Pevec Jole je 'hrvaški loverboy'

Pevec Jole je 'hrvaški loverboy' (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Nova
31. 1. 2018

Neuslišana ljubezen? Hrvaški pevec Joško Čagalj Jole je pravi mojster za to, no, kot nam je zaupal, se je z neuslišano ljubeznijo velikokrat srečal v najstniških letih, ko so se njegove simpatije namesto zanj raje odločile za starejše fante.

Njegova zadnja pesem Maksimalno govori prav o tem, in čeprav je glasbenik že nekaj časa srečno poročen, se z nasmehom spominja mladostniških dni, ko je sicer veljal za pravega lomilca ženskih src.

Pred tedni ste izdali novo pesem Maksimalno, ki je lahkotno vstopila v ušesa oboževalcev. Zdaj si jo prepevajo na vsakem koraku. Kaj pa je vam pri pesmi najbolj všeč?

Všeč mi je celotna ideja. Ko on teče za njo, saj je njemu precej več do nje kot pa njej do njega. Je moderna, plesna in hitra. Vidim, da je všeč tudi poslušalcem. Všeč mi je celotna zgodba.

Kako blizu pa je ta pesem vaši življenjski zgodbi?

No, niti ne. Ali pač. V mladosti sem seveda poskušal osvojiti kar nekaj deklet in sem pogumno pristopil do njih. Je pa res, da številne moje pesmi govorijo o temah, s katerimi nisem tako tesno povezan, veliko pa je tudi takšnih, ki me odlično poosebljajo. Recimo, moja žena me niti najmanj ne maltretira, kadar grem zvečer ven. Ve, da imam rad družbo in zabavo, čeprav se to vseeno ne dogaja tako pogosto. Že res, da takrat velikokrat zamudim, saj mislim, da se bom vrnil do polnoči, potem pa se zabava hitro zavleče do jutra.

Kakšne so bile torej mladostniške izkušnje? So kaj omajale vašo samozavest?

No, bil sem zaljubljen v nekaj deklet, pa mi jih ni uspelo osvojiti. Kljub temu pa nisem imel težav s samozavestjo, temveč se mi je zdelo krivično, ker se niso niti najmanj zanimale zame. Ne glede na to, koliko sem se trudil in urejal lase. Gledale so druge, starejše fante. Pa vseeno, to je življenje!

Kako pa ste se sami spremenili skozi leta?

Mislim, da zelo malo! Vsi, ki me poznajo še iz tistih časov, vedo, da se moja energija in vedenje nista prav veliko spremenila. Seveda sem z družino in ženo postal bolj odgovoren, dobil sem novo življenje, v katerem nadvse uživam. Kadar imam koncerte v Sloveniji, ne ostanem več dni pri vas tako kot nekoč, temveč se vračam domov, saj si želim k svojim dragim. In tako je prav! Ne morem se več hecati po Ljubljani, včasih sem imel vse stvari v avtu in sem se le oglasil mami, da bom nekaj dni še ostal tu pri vas. Zdaj tega ni več.

Pogrešate zabave in ponočevanje do jutranjih ur?

Ne preveč. Sem zelo hiperaktiven, tudi moj posel mi je pisan na kožo. Lepo mi je bilo, ko sem bil star 20, 30 let. Pa tudi zdaj se imam super. Če pa bi lahko izbiral, bi ostal v tridesetih, takrat nimaš še teže v sinusih, kadar se spreminja vreme, pa tudi malo dlje lahko spiš in popiješ nekaj več, ne da bi zjutraj imel mačka. To so prednosti, ko si mlajši. Pa vendar za nič na svetu ne bi zamenjal s tem, kar imam zdaj. Vsak del življenja ima svoj čar. Ko si otrok, te ne skrbi za račune, denar, kot mladostnik se počasi že privajaš na življenje, zdaj, v moji fazi življenja, pa sem sam še vedno mladostniško razpoložen, vendar naravnost obožujem svoje hčerke, svojo ženo.

Česa pa ste se v življenju naučili?

Dolgo sem bil prepričan, da so vsi dobri, vendar vidim, da to le ne drži. Kljub temu mislim, da je dobrih ljudi še vedno veliko. Če jih spoznaš, se potrudi, da jih ne izgubiš! Ena slaba oseba ti še ne sme pokvariti pogleda na svet. To je, kot bi fanta pustilo dekle in bi mislil, da zdaj so pa vse takšne. Samo nisi imel sreče! V življenju doživiš vse: sonce, dež, mavrico in oblake.

Besedilo: Nika Arsovski // Foto: Igor Zaplatil