Preverjamo govorice: Ali Trump zares ne zna besedila ameriške himne?

Preverjamo govorice: Ali Trump zares ne zna besedila ameriške himne? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2018

Posnetek, ki je nedavno zaokrožil po spletu, kaže, da ameriški predsednik Donald Trump na nogometni tekmi nerodno odpira usta med petjem nacionalne himne. Je zares ne zna?

Trumpov patriotizem je zopet naletel na številne očitke. Kritiki so se tokat naslonili na videoposnetek, v katerem predsednik na nogometni tekmi prepeva The Star-Spangled Banner, uradno himno ZDA. Videti je, da se mu na začetku nekoliko zatika – gre samo za lapsus ali zares ne zna besedila himne?

Spomnimo, da je Trump oktobra lani ostro napadel nogometaše in druge športnike, saj naj bi se neprimerno vedli do nacionalnih simbolov. V govoru, ki ga je imel samo nekaj ur pred tekmo, pa je med drugim povedal: "Do naše himne in zastave se moramo vesti spoštljivo. Prostora za izražanje stališč in protesta je veliko, vendar imamo vsi radi našo zastavo in himno in naj tako tudi ostane."

Kot je bilo pričakovano, je posnetek naletel na številne odzive. Nanj so se 'obesili' komedijanti in voditelji pogovornih oddaj.

Seth Meyers, ki se je letos prvič preizkusil v vlogi voditelja zlatih globusov, je izjavil: "Trump prepeva nacionalno himno tako, kot vsi ostali prepevamo Despacito."

Vendar pa predsednika, ki sicer v medijih nenehno dviguje veliko prahu, ne moremo obtožiti, da besedila nacionalne himne ne pozna. Ob številnih drugih priložnostih se je Trump pomembnemu nacionalnemu simbolu poklonil v tišini.

Včasih ga mora prva dama Melania opomniti, naj položi roko na srce.

V sledečem videoposnetku pa je razvidno, da Trump vrstice skladbe The Star-Spangled Banner vseeno pozna. Govorice torej ne držijo.

Povzeto po: Snopes

Priporočamo