Kaj se skriva v imenu? To so zvezdniki, ki so si spremenili ime (in razlogi, ki tičijo za njihovo odločitvijo)

<p><strong>Lady Gaga</strong></p> (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
6. 5. 2023

Ime je seveda ključni del zvezdniškega vzpona. V Hollywoodu je lahko ime ločnica med uspehom in porazom. Zvezdnikovo ime mora lepo odzvanjati v ušesih oboževalcev, mora biti enostavno izgovorljivo na podelitvah nagrad, hkrati pa mora dajati vtis pomembnosti. Zna vas presenetiti, kdo vse si je zaradi lova na slavo nadel čisto novo ime.

Olivia Wilde - rojstno ime: Olivia Cockburn

S tem priimkom bi lepa Olivia lahko zašla le v bolj pogrošne zabavne vsebine. Ker pa 39-letna ameriška igralka izhaja iz družine pisateljev in novinarjev, ne preseneča, da si je svoj originalni goreči priimek preoblikovala po vzoru razvpitega pisatelja Oscarja Wilda. “V tistem času sem nastopala v predstavi Pomembno je biti Earnest, igrala sem Gwendolyn, in popolnoma sem se zaljubila v zgodbo. Oscar Wilde je nekdo, ki ga spoštujem zaradi več razlogov – bil je revolucionar, komik in izjemen mislec,” razloži Olivia Wilde.

Bruno Mars - rojstno ime: Peter Gene Hernandez

Ko se je Peter Hernandez odločil, da bo stopil na glasbeno sceno, si je zaželel ime, ki bo izstopalo iz povprečja. Veste, koliko Petrov Hernandezov se sprehaja po Ameriki? Bruno Mars pa je le en. Izvor za umetniško ime je nadvse simpatičen, saj so ga v mladosti klicali Bruno, ker je bil debelušen otrok. V intervjuju je Bruno povedal: “Bruno je ime, ki izhaja iz Bruna Sammartina, velikega, debelega rokoborca. Ker sem bil majhen, debelušen otrok, mi je oče nadel ta vzdevek. 'Mars' pa sem dodal zato, ker mi veliko deklet pravi, da nisem s tega planeta.”

Gigi Hadid - rojstno ime: Jelena Hadid

Jelena Hadid bi mogoče veliko žurirala v diskoteki Pure, Gigi Hadid pa je svetovno znana manekenka. Razlog za spremembo imena je bil v bistvu le splet okoliščin. Jelena Hadid je imela v prvem in drugem razredu sošolko Heleno in učiteljica je imela malce zmede, ko jih je morala priklicati. Zato je Jelenino mamo vprašala, ali ima kakšen vzdevek, po katerem bi jo lahko poklicala, in mama je odvrnila: “Včasih jo kličem Gigi.” In ime se je obdržalo.

Katy Perry - rojstno ime: Katheryn Hudson

Ko se je Katheryn Hudson podala v svet slave in bogastva, je na hitro še spremenila ime in za priimek izbrala Perry, materin dekliški priimek. Sprememba je bila, po besedah Katy, izpeljana zgolj zato, da je na sceni ne bi mešali z že uveljavljeno igralko Kate Hudson.

Demi Moore - rojstno ime: Demetria Gene Guynes

Kot nam sporoča njena mini biografija iz leta 2007, ki so jo spisali pri časniku The Guardian, je mama originalno ime za Demi izbrala, ko se je navdušila nad oglasom za šampon. Originalni priimek je dobila po Dannyju Guynesu, za katerega je bila prepričana, da je njen oče, pozneje pa je ugotovila, da je njen pravi oče v resnici Charles Harman. Zakaj potem Moore? Leta 1980 se je Demi poročila z glasbenikom Freddyjem Moorom in po ločitvi ohranila ime. Najbrž zato, ker se dobro sliši in se enostavno zapomni.

Joaquin Phoenix - rojstno ime: Joaquin Rafael Bottom

Ajej, Bottom? Če s tem priimkom preživiš osnovno šolo, pa Hollywooda zagotovo ne bi. Ali te povezujejo z dnom ali pa z zadnjico, zato sta se starša Bottom že leta 1979 odločila, da svojim prihajajočim prestolonaslednikom omogočita boljše izhodišče. Tako se je družina Bottom preoblikovala v družino Phoenix (kot feniks, ki vstane iz pepela) in Hollywood je bil navdušen.

Julianne Moore - rojstno ime: Julie Anne Smith

Ko je Julianne vstopila v igralski ceh, je hitro ugotovila, da je tam že malo morje igralk z imenom Julie Smith in da bo zato morala nujno ukrepati. Za intervju v The New York Timesu je povedala: “Očetovo srednje ime je Moore, moji mami je ime Anne, zato sem samo zlepila skupaj obe imeni in tako nihče ni bil užaljen. Ampak moram priznati, da je grozno spreminjati lastno ime. Vse življenje sem bila Julie Smith in sem se na spremembo težko privadila.”

