Joško Čagalj Jole: Poletja brez družinskega dopusta si ne predstavlja

"Pozneje bomo šli tudi na morje, razmišljam pa, da družino pripeljem tudi v Ljubljano. Med sprehodom pred koncertom v Križankah sem se spomnil, da hčerke tu še niso bile, in mislim, da bi jim bilo zelo všeč." (foto: Johnpavlish) Johnpavlish
Vir: Nova
2. 7. 2019

Simpatični glasbenik Joško Čagalj Jole je v enega svojih zadnjih videospotov vključil tudi svojo boljšo polovico, soprogo Ano. Kot nam je povedal, žena nad idejo najprej ni bila najbolj navdušena, saj s tem nima izkušenj, a se je izkazala kot prava profesionalka. Mojster zabave bo tudi prihajajoče mesece preživel delavno, a kot je povedal, si bo ukradel nekaj časa tudi za družino. Ni pravega poletja brez družinskih počitnic.

V eni od svojih zadnjih pesmi Godišnjica ste kamere spustili tudi v svoje stanovanje, svoje življenje. V spotu je nastopila tudi soproga Ana. Kdaj se je porodila ideja o tem?

Ideja je prišla na plano, ko me je obiskal Tonči Huljič. Tonči piše pesmi zame od samega začetka in me zelo dobro pozna, saj sva že 20 let prijatelja in sodelavca. Razmišljal sem, da za spot angažiram neko znano osebnost, morda manekenko, saj sem potreboval igralko, glede na to, da je tematika pesmi obletnica. Tonči mi je rekel, da sem kariero vedno gradil na iskrenosti, zakaj ne bi v spotu igrala moja žena Ana, kar bi bil tudi za naju oba super spomin na stara leta. Takoj sem se strinjal, Ana pa na začetku ni bila najbolj navdušena, saj ni igralka niti manekenka, prav tako pa nima izkušenj z nastopanjem v spotih. No, nekako mi jo je uspelo pregovoriti in s končnim rezultatom smo vsi zadovoljni. Veselim se, kako se bova temu smejala – ko bova spot enkrat kazala vnukom.

Jole z družino

Ste bili na začetku živčni? Tako zanjo kot za vas je bilo to namreč prvič.

Sam nisem bil nič nervozen, Ana pa tudi ne preveč. Za prvič je po režiserjevi oceni oddelala kot profesionalka in z veseljem jo bom še kdaj vključil v spot. Ko je bila urejena, oblečena in namazana, je še tisto malo treme odšlo. Morda pa je pripomoglo tudi to, da smo snemali doma, kjer se res vsi dobro počutimo in je bilo Ani zato tudi lažje.

Kakšno vlogo v vašem življenju igra družina?

Družina in zdravje sta temelj vsega. Nisem se poročil mlad, imel sem jih namreč 34. Ano sem spoznal, ko sem bil star 32, in to je zame najboljša stvar, ki se mi je zgodila v življenju. Imamo tri prečudovite hčerke in družina je zame najpomembnejša stvar. Vse, kar počnem, počnem zanje in zaradi njih.

So vaše hčerke in soproga Ana vpletene v vaš glasbeni posel? Jih obveščate, kaj se dogaja, kje koncertirate?

Ko pripravimo novo pesem, jo že takoj, ko je še v demo verziji, najprej pokažem Ani in hčerkam, šele potem jo dam za poslušat prijateljem. Rad slišim mišljenje, sploh otroci so res tako iskreni, da vedno dobim kakšen neobičajen komentar glede skladbe. S poslušanjem pa se njihova angažiranost v moj 'posel' konča. Otroci hodijo v šolo, žena ima tudi svoje obveznosti in brez nje bi bilo moje življenje nemogoče. Ker ona skrbi za vse štiri vogale hiše, kot rad rečem, jaz lahko ustvarjam. Ni pa ona tekstopiska niti menedžerka in je v ta del ne vključujem. Včasih mi svetuje pri stiliranju. Za garderobo sicer skrbim sam, tudi nakupe večinoma opravljam sam, po navadi, ko potujem na koncerte in imam pred nastopom čas. Prav tako vedno, kjer sem, poiščem kakšno dobro trgovino in izberem kakšen kos, ki ga ni možno povsod kupiti. Mi pa ženino mnenje o stilu in oblekah zelo veliko pomeni in jo velikokrat vprašam za nasvet.

