Patrick Swayze: “Moja bitka z rakom je pekel na Zemlji!”

Vir: Lea
5. 1. 2009

Po močni kemoterapiji zdravniki pri hollywoodskem zvezdniku na srečo niso več našli rakavih celic. Zdaj igralec ponovno stoji 12 ur dnevno pred kamero …

Januarja ni nihče pričakoval, da bo Patrick Swayze avgusta praznoval 56. rojstni dan. Niti njegova 52-letna žena Lisa Niemi niti odgovorni zdravniki, ki so mu postavili grozovito diagnozo. Toda zgodilo se je nekaj neverjetnega in Patrick danes vse skupaj kratko in jedrnato komentira takole: “Jaz sem pravi čudež!” Pred kratkim je imel ganljiv intervju, v katerem je govoril o svoji bitki z zahrbtno boleznijo. Tik pred koncem snemanja televizijske serije The Beast, v katerem igra agenta FBI Barkerja, je izjavil: “Delam tako trdo, kot že dolgo ne. Dvanajst ur na dan.”

Pomagal je mlečni napitek
Več kot očitno je, da uživa prav v vsaki sekundi snemanja. Zdaj je ponovno dobro videti in zredil se je. “S posebnim mlečnim napitkom, ki zagotavlja mišično maso, sem pridobil devet kilogramov,” pojasni in si ob tem nadene nasmešek na svoj mladostni obraz.

Kemoterapija
Ko tema pogovora nanese na raka, postane resen: “Kemoterapija je pekel na Zemlji. To je težka tekma proti smrti.” Toda prepričan je, da je to tekmo zmagal: “Ob zadnji preiskavi zdravniki niso odkrili nobenih rakavih celic. Rak je preprosto izginil!”

Začelo se je nedolžno
”Decembra sem imel neznatne, a nenehne prebavne motnje. Temu so se pridružili še težave z želodcem in nekakšno ščipanje v črevesju.” Obiskal je zdravnika, ki je poskrbel za biopsijo. Ta je dala znan, grozovit rezultat – rak na trebušni slinavki. Že takrat bi moral ostati na univerzitetni kliniki, a tega ni hotel: “Hotel sem delati naprej, zdravnike pa mi je uspelo prepričati, da so me obravnavali drugače kot sicer, torej ne po ustaljenem postopku.”

Zdravniška ekipa univerze Stanford se je odločila za zelo redko metodo zdravljenja. “To je bila običajna kemoterapija, dopolnjena z eksperimentalnim zdravilom vatalanib. Tako lahko ravnajo z zelo majhnim odstotkom bolnikov in le redki med njimi prenesejo takšno zdravljenje in peklenske bolečine.” Patrick pa očitno prenese vse. “Na gospoda Swayzeja je možnost nadaljevanja snemanja delovala kot dodatna terapija,” danes pravijo njegovi zdravniki in občudujejo njegovo vztrajnost.

Mrtev človek

“Najtežje je bilo razmišljati pozitivno,” priznava zvezdnik in dodaja: “Predvsem zato, ker ti vse statistike govorijo, da si mrtev človek.” Potlačil je vse, kar je vedel o raku na trebušni slinavki in njegovih uničujočih posledicah. “Toda brez Lise mi ne bi nikoli uspelo,” pravi igralec in ob tem hvaležno pogleda žensko, s katero je poročen že 32 let in s katero bi rad praznoval zlato obletnico poroke. Najmanj zlato!