Pisateljica E. L. James: "Knjiga bo vedno knjiga, potrudiš pa se zaobjeti entuziazem in ga prenesti na filmsko platno!"

Devetega februarja se na kinematografska platna vračata Christian Grey in Anastasia Steel, pri filmu pa je njuna avtorica sodelovala tudi kot producentka. (foto: Profimedia, Universal Pictures, Karantanija Cinemas) Profimedia, Universal Pictures, Karantanija Cinemas
Vir: Story
18. 2. 2017

Je žena, mama dveh sinov in avtorica knjižnih uspešnic 50 odtenkov. Tokrat se pogovor ni vrtel o svetu domišljije s knjižnih polic, je pa zato veliko bolj dišal po kinematografih, saj bo prav v tem mesecu film 50 odtenkov teme osvajal filmska platna pri nas in po svetu. E. L. James pa zdaj ni le avtorica knjižnih uspešnic, ampak tudi producentka težko pričakovane filmske novosti, ki je bila tokrat tudi v ospredju pogovora.

Story: 50 odtenkov sive je postala svetovno znan literarni in sociološki fenomen, prav tako tudi druge knjiga iz serije. Ste si kdaj predstavljali, da bo uspeh tako velik?

Ne, nikoli si nisem predstavljala česa takšnega, to je bilo zame veliko presenečenje. Razburljivo je, da sodelujemo pri filmih, kar pa nas je tudi pripeljalo do sem, kjer smo danes.

Story: Čemu pripisujete ta uspeh?

Še danes je vse skupaj zame ena velika skrivnost. Mislim, da je knjiga najboljši način, da zbežiš od stvari, gre za fantazijo, ki jo lahko doživiš le z branjem.

Story: Kako pa se počutite, ko toliko ljudi na svetu pozna in obožuje vaše delo?

To mi je v veliko čast. Počaščena sem zaradi odziva in res sem hvaležna oboževalcem, da sledijo 50 odtenkom. Zelo je lepo.

Story: Katero zgodbo pa pripovedujete v zgodbi 50 odtenkov teme?

V tej knjigi se vse vrti okrog tega, zakaj je Christian takšen, kot je. Že naslov nakazuje na to, da ima zelo temno preteklost.

E.L. James

Story: Kako pa se razvije odnos med Christianom Greyem in Anastasio Steele?

Njun odnos je tokrat veliko bolj enoten. Zame je bila ona vedno močnejša in v tokratni zgodbi jo lahko vidimo kot žensko z veliko več nadzora in besede.

Story: Verjetno pa je bilo iskanje igralcev za upodabljanje vaših likov najpomembnejše. Kaj nam lahko poveste o Dakoti Johnson in Jamieju Dornanu in kako sta svoji vlogi upodobila tokrat?

Za začetek pomaga že to, da sta oba videti zelo dobro. Dakota ima v sebi nežnost in milino, vendar je tudi 'kul' in ima tisto moč, ki je potrebna pri upodabljanju Anastasie. Prav tako je bilo zelo zanimivo videti Jamieja rasti in se razvijati ter iz sebe dajati svojo obliko Christiana. Tudi on ima nežno, ranljivo plat in v 50 odtenkih teme se to zelo lepo vidi.

Story: Ko že govorimo o tem, da iz knjige nastane film - verjetno se je težko odločiti, kateri del knjige naj bo v filmu in kateri ne? Kako ste sodelovali s scenaristom in svojim možem Niallom Leonardom?

Niall je zelo pametno zapakiral zgodbo, iz katere bi lahko nastal tudi šesturni film. Ta čas je spremenil v dve uri, ki zaobjameta celotno zgodbo. Težko je bilo, ampak mislim, da je svoje delo opravil izjemno. Da je v filmu vse, kar pripoved zahteva, obenem pa zadovolji pričakovanja oboževalcev. Sama tako ali tako menim, da vse nastaja zanje, Niall pa je to razumel, in to je to tudi upošteval. Knjiga bo vedno knjiga, potrudiš pa se zaobjeti entuziazem in ga prenesti na filmsko platno.

Prevedla Kaja Milanič
Fotografije Profimedia, Universal Pictures, Karantanija Cinemas

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story07/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 07/2017

Story 07/2017, od 09. 02. 2017