Pevec Joško Čagalj Jole praznični čas najraje preživi z družino

“Všeč mi je, ker se za božič vsi potrudijo in postanejo dobri ljudje. (smeh)”
 (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
6. 1. 2017

Tudi sama sem si le s težavo predstavljala palme, okrašene z lučkami, in adventno vzdušje na hrvaški obali, a sem si ob navdušenem pripovedovanju o splitskih ulicah le ustvarila idilično decembrsko sliko ob morju. Hrvaški pevec Joško Čagalj Jole namreč z žarom v očeh opeva praznični čas, ko je še kot deček nestrpno pričakoval darila dobrih mož, medtem ko danes zaviha rokave in poskrbi za moška opravila pri hiši.

“Lepo se je posvetiti bližnjim, se objemati in čestitati. Nekdo prinese kolač, spet drugi postavi na mizo kaj drugega.”

"V zadnjem času je tudi v obmorskih mestih zaživel advent. Vidiš morje in palme, okrašene z lučkami, predvsem čudovit pa je Zagreb," nam praznično idilo na morju opiše hrvaški pevec, ki se še danes z vsem srcem veseli adventnega časa, a iz povsem drugačnih nagibov kot nekoč. "Če že ne moremo vse leto biti nasmejani ali pa blizu s prijatelji in sorodniki, so to pravi dnevi, saj se ljudje umirijo ter si vzamejo čas. Lepo se je posvetiti bližnjim, se objemati in čestitati. Nekdo prinese kolač, spet drugi postavi na mizo kaj drugega. Prav to je najlepše, družinski člani pridejo domov od vsepovsod, saj želijo božič preživeti v krogu družine," svoj pogled na praznike razkrije Jole, ki je kot otrok z navdušenjem pričakoval darila, saj ga je gnala radovednost, kaj se bo na božično jutro skrivalo pod smrečico.

"Do desetega leta sem z družino živel v Nemčiji in vse do najstniških let sem razmišljal le o darilih. Spomnim se, da smo z družino nekoč obiskali prijatelje, ki bo bili lastniki restavracije. Na hodniku sem opazil čudovito novo kolo. Bil sem čisto iz sebe, saj mi je bilo zelo všeč in ves večer sem se spraševal, čigav je. Tisti večer smo se lepo zabavali in pogovarjali ter v miru skupaj povečerjali, potem pa mi je lastnica restavracije, ki je tudi moja botra, pripeljala to kolo. Tega ne bom pozabil do konca življenja," zatrdi pevec, ki družino obdaruje v času božiča, pred kratkim pa jih je presenetil tudi z darili ob prihodu Miklavža. Sam je resnico o dobrih možeh izvedel s prihodom v šolske klopi, toliko pa sta danes stari tudi njegovi starejši hčerki. "Iva ima deset let, Ema pa osem in že nekaj časa vesta, od kod prihajajo darila, medtem ko najmlajša še vedno verjame v Božička. Mislim, da je to najlepše obdobje, ko še verjameš v čarobna in praznična bitja," je prepričan. V tem času rad bližnje osreči z darili, razveseli pa se jih tudi sam. Kljub temu mu v tem času niso pomembna darila, temveč prisotnost domačih. Ob praznikih se tako potrudi, da jih preživi z družino in obišče okrašeno mestno jedro. Na predvečer božiča se udeležijo polnočnice, naslednji dan pa skupaj pojedo kosilo.

"Vsi želimo božič preživeti z družino. Tudi čez leto bi si večkrat morali vzeti čas za bližnje, a se mi zdi, da se v prazničnem času še bolj potrudimo. Moje srce si vedno želi biti za praznike doma," zatrdi Jole, ki krašenje smrečice prepusti najmlajšim in ženi, medtem ko sam zaviha rokave in prinese vse potrebno iz garaže ter poskrbi za elektriko. Njegov božič je bil torej obarvan v družinsko vzdušje, nekaj dni pozneje, na silvestrovo, pa bo skupaj z Doris Dragović zabaval goste v Dubrovniku. Slovo od leta bo sicer težko, čeprav ga v naslednjem že čakajo številni novi izzivi. "Letošnje leto si bom zapomnil po številnih aktivnostih v Sloveniji in vodenju oddaje Nikad nije kasno, ki bo kmalu zaživela na hrvaški televiziji. Sicer pa nič posebnega, lansko sem si zapomnil, ker je moja Ema zakorakala v prvi razred," pojasni zgovorni pevec, ki si v novem letu želi predvsem obilico zdravja in miru. Sicer ga v prihajajočih mesecih čakajo številni izzivi, a o tem trenutno ne razmišlja. "Vse vendarle ne more iti kot po maslu, zato so problemi del našega življenja. Prav zaradi njih še bolj cenimo vse drugo, predvsem zdravje," nam je za konec še položil na srce.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Igor Zaplatil

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story01/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 01/2017

Story 01/2017, od 29. 12. 2016