Patrick Stewart ima le pet let mlajšega tasta

Patrick Stewart ima le pet let mlajšega tasta (foto: Profimedia, Gettyimages) Profimedia, Gettyimages
Vir: Story
16. 3. 2017

Patrick Stewart je najbolj znan po dveh kultnih vlogah, kapitana Jeana-Luca Picarda v seriji Zvezdne steze: Naslednja generacija in Charlesa Francisa Xavierja oziroma Profesorja X v filmih Možje X, zlahka pa se prelevi tudi v kateregakoli drugega junaka. Zvezdnik aktualnega filma Logan zato blesti tako v kinematografskih uspešnicah kot tudi na gledaliških odrih in v televizijskih filmih ter serijah.

Sir Patrick Stewart, ki se je rodil 13. julija 1940 v mestecu Mirfield v angleški grofiji Yorkshire, danes sicer izžareva neko lahkotnost, otroštvo, ki ga je preživel v mestecu Jarrow, pa še zdaleč ni bilo lahkotno in brezskrbno.

Z bratoma, 15 let starejšim Geoffreyjem in pet let starejšim Trevorjem, je namreč odraščal v revni družini. Njegova mama Gladys Barrowclough je bila tkalka, ki je delala v tekstilni industriji, oče Alfred Stewart pa je bil zaposlen v britanski vojski. Revščina pa žal ni bila njegova največja težava, še bolj je trpel zaradi nasilja v družini.

Očeta, ki se je bojeval v drugi svetovni vojni, je namreč mučila posttravmatska stresna motnja, ki se je v njegovem primeru odražala tako, da je redno pretepal družinske člane. Slabe izkušnje iz otroštva so imele pozneje močan vpliv na politična in ideološka prepričanja junaka naše zgodbe, ki je danes zelo aktiven na področju preprečevanja nasilja v družini, hkrati pa podpira organizacijo Combat Stress, ki se zavzema za psihični blagor vojnih veteranov, zaznamovanih s posttravmatsko stresno motnjo.

Morda se sliši kruto, a na neki način je Patrick prav zaradi nasilja v družini postal igralec. Kot deček je pred milo rečeno neprijetnimi dogodki, ki so se dogajali pod domačo streho, namreč bežal v svet igralstva, v katerem je videl varen kraj, daleč stran od očetovega nasilja. Za to, da si je ustvaril igralsko kariero, pa se lahko - kot pravi - zahvali tudi Cecilu Dormandu, učitelju angleščine na osnovni šoli Crowless Church of England Junior and Infants School: "V roke mi je porinil kopijo Shakespeara in mi rekel: Zdaj pa vstani in igraj."

V obdobju, ko je v rojstnem kraju drgnil klopi srednje šole Secondary Modern School, je obiskoval igralski tečaj, na katerem je spoznal rojaka in stanovskega kolega Briana Blesseda, ki je še danes njegov dobri prijatelj. Ko je bil star 15 let, je zapustil šolo in se začel intenzivneje posvečati nastopom v tamkajšnjem gledališču, ki pa mu seveda niso prinesli dovolj denarja za preživetje.

Moral si je najti dodatno zaposlitev. In tako je začel delati kot novinar časnika Mirfield & District Reporter, za katerega je med drugim pisal osmrtnice. Že po letu dni mu je njegov delodajalec postavil pogoj - zahteval je, da se odloči med igralstvom in novinarstvom. To je menda storil zato, ker naj bi Patrick, ki je zaradi avtoimunske bolezni, imenovane alopecia areata, že pri 18 letih ostal brez las, med delovnim časom hodil na vaje v gledališče, pozneje pa si je zgodbe, o katerih je poročal, preprosto izmislil. Nadobudni mladenič, ki je nekaj časa treniral boks, se je odločil za igralstvo, ki se mu je zasidralo tako globoko v srce, da se je bil zaradi njega pripravljen odpovedati zaposlitvi v novinarskih vodah.

Že kmalu se je izkazalo, da se je Patrick, ki je obiskoval slovito angleško dramsko šolo Bristol Old Vic Theatre School, odločil pravilno. Na gledaliških deskah je namreč zablestel in leta 1966 postal član največjega britanskega gledališča Royal Shakespeare Company.