Princ Harry - rojstno ime: Henry Charles Albert David

Slavni princ je imel na rojstnem listu nanizana vsa imena, razen tistega, ki ga zdaj dejansko ima. Leta 2022 je na podelitvi nagrad WellChild povedal: “Meni je v resnici ime Henry, ampak vsi me že od nekdaj kličejo Harry. Nimam pojma, zakaj.”

Jamie Foxx - rojstno ime: Eric Marlon Bishop

V šovu Davida Lettermana je vrhunski igralec Jamie Foxx razložil, zakaj je spremenil svoje ime in razlog je nadvse – oportunističen. Ko je začenjal svojo kariero, se je prijavljal na različne odprte stand up nastope, a kmalu ugotovil, da so komičarke raje sprejemali kot komike, ker so bile ženske v tem poslu zelo redke. “Zato sem se na sezname začel vpisovati z uniseks imeni. Stacy Green, Tracy Brown, Jamie Foxx! In potem so me vedno prvega poklicali. Zaklicali so: 'Je Jamie Foxx prišla?' In jaz sem rekel: 'Ne, brat moj, to sem jaz.' Potem sem stopil na oder in prejel stoječe ovacije.”

Lady Gaga - rojstno ime: Stefani Joanne Angelina Germanotta

Zgodba za umetniškim imenom Lady Gaga se v bistvu začenja z avtomatskim popravkom med pisanjem SMS-sporočila. Leta 2006 je Stefani spoznala glasbenega producenta Roba Fusarija, ki je njen vokal primerjal s Freddijem Mercuryjem, pevcem skupine Queen. Vedno, ko jo je zagledal, je začel prepevati Radio Gaga. Tako je nekega dne med pošiljanjem sporočil, ko je Rob želel omeniti Radio Gaga, naredil avtomatski popravek in naslov spremenil v Lady Gaga, ona pa je le odvrnila: “To je to. To je moje ime.”

Miley Cyrus - rojstno ime: Destiny Hope Cyrus

Ko je bila le še betežno dete, so domači vedno nasmejano Destiny Hope klicali kar Smiley. Menda je imela ves čas nasmeh na obrazu, in kolikor danes poznamo Miley, se je ta karakteristika obdržala tudi čez vse preizkušnje in stilske spremembe. Nasmeh ostaja njen večni spremljevalec, Destiny Hope je legalno spremenila svoje ime v Miley Ray Cyrus leta 2009.

Mindy Kaling - rojstno ime: Vera Mindy Chokalingam

Znan obraz komičnih filmov in serij (verjetno še vedno najbolj poznana kot Kelly Kapoor v seriji Pisarna (The Office)), pogosto pa nastopa tudi na različnih šovih v živo. To pomeni, da so jo morali voditelji pogosto napovedati, preden je stopila na oder, a so imeli z izgovarjavo njenega imena nemalo težav – in potem so iz tega vedno izpeljali še kakšno šalo. Zato se je Vera Mindy odločila, da ime poenostavi in tako se je rodila Mindy Kaling.

Lana Del Rey - rojstno ime: Elizabeth Grant

Lana Del Rey je morda najbolj izrazit primer, kako ime lahko vpliva na razvoj tvoje glasbene ali filmske kariere. Neverjetno talentirana Elizabeth Grant je svoj naskok na glasbeno sceno najprej poskusila pod imenom Lizzie Grant, a se njena pevska kariera kar ni in ni hotela zagnati. Zato se je odločila ponovno preimenovati, tokrat v Lana Del Rey. In kot kaže, je bilo to ime, ki smo ga hoteli slišati.

Whoopi Goldberg - rojstno ime: Caryn Elaine Johnson

Leta 2006 je Whoopi za The New York Times povedala: “Kot nastopaš na odru, nikoli res nimaš časa skočiti v kopalnico in za seboj zapreti vrat. Če imaš potem probleme z vetrovi, jih moraš preprosto spustiti. Zato so mi ljudje večkrat rekli, da sem kot 'whoopee' blazinica (balonček za praktično šalo, na katerega sedeš in spusti zvok izločanja plinov). Tako se je potem razvilo to ime.« Mogoče vseeno zgodba, ki ne bo končala ravno v prvem poglavju njene biografije.

Elton John - rojstno ime: Reginald Dwight

“Najprej sem bil v bendu, potem pa sem hotel začeti svojo solistično kariero, s tem pa je prišel tudi čas, da si izberem ime,” je leta 1991 Elton John povedal Rowanu Atkinsonu. “Saksofonistu v bendu je bilo ime Elton, zato sem izbral to ime. Izbor priimka John pa se je v bistvu razkril šele leta 2005 v osmrtnici kitarista in pevca Longa Johna Baldryja, ključnega akterja pri razvoju britanske r'n'b scene, ko je bilo zapisano, da je njegovo ime ovekovečeno v izboru umetniškega imena velikega Eltona Johna.

Napisal: Darjo Hrib / Foto: Profimedia

Morda bi vas zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Nova Story že v prodaji

Story