Pevka Sia: Po kritikah filma o avtizmu sem imela hude duševne težave

Pevka Sia: Po kritikah filma o avtizmu sem imela hude duševne težave (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2022

46-letna pevka Sia, avtorica več popuspešnic, se je leta 2020 znašla pod plazom kritik, ko je vlogo avtističnega lika v svojem (neuspešnem) filmu Music namenila svoji redni sodelavki, najstniški plesalki Maddie Ziegler.

Music, Siin režijski prvenec, je zgodba o razpečevalki mamil Zu - igra jo Kate Hudson -, ki po zdravljenju odvisnosti od mamil postane edina skrbnica svoje polsestre Music, avtistične najstnice, ki ne govori.

Avstralska pevka in režiserka se je odločila vlogo nameniti Maddie Ziegler, najstniški plesalki, ki je leta 2014 (takrat je imela 12 let) zaslovela z nastopom v spotu za Siino uspešnico Chandelier.

A hitro so se oglasili kritiki, saj so ji številni očitali, da avtističnim posameznikom ni dala priložnosti, da povejo svojo zgodbo, nekateri borci za pravice ljudi z invalidnostjo so se zavzeli celo za prepoved filma.

Sia jim je vztrajno odgovarjala, da je poksusila delati z avtistično igralko, ki ne govori, a se je dekle "počutilo neprijetno in pod stresom" zaradi zahtevnosti vloge.

Vztrajala je, da je zdaj 19-letna Ziegler prava za nalogo tudi zato, ker so prizori vključevali več zahtevnih plesnih koreografij.

Music so zaradi neprimernega prikaza avtizma in načinov zdravljenja te motnje raztrgali tudi filmski kritiki.

Sia je zdaj, skoraj leto kasneje, povedala, da je imela zaradi negativnih odzivov na film hude duševne težave in da je razmišljala celo o samomoru, na dan so bojda spet prišle tudi njene težave z odvisnostjo.

Da se je izkopala iz črne luknje, pripisuje zasluge prijateljici, igralki Kathy Griffin, ki ji je Sia pomagala trenirati glas po operaciji zaradi raka na pljučih - prav to dejstvo je Kathy uporabila, da je medijsko pozornost obrnila Sii v prid.

Preberite več na Metropolitan.si