Kaj vam bo v naslednjih mesecih predstavljalo največji izziv?

Pripravljam dve novi pesmi, ki sta malo drugačni od mojega glasbenega stila. Malo bomo spremenili Joleta, ampak vseeno ostali v znanih okvirjih. Sam ocenjujem, da je to, kar pripravljamo, malo bolj pop zvrst. Izziv pa je predvsem, kako bo to moje občinstvo sprejelo. Mislim, da jim bo zelo všeč – moramo pa za končni rezultat še malo počakati. Pripravljam še eno veliko stvar, ki pa je zdaj še ne smem odkriti.

Vse več vaših nastopov je vezanih tudi na Slovenijo. Kakšen je vaš odnos s slovenskim občinstvom?

V Sloveniji nastopam res dolgo. Od začetka svoje kariere, je pa res, da zadnja leta k vam pridem precej redko. Tako veliko koncertov imam doma na Hrvaškem in po svetu, da je težko zadovoljiti vse, ampak imam namen to popravit. Z občinstvom v Sloveniji sem zelo zadovoljen. Ljudje so normalni, radi plešejo, žurajo, spijejo kozarec vina, dva, tri (smeh) in zelo so kulturni.

Pred tedni ste kot gost Klape Rišpet nastopili v Križankah. Če se ne motim, fante odlično poznate že desetletja?

Klapo Rišpet je osnoval Pero Kozomara, ki je moj menedžer in prijatelj že 20 let. Pero je tudi tekstopisec in tudi meni je napisal nekaj pesmi. Sam sem celo na neki način sodeloval pri nastanku klape, saj sem Pera spodbujal, naj naredi nekaj svojega, namesto da piše za druge. Dodatno člane klape poznam, nekatere že več kot 20 let. Prav Pero pa je tudi povezava za koncerte, saj po navadi povabiš tiste glasbenike, ki so ti najbližje tako ali drugače.

Poletje je tu. S katerim športom se v vročih mesecih najraje ukvarjate in pridobivate kondicijo?

Zelo rad plavam in se sprehajam po naravi. Zelo rad sem na morju in zelo rad sem tudi v hribih. Tudi hčerke z Ano vzgajava v tem duhu – živimo na morju in gremo pogosto tudi v naravo, otroke peljemo na smučanje oz. na sneg, ker ga mi v Splitu nimamo ... Najbolj se sicer veselim vožnje z motorjem, ko pride to toplo vreme – to sicer ni šport, ampak recimo najljubši hobi spomladi in poleti.

Bo tudi to leto noro in nepozabno tako kot minulo?

Seveda, meni se je turneja od Dubrovnika do slovenskega primorja začela že aprila. Zelo rad imam te koncerte na prostem, vedno pride ogromno ljudi in vzdušje je neverjetno. Poleti je to še boljše, saj so ljudje bolj veseli, velikokrat pridejo na moj koncert, ko so na dopustu. Takrat so najbolj sproščeni in zabave so najboljše prav poleti.

Vam bo uspelo utrgati si nekaj dni za počitek?

Seveda, vedno si pustim proste dni za dopust z družino, za prijatelje in zase. Nisem eden tistih, ki si urnik poleti napolnijo do zadnje minute. Zelo rad nastopam, ampak poletja brez družinskega dopusta si ne predstavljam. Takoj, ko se konča šola, najprej dekleta z ženo peljeva v Pariz. Zdaj so vse že tako velike, da bo obisk zabaviščnih parkov res super. Pozneje bomo šli tudi na morje, razmišljam pa, da družino pripeljem tudi v Ljubljano. Med sprehodom pred koncertom v Križankah sem se spomnil, da hčerke tu še niso bile, in mislim, da bi jim bilo zelo všeč. Ko pridemo, jih bom peljal tudi na Bled in v Postojno.

Besedilo: Nika Arsovski