Ko je na odru dosegel tako rekoč vse, kar se da doseči, se je v njem prebudila želja, da bi zaplaval še v filmske in televizijske vode. Začetni koraki na poti do uresničitve te želje pa so bili resnici na ljubo precej mučni in počasni. Dolgo so mu namreč namenjali le stranske vloge, zato je svoj prvi veliki televizijski uspeh požel šele pri 46 letih. Takrat so mu namreč zaupali vlogo kapitana Jeana-Luca Picarda v kultni znanstvenofantastični seriji Zvezdne steze: Naslednja generacija, ki so jo predvajali med letoma 1987 in 1994. Na začetku so imeli ustvarjalci serije vroče diskusije o tem, ali bi se moral Patrick naučiti govoriti z ameriškim naglasom ali ne, na koncu pa so se odločili, da lahko govori z britanskim. In prav britanski naglas ter bogate gledališke izkušnje so mu pomagali, da je glavnemu junaku priljubljene serije vdahnil neko globino, kar je naletelo na pozitiven odziv oboževalcev.

Patrick pa je zlahka premostil tudi na videz velikanski prepad med shakespearovsko preteklostjo in vlogo v futuristični seriji. Kapitan Picard je pogosto celo citiral posamezne izseke iz Shakespearovih del, ki jih je uporabljal kot pojasnilo za način, na katerega se je loteval težav in izzivov. Večina oboževalcev serije se zato strinja, da njegovega lika prav nihče ne bi mogel odigrati bolje.

Po vsem tem ni čudno, da smo ga med letoma 1994 in 2002 v tej vlogi videli še v štirih kinematografskih filmih, Zvezdne steze: Generacije, Zvezdne steze: Prvo srečanje, Zvezdne steze: Upor in Zvezdne steze: Nemesis. Čeprav Stewart trdi, da ne izključuje možnosti, da bo še kdaj smuknil v kožo kapitana Picarda, se vendarle zdi, da je leta 2002 dokončno zaprl poglavje, imenovano Zvezdne steze. Že dve leti pred tem pa so se mu odprla neka nova vrata in dobil je še eno kultno vlogo. V filmih Možje X, ki temeljijo na slovitih istoimenskih Marvelovih stripih, namreč upodablja Charlesa Francisa Xavierja, znanega tudi kot Profesor X. Vlogo, ki mu je prinesla ogromno oboževalcev, je do zdaj odigral v šestih filmih, Možje X, Možje X 2, Možje X: Zadnji spopad, Možje X na začetku: Wolverine, Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti in Logan, ki si ga lahko ogledate v kinu. Čeprav si je Patrick, znan tudi po 'posojanju' glasu, ki ga med drugim lahko slišimo v priljubljenih serijah American Dad! In Družinski človek, torej ustvaril zavidanja vredno kinematografsko kariero, še vedno nastopa tudi na gledaliških odrih, na katerih prav tako žanje velike uspehe.

Poleg tega je v letih 2015 in 2016 blestel na malih ekranih, in sicer v seriji Blunt Talk, v kateri je upodabljal britanskega voditelja poročil Walterja Blunta, ki se v želji, da bi si ustvaril uspešno kariero, preseli v Los Angeles. Čeprav Patricka filmski oboževalci povezujejo predvsem z vlogama kapitana Jeana-Luca Picarda in Charlesa Francisa Xavierja oziroma Profesorja X, vedno znova zlahka smukne tudi v druge vloge, ki jih odigra z veliko mero verodostojnosti. In ravno to je prava igralska nadarjenost!

Zdaj pa je čas, da se posvetimo še njegovemu zasebnemu življenju, ki ni nič manj zanimivo od poslovnega. Do oltarja se je prvič sprehodil že pri 26 letih, ko je usodni 'da' dahnil Sheili Falconer. V zakonu, ki je trajal kar 24 let, se je razveselil dveh otrok, Sophie in Daniela, ki je danes igralec in je s slavnim očetom leta 1992 zaigral v seriji Zvezdne steze: Naslednja generacija, natančneje v epizodi The Inner Light, eno leto pozneje pa še v televizijskem filmu Vlak smrti.

