Pharrell Williams - Babica je prva opazila njegov glasbeni potencial

Pharrell Williams - Babica je prva opazila njegov glasbeni potencial (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
9. 9. 2017

Pharrell Williams pravi, da se je že rodil s prepričanjem, da je na svetu mogoče vse, kar si srce poželi. In res. Iz prodornega najstniškega instrumentalista v zgodnjih devetdesetih se je prelevil v pojem legende nove generacije.

Eden najzgodnejših spominov v Virginia Beachu rojenega ustvarjalca je, kako sta s teto preživljala čas ob radiu in poslušala takrat najbolj odmevne hite. Med odraščanjem se je počutil odtujenega od družbe in sveta, priznava. Zdaj ne več. Pharrella videvamo – brez pretiravanj – na vsakem koraku. Se še spominjate hita Get Lucky, ki je pred nekaj poletij odmeval iz radijskih sprejemnikov? Z dominiranjem pop kulture je postal najbolj vroči 'mainstreamovec', čigar ime je že desetletja pod produkti glasbenikov svetovnega kova. Od Britney Spears do Mariah Carey in Justina Timberlakea, celo Rolling Stonesov. Tudi v Hollywoodu so ga zasnubili, pomagal je sestaviti soundtrack za film Despicable Me. Vse to je zgolj projekcija talenta v glasbeni branži.

Dizajniral je lastno jakno za francosko modno znamko Moncler in se povezal z eBayem, spletnim gigantom, da bi širši javnosti izpostavil znamke, ki jih ustvarjajo zvezdniki. Septembra 2013 so ocenili, da se je njegova denarnica v letu dni odebelila za poštenih 9 milijonov ameriških zelencev. Presenetljivo, največ zaslug gre njegovim poslovnim načrtom - od osebnega nakita in pohištva do osebne linije oblačil. Glasba je pravzaprav zgolj stranski produkt. Skrivnosti, kako napiše pesem, je več, pravi. Drži se osnovnega pravila - da sledi dobremu občutku. Od tam naprej se besedilo kar samo umesti v melodijo. "Prvi je ritem. Moja naloga je, da ga poslušam in si dovolim, da mi pove, s kakšnim besedilom se želi nahraniti."

Recepta za uspeh, katera pesem bo uspešna in katera ne, torej ni: "Edina stvar, ki jo lahko pri tem storiš, je, da ostaneš zvest svoji kreativnosti, a ji vendarle dodaš nekaj novega in svežega. Kar naredi pesem uspešno, je njeno predvajanje na spletu in glasovanje, na kar nimam vpliva. Pri tem nikoli nič ne zakrivim. Ljudje se odločijo." In ne boste verjeli, približno tretjina njegovih uspešnic nastane pod prho. Inspirirajo ga pogovori, filmi, življenje na splošno. Tudi ljubezen do filmografije je neomajna. Obožuje brata Cohen, direktorja, ki po njegovem mnenju nikoli ne moreta brcniti v temo. Tudi na vprašanje, kako se je znašel v glasbi, najde skromen in preprost odgovor. V to sta ga vpeljala starša. "Če sem čisto iskren, kar zgodilo se je. Ne morem postreči z dolgo inspiracijsko zgodbo. Starši me nikoli niso zatirali pri uresničevanju sanj niti nikoli preveč pritiskali name."

Pharellovi entuziasti so prepričani, da je kriv za večino hitov na svetu v zadnjih dveh dekadah, kar ni daleč od resnice. Že leta 2003 je s srednješolskim prijateljem Chadom Hugom ustvaril duet The Neptunes. Posnela sta približno 20 odstotkov skladb na britanskih radiih in približno 43 odstotkov na ameriških. Potem pa ju je po več kot šestih letih brez kakšnega zaznamujočega projekta ustvarjanje naenkrat izstrelilo v vesolje. Stal je za največjim hitom 2013 – kontroverznim Blurred Lines, hit Happy pa je njegov prvi solo, ki je zasedel prvo mesto na lestvicah. Z njim je tudi nastopil na prireditvi Oskarji. Besedilo prvo omenjenega je moral celo zagovarjati na sodišču, ker namreč opeva opolzkosti pri predstavnicah ženskega spola. A trdi, da v resnici nima takšnega odnosa do njih. Če ne drugega, ženske kupujejo njegova dela, ženske ga ljubijo, spodbujajo pri delu. Ženske so vse, pove.

