Primer Johnnyja Deppa in Amber Heard: Sodba, ki je pretresla svet

3. 6. 2022 | Vir: Story
Deli

Amerika – in svet – budno spremlja enega najbolj nenavadnih, temačnih, celo bizarnih zvezdniških sojenj. Kar je v osnovi tožba Johnnyja Deppa zaradi časopisnega članka, v katerem ga je Amber Heard označila za nasilneža in zaradi katerega je Depp izgubil pogodbo z Disneyjem, je zdaj že tedne trajajoč škandalozni proces, v katerem se razkriva strašanski konflikt med nekoč priljubljenima zvezdnikoma.

Depp proti Heardovi je mračnjaški in nadvse zmeden sodni proces, ki je razdelil svetovno javnost. To ni več boj za 50 milijonov dolarjev, to ni več iskanje pravice za obrekovanje v medijih, to je zdaj pranje umazanega perila, kazanje s prstom in boj za zadnjo besedo. Amber Heard pravi, da jo je Johnny Depp zlorabljal. Johnny Depp pravi, da je Amber zlorabljala njega. Vsak dodatni dokaz pa kaže sliko morebiti enega najbolj disfunkcionalnih parov v novejši hollywoodski zgodovini.

Kdo toži koga?

58-letni Johnny Depp toži 36-letno Amber Heard zaradi obrekovanja, ker je v članku, naslovljenem Spregovorila sem proti seksualnemu nasilju – in se soočila z besom kulture in objavljenem leta 2018 v publikaciji Washington Post, Amber domnevno namigovala, da v članku piše o odnosu z Johnnyjem Deppom in agresiji, ki jo je doživljala v tem času. V obtožnici Deppovi odvetniki trdijo, da je s člankom Amber implicirala, da jo je Depp v njuni enoletni zakonski zvezi psihično in fizično zlorabljal.

Kaj je dejansko pisalo v članku?

Amber v članku Johnnyja nikoli ni izrecno omenila. Napisala je, da je po tem, ko je postala 'javna osebnost, ki predstavlja nasilje v družini', doživela ogromno negativnih odzivov, predvsem na področju kariere. "Prijatelji in svetovalci so mi rekli, da nikoli več ne bom delala kot igralka – da bom na črni listi," je Amber zapisala v članku. "Za film, v katerem naj bi igrala, so našli drugo igralko. Ravno ko sem končala snemanje dveletne kampanje kot obraz globalne modne znamke, je podjetje z menoj prekinilo pogodbo." V članku je tudi zapisala, da je v "realnem času doživela, kako institucije ščitijo moške, obtožene zlorabe." Čeprav je zdaj sojenje zakopalo globoko v podrobnosti zakonske zveze, pa je Ben Rottenborn, odvetnik na strani Amber Heard, poroto večkrat opozoril, da celoten primer temelji na 'enem kosu papirja' - na tem članku.

Po več kot leto dni trajajoči sodni bitki je Amber Heard vrnila udarec s tožbo zaradi obrekovanja, ker naj bi Deppov bivši odvetnik podal izjave, v katerih je njene obtožbe o zlorabi označil za potegavščino. Številne obtožbe, ki se podajajo na sojenju, so sicer že bile izrečene na sodišču v Veliki Britaniji, ko je Depp tožil časnik The Sun, ker so v naslovu članka o odnosu z Amber Heard zapisali, da jo je pretepal.

Zakaj Johnny Depp toži Amber Heard?

Tožba za 50 milijonov dolarjev, ki jo je leta 2019 podal Johnny Depp, trdi, da so obtožbe Amber Heard glede zlorab "dodelana potegavščina", ki je igralca stala ne le njegove kariere, temveč tudi njegovega slovesa. S to tožbo zaradi obrekovanja, kot je zapisano v izhodiščih, si Johnny Depp želi oprati ime.

Zakaj Amber Heard toži Johnnyja Deppa?

Porota hkrati obravnava protitožbo, ki jo je proti Johnnyju Deppu leta 2020 vložila Amber Heard. Ravno tako gre za tožbo zaradi obrekovanja, le da je njena osredotočena na izjave, ki jih je podal Deppov nekdanji odvetnik Adam Waldman, ko je za britanski The Daily Mail obtožbe Amber Heard označil za 'potegavščino'. V obtožnici je zapisano, da je Depp sodeloval z Waldmanom v poskusu, da bi Amber Heard v medijih obrekovali in uničili.