Leta 1990 mu je zakon razpadel, sedem let pozneje pa se je zaročil s 14 let mlajšo Wendy Neuss, eno od producentk serije Zvezdne steze: Naslednja generacija. Poročila sta se 25. avgusta 2000, ločila pa tri leta pozneje. Že štiri mesece pred ločitvijo od Wendy pa se je Patrick zaljubil v kar 39 let mlajšo rojakinjo in stanovsko kolegico Liso Dillon, soigralko iz gledališke predstave The Master Builder, s katero so ga v romantičnem smislu povezovali do leta 2007.

Leto dni pozneje mu je pot prekrižala 38 let mlajša ameriška glasbenica Sunny Ozell, ki jo je spoznal, ko je v Brooklyn Academy of Music nastopal v predstavi Macbeth. Marca 2013 smo izvedeli, da sta se zaljubljenca, ki živita v newyorški četrti Brooklyn, zaročila, septembra istega leta pa sta si obljubila večno zvestobo. Približno pol leta po poroki pa so ga pomotoma razglasili za geja! Na spletni strani uglednega britanskega dnevnika The Guardian so v članku o kanadski igralki Ellen Page, ki je takrat javno razkrila, da je homoseksualka, napisali: "Nekateri homoseksualci, kot je na primer sir Patrick Stewart, so mnenja, da je Pagejino razkritje vredno poročanja." Kako je lahko avtorica članka Jane Czyzselska naredila takšno napako, sicer ni jasno, najpomembnejše pa je, da se je prizadeti na vse skupaj odzval z veliko mero humorja. "Imam pet ali celo sedem heteroseksualnih prijateljev in skupaj pijemo pivo ter pojemo veliko piščančjih krilc," je napisal na Twitterju in se pošalil tudi na račun prijateljevanja s sirom Ianom McKellenom, slovitim angleškim igralcem, ki je celo sklenil njegovo zadnjo zakonsko zvezdo in ki ne skriva svoje homoseksualnosti: "Če 'visiš' z LGBT-ljudmi, se ne moreš okužiti s homoseksualnostjo."

Ja, očitno je, da je Patrick, ki mu je britanska kraljica Elizabeta II. leta 2010 podelila viteški naziv sir, zabaven možakar, zato ni nenavadno, da ga je družina njegove žene Sunny zelo toplo sprejela. Tastu je celo tako zelo pri srcu, da nanj gleda kot na sina! To se mu zdi, kot je nekoč povsem odkrito priznal, nekoliko čudno, saj je ne nazadnje pet let starejši od tasta.

Starostna razlika je bila na začetku razmerja težava tudi za komaj 38-letno Sunny, ki so se ji zdela neobičajna predvsem srečanja z njegovima otrokoma, ki sta starejša od nje. "To je bilo področje, na katerem sem bila zelo previdna. Nisem se jima hotela vsiljevati," je pojasnila glasbenica, ki pa sta jo Daniel in Sophie prav tako zelo toplo sprejela.

Danes lahko Patrick in Sunny s polnimi pljuči uživata v zakonskem življenju, ne da bi si razbijala glavo zaradi razlike v letih med njima. "Starostna razlika je povsem nepomembna," je pojasnila Sunny in dodala: "Patrick je zelo mladosten, jaz pa sem po mojem stara črnoglednica. In tako premoščava to razliko." Patrick pa rad poudarja, da se sploh še ne počuti starega: "Zelo živo se še spominjam 40. rojstnega dne. Prisežem, da je bilo to prejšnji teden. Imam malo artritisa, sicer pa se ne počutim prav nič drugače kot takrat." Glede na to, da ima ob sebi tako mlado in lepo žensko, ne gre dvomiti, da bo simpatični zvezdnik še dolgo ostal v izvrstni telesni formi.

Napisal Tim Jeras
Fotografije Profimedia, Gettyimages

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story10/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 10/2017

Story 10/2017, od 02. 03. 2017