Pierce Brosnan: Film mu je obudil boleče spomine

Po smrti prve soproge Cassandre je Pierce pogosto sam sedel na klopci v Malibuju, ob kateri je spominsko obeležje, pod njim pa ‘nekaj stvari, ki so ji veliko pomenile’. Katere stvari so to, ostaja njegova skrivnost. 
 (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
Vir: Lea
6. 12. 2012

Ko je Pierce Brosnan izgubil svojo prvo soprogo, je zapadel v globoko žalost, potem pa je našel svojo 'rešiteljico'. Njegov najnovejši film pa je ponovno obudil prav to boleče življenjsko obdobje. Igralec je tokrat spregovoril o pravem vrtiljaku čustev, ki ga doživlja ob tem.

Piercea Brosnana so spomini vedno znova privabljali na neobičajno klop v obliki kitove repne plavuti v malibujskem parku, na kateri je dolge ure sedel in strmel v Pacifik. Mimoidoči sprehajalci si kar niso upali prisesti, pa ne zato, ker je na klopi sedel hollywoodski zvezdnik, ampak zato, ker je možakar deloval tako žalostno.

Včasih je celo jokal. Prav Pierce je poskrbel, da so v spomin na njegovo soprogo Cassandro Harris izdelali omenjeno klop in ob njej nagrobnik oziroma spominsko obeležje. Avstralska igralka je leta 1991 namreč umrla za rakom. Stara je bila komaj 43 let. Cassandra je ljubila morje in se je tudi med enajstletnim zakonom z Brosnanom zavzemala za okolje, še posebej za zaščito ogroženih vrst morskih sesalcev.

Med snemanjem so ga premagala čustva
Sčasoma je igralec premagal žalost in Cassandra je postala del njegovih spominov ... Dokler ni pred nekaj meseci v roke dobil scenarija za romantično komedijo Love Is All You Need.

Zgodba se namreč vrti okoli osamljenega in tečnega vdovca Philipa, čigar prva soproga je umrla za rakom, on pa se na poroki svojega sina vendarle še enkrat zaljubi. In zaljubi se v nevestino mamo Ido, ki ravno okreva po kemoterapiji in se še naprej bori proti raku na prsih ...

"Ko sem prebral scenarij, sem dobil cmok v grlu," pravi Pierce in dodaja: »"Ravno to sem namreč tudi doživel, veliko prezgodaj sem postal vdovec."

Kljub temu ali pa ravno zaradi tega se je odločil, da bo sprejel vlogo v omenjenem filmu. Odločilna pri tem, da je privolil v snemanje, pa je bila tudi režiserka – Danka Susanne Bier, ki je s svojim filmom Boljši svet lani osvojila oskarja v kategoriji najboljšega tujejezičnega filma.

S filmom Love Is All You Need ji je zdaj uspela prava umetnija, saj je precej težko zgodbo spremenila v zabavno, a nikakor ne plehko ljubezensko komedijo. Poleg tega je na prizorišču snemanja poskrbela za svojega glavnega igralca, kadar so ga premagala čustva. "Zame kot igralca je bilo lepo vedeti, da je tam nekdo, ki me zna tako dobro spet postaviti na noge."

Pomembna je le ljubezen
Film mu je zelo pri srcu, med drugim tudi zato, ker v njem pokaže pozitiven zasuk, kakršnega je doživel tudi v svoji osebni, resnični zgodbi. Ravno tako kot vdovec Philip je namreč tudi Pierce našel drugo ljubezen. Leta 2001, deset let po Cassandrini smrti, se je poročil z novinarko Keely Shaye Smith.

"Ko je umrla moja prva žena, je bilo to neverjetno boleče. Toda imel sem veliko srečo, da sem se še enkrat zaljubil, ko sploh nisem računal na to. Na koncu je resnično pomembna le ljubezen," pravi Brosnan. Med dopustom v Mehiki, na katerem je tri leta po Cassandrini smrti s svojim sinom Seanom brezvoljno 'visel' ob bazenu, se je izza vogala kar naenkrat prikazala Keely.

To je bil zanj po dolgem času svetel trenutek, saj mu je bila v trenutku všeč. Keely je od samega začetka prav vse delala prav. Klop v obliki kitove repne plavuti in nagrobnik, ki jima je Pierce nadel ime Cassandra Memorial, je obiskovala skupaj z njim. Še danes parček tam včasih skupaj meditira.

Na kraju, na katerem je igralec nekoč zaradi globoke žalosti skoraj povsem obupal nad življenjem, je torej ponovno našel ljubezen. Keely, njegova 'rešiteljica', je preprosto sprejela dejstvo, da so nekoč v življenju njenega dragega že obstajala močna čustva, ki jih je gojil do druge ženske. "Blagoslovljen sem s to soprogo, ki je izredno dobra in sočutna," je navdušen zvezdnik.

Zadovoljna tudi posvojenka
Poleg njegovih petih otrok, dveh posvojencev, biološkega sina iz zakona s Cassandro in dveh sinov iz aktualnega zakona, je Keely danes najpomembnejša oseba v njegovem življenju: "Brez nje si sploh ne morem več predstavljati življenja."

Keely se je zaradi družine odpovedala svojemu poklicu in danes le še sem ter tja sprejme kakšen posamičen projekt. Njena služba je urejanje družinskega življenja. Organizira potovanja svojega soproga in ga spremlja na prizoriščih snemanj. Prijatelji jo opisujejo kot toplo in naravno osebo. Tudi Cassandrina hčerka, 41-letna Charlotte, ki jo je Brosnan nekoč posvojil, je polna besed hvale na račun svoje 'nadomestne mame':

"Osrečuje me, da je moj oče še enkrat našel tako veliko ljubezen." Gre torej za fantastično partnerico, ki pa ima vendarle manjšo 'pomanjkljivost' – po dveh porodih se je Keely kar precej zredila, kar v Hollywoodu, obsedenem z vitkostjo, pogosto posmehljivo komentirajo. Brosnana pa domnevna hiba njegove soproge prav nič ne moti. "Ljubim vsak gram na njej," poudarja, kadar ga ogovorijo in omenijo njene obline. In to sploh ni čudno, saj je Keely ne nazadnje ženska, ki mu je podarila drugo življenje.