnim podjetjem Avon in tako postal njihov zaščitni obraz. Na razpolago ni dal le svojega obraza, ampak je novembra v sodelovanju s tem podjetjem na trg poslal tudi svoj parfum za moške. Seveda sta se ob podpisu pogodbe veselili obe strani. “Navdušeni smo nad sodelovanjem s Patrickom Dempseyjem. To je najverjetneje najmočnejše sodelovanje v zgodovini našega podjetja,” so povedali odgovorni v Avonu.

Zvezdnik pa po drugi strani na to združitev gleda kot na razburljivo priložnost in Avon opisuje kot globalno znamko, ki jo že od nekdaj spoštuje s srcem in dušo. Njegovega sodelovanja s tem podjetjem se je razveselila tudi njegova žena Jillian, ki se ukvarja s frizerstvom, z ličenjem in s stajlingom, od leta 2006 pa kot strokovnjakinja na tem področju prav tako sodeluje z Avonom.

Za Patricka je igralstvo zgolj afera, njegova prava in največja ljubezen je družinsko življenje. Da bi svojim otrokom zagotovila stabilno okolje, se slavni oče in njegova žena redno držita nasveta nekega zakonskega svetovalca. “Redno nadzorujeva najino razmerje in rečeva: ‘Hej, to in to morava pa popraviti.’ Najino razmerje je že od samega začetka zelo dobro, a vedno lahko pride kaj vmes in potem moraš delati na tem. Ko si oče, samega sebe dobro opazuješ. Opazuješ tudi zakon in se sprašuješ, kako bi ga lahko še izboljšal,” pojasnjuje zvezdnik skrivnost svojega uspešnega zakona.

Danes bi se Patrick rad vrnil k svojim koreninam. Prvi korak k temu je že storil - nosi nezapleteno podeželsko kodrasto pričesko. Toda kavboj brez farme seveda ni pravi kavboj. Velika kmetija v njegovem rojstnem mestu, ki je v neposredni bližini zemljišča njegove mame, je mesto, kamor se zateče z družino, kadar si zaželi miru. Vloga v sila uspešni seriji Talenti v belem mu je pač omogočila, da si je lahko privoščil veliko farmo, o kateri je sanjaril.

Priljubljena serija, za katero si je prislužil dve nominaciji za zlati globus v kategoriji najboljšega glavnega igralca v televizijski dramski seriji, mu ni prinesla le slave in časti, ampak seveda tudi ogromno denarja. Z velikim premoženjem pa je lahko uresničil svoje sanje in želje. “Odraščal sem na deželi. Kupil sem hišo, o kateri sem vedno sanjaril kot otrok. Ko sem to storil, se je moja notranjost popolnoma spremenila. Dobil sem ključe, se sprehodil po praznih sobah in si mislil: ‘Če se bo vse v mojem življenju sesulo, imam mesto, kjer lahko živim.’”

Dušni mir gospoda Dempseya pa leži dobesedno na hrbtu konja. Najbolj se namreč sprosti in uživa, kadar jaha. Sicer pa je ostal precej naraven moški, slava ga ni kaj dosti spremenila. Z videzom se - v nasprotju z njegovimi hollywoodskimi kolegi - ne obremenjuje pa tudi staranja se ne boji. Nasprotno, pravi, da se ga veseli. Za 40. rojstni dan mu je žena podarila mercedesa in Patrick se rad pošali na ta račun: “To je moj avto za krizo srednjih let, le da pri meni ni nobene krize.”

Tudi ko se na glavi pojavi prvi sivi las, je pri večini moških to znak za alarm, kar pa zanj ne velja. To težavo sicer pozna, a za zdaj še ni podlegel paniki: “Moji lasje so ena sama nočna mora. Sivi lasje se prebijajo v ospredje. Toda potrudil se bom, da se bom staral z dostojanstvom in da ne bom postal nevrotičen.”

Govorice, da očetovstvo poskrbi, da moški ostanejo mladi, so se v njegovem primeru izkazale za resnične. Od drugih hollywoodskih zvezdnikov pa se razlikuje tudi po tem, koliko denarja zapravi. Namesto da bi si, kot je v svetu blišča v navadi, omislil vozni park ali kinodvorano v hiši, je ostal preprost in z nogami trdno na tleh. Na prvem mestu je družina: “Zdaj služenje denarja zame pomeni shranjevanje denarja za otroke.”

Sicer pa dobrih del ne opravlja le v družinskem krogu in v vlogi zdravnika v seriji, s katero se je proslavil, ampak tudi v resničnem življenju. V rojstnem mestu Lewiston je odprl ustanovo Center for Cancer Hope & Healing, v kateri nudijo informacije in podporo obolelim za rakom ter njihovim svojcem. Eden izmed razlogov za to odločitev je tudi ta, da je njegova mama Amanda pred desetimi leti bila bitko z rakom na jajčnikih in na srečo zmagala. “Za družino je takšna diagnoza uničujoča. Veliko spletnih strani, ki sem si jih ogledal, mi preprosto ni nudilo želenih informacij,” je o svojih izkušnjah, ko je za rakom zbolela mama, spregovoril zvezdnik.Napisal Tim Jeras
Fotografije Red Dot in Rex Features, Disney enterprises INC.

Nova Story že v prodaji

Story