Zakaj se zdi, da toliko ljudi na spletu navija za Johnnyja Deppa?

Trenutno se tvorita dva pola razmišljanj o tem, kako javnost dojemala dogajanje na sodišču v Virginiji. Na eni strani analitiki trdijo, da je navijaštvo za Deppa posledica njegove izredne popularnosti in posledično glasnejše jeze specifičnih skupin, ki obožujejo projekte, pri katerih je Depp sodeloval – Depp zaradi obtožb namreč ni več vključen v nadaljevanje sage Pirati s Karibov, prav tako je bil odstranjen s projekta Magične živali. To je povzročilo nemalo gneva na družbenih medijih, kjer so celo pozivali k preprečitvi, da bi Amber Heard še kadarkoli dobila delo v Hollywoodu. Tako nekateri trdijo, da je Deppova popularnost zaslepila velik dejavnosti pred dejanskim dogajanjem v zakonski zvezi z Amber Heard.

Kako svetlo sije zvezdniški sij Johnnyja Deppa, so poudarili v povzetku na spletni strani Vox, kjer so zapisali, da je bil v odmevu gibanja Me Too, kamor prištevajo tudi ta primer, Johnny Depp edini pravi zvezdniški seks simbol, ki je začutil bes tega udarnega aktivizma. V letih 2017 in 2018 je bilo sicer veliko znanih in prej priljubljenih moških obtoženih zlorab žensk, a nihče med njimi ni bil tako odmeven kot Johnny Depp – trikratni nominiranec za nagrado oskar in dvakrat izbran za najbolj seksi moškega na svetu.

Na drugi strani zato nekateri poznavalci trdijo, da je bil dosedanji pristop Amber Heard k temu procesu precej neroden. Izpostavljajo tudi, da je Amber prepričala Johnnyja, da pred poroko ne podpišeta predporočne pogodbe, kar ji štejejo kot motiv za trenutni sodni cirkus. Ameriška psihologinja Cooper Lawrence je na oddaji Sunrise še ocenila, da se ji je Heardovo pričevanje zdelo zaigrano. "Jokala je – ampak ni bilo nobenih solz," je komentirala Cooper Lawrence in dodala: "Pričevanje je bilo slišati naučeno, Amber je poskrbela, da je ponavljala določene izraze, recimo 'jajčne lupine, hoditi po jajčnih lupinah' ali 'vzorec, vzorec obnašanja'. Jecljala je skozi stvari, za katere so ji rekli, da jih mora izreči. Ne vem, ali je bila to strategija njenih odvetnikov, a izpadlo je neiskreno, namesto da bi le imela pogovor in nam podala njeno pričanje."

Kaj lahko pričakujemo?

Ko se zdi, da se je vsakdo že odločil, ali želi verjeti Johnnyju Deppu ali Amber Heard, pa se v širšem kontekstu in z nekoliko kritične distance hitro razgali precej bolj dvoumen kontekst pričevanj, ki morda že razkrivajo, da ta proces ne bo imel zmagovalca. Da ta zgodba nima junakov. Da gre za strašljiv niz dokazov o nasilju, toksičnemu vedenju, čustveni zlorabi, celostni disfunkcionalnosti – na obeh straneh. Bolj iščemo čisto narativo, iz katere bi na vsak način radi razbrali arhetip dobrega in zla, bolj postaja jasno, da to ni hollywoodska pravljica.

Kot pravijo poznavalci, je malo verjetno, da bi Depp lahko zmagal. Ameriška zakonodaja v primeru tožbe zaradi klevetanja dokazno breme nalaga na tožilca, in ne na obtoženega. To pomeni, da mora Depp poroto prepričati, da Amber Heard ni zlorabil. Ne pozabimo – to tožbo je v Veliki Britaniji že izgubil, pa so bili zakoni tam zanj ugodnejši. A nekaj je zagotovo – Depp je še vedno velik zvezdnik. Pritegne svetovno pozornost, pa čeprav večino časa le tiho sedi v sodni dvorani. V zelo verjetnem zatonu njegove kariere je to zanj vsekakor velik kompliment – in morda tudi uteha za naprej.

Napisal: Darjo Hrib // Fotografiji: Profimedia