Ima ženo Helen, elegantno modno oblikovalko. Pa mamo Carolyn, ki je nekoč bila razredna učiteljica v Vigrinii, očeta Pharaoha, nekdanjega serviserja (sicer najzgodnejše poznane korenine segajo v Zahodno Afriko, v leto 1831, ko je eden izmed prednikov vzpodbujal sorodnike, da emigrirajo iz Amerike v Liberijo) in ljubo babico, s katero je preživel večino časa, ko so starši delali. Ona je bila tista, ki je prva prepoznala njegov glasbeni potencial. Peljala ga je k prvi učiteljici glasbe, ta ga je nato napotila k svojemu soprogu. "Samo ena stvar bi šla v tej verigi narobe in bilo bi vse drugače," se zaveda Williams. Uspelo mu je izkoristiti vsako priložnost, ker konec koncev - nihče, ki odrašča v mestecu Virginia Beach, ne naredi nekaj velikega iz svojega življenja. To ni ne New York ne Los Angeles, brez glasbe in Hollywooda, ki bi to tudi inspiriralo.

Verjeli ali ne, razmišljal je celo, da bi postal učitelj likovne vzgoje. Kakorkoli že, bil je poslan v šolo tudi z nadarjenimi otroki, kjer je pri dvanajstih srečal tistega Chada, s katerim sta pozneje ustvarila skupino. Mali Pharrel je pel in igral na bobne, Chad pa je pihal v saksofon. S še dvema članoma so postali r&b skupina, iz česar se je povsem nezavedno razvila Pharellova naklonjenost do mešanih vplivov. To je poslušal kot otrok. Radijske postaje so takrat predvajale skupino The Queen, Michaela Jacksona, Stevieja Wanderja in Madonno. Z Neptuni so se držali načela, da je vse skupaj možno spojiti v eno pesem. In v nasprotju s stereotipnim prepričanjem, da se najboljša glasba rodi pod vplivom prepovedanih substanc - kot to počno številni - on pravi, da skoraj nikoli ne pije. In ne jemlje drog, z izjemoma nekaj piškotkov iz marihuane vsake toliko časa.

"Večino časa ustvarjam," pove. "Sem deloholik." Za številne njegovega kova - Snoop Dogga, Jay Z-ja in P Diddyja, na primer - glasba pooseblja življenjsko zgodbo. Oni repajo o drogah, nasilju, vzponu iz samega dna. Pharrell je bil deček na šoli za nadarjene. O čem je repal on? O ljubezni do babice in čistem življenju, kar ga je navdajalo z vse prej kot pravim občutkom. Nato je repal o bogastvu in ženskah. Snemal ekstravagantno seksi videospote, dokler ni prišel razgaljeni kontroverzni video Blurred Lines, ki je nasprotoval vsem zakonitostim ženskega spola. Album G I R L je nato prišel kot odgovor (in opravičilo) zanj.

Že pred časom se je lotil še enega projekta, imenovanega From One Hand To Another - lastni dobrodelni izobraževalni program, povsem v nasprotju z obliko izobrazbe, kakršno je imel. "Učencem pomagamo, jih inštruiramo, ne le med študijem. Brez izobrazbe nimaš pogojev, brez pogojev ne moreš delovati." Dobimo občutek, da je Pharrell dober v vsem, česar se loti. Neka novinarka je nekoč vprašala njegovo soprogo, ali sploh obstaja področje, na katerem se še ni izkazal. To je šport. "Pa še v tem ni slab," prizna Helen. Njuno ljubeče razmerje traja že mnogo let. Recept? V partnerski zvezi je z najboljšo prijateljico. Imata osemletnega sina Rocketa, za katerega pravi: "Je najboljša pesem, ki sem jo kdaj koli soustvaril." Ko sta se prvič srečala, je Ladichanhova imela še fanta in naj ne bi niti trznila na osvajalske podvige postavnega pevca. On se je moral zadovoljiti zgolj s prijateljstvom in nanjo potrpežljivo čakati dve leti in pol, dokler se ni razšla. Poroko sta naznanila z zaroko julija 2013 in le nekaj mesecev zatem skočila v zakonski jarem. Zdaj sta v družinski idili srečna tako, kot Pharell prepeva v svojih pesmih.

Neja Drozg

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story36/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 36/2017

Story 36/2017, od 31. 08